Κυριακή, 14 Απριλίου 2024
ΑΘΗΝΑ ΚΑΙΡΟΣ

Ένταξη Β.Μακεδονίας σε ΕΕ: Άρση βουλγαρικού βέτο

Μοιραστείτε το

Άρση του βέτο ενάντια στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Βόρειας Μακεδονίας επικύρωσε σήμερα το βουλγαρικό Κοινοβούλιο λίγες ημέρες μετά τη σχετική ψηφοφορία.

«Το υπουργικό συμβούλιο έδωσε την έγκρισή του», ανακοίνωσε η βουλγαρική κυβέρνηση σε ανακοίνωση.

Το θέμα είχε τεθεί από την Γαλλία που λειτουργεί σαν διαμεσολαβητής όσο ασκεί την εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ έως τα τέλη του Ιουνίου. Ο Εμανουέλ Μακρόν εξέφρασε τότε «ικανοποίηση» για την ψηφοφορία, μιλώντας για μια «σημαντική πρόοδο» παρότι υπάρχει «ακόμη δουλειά» που πρέπει να γίνει.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία ανέδειξε τη στρατηγική σημασία των Δυτικών Βαλκανίων ως ανάχωμα απέναντι στις ανατολικές απειλές, με την ένταξη των υποψηφίων κρατών να έχει αρχίσει να προωθείται τόσο από την ΕΕ όσο και από το ΝΑΤΟ.

Σύμφωνα με την συμφωνία ένταξης όπως έχει διαμορφωθεί μέχρι σήμερα, η Βόρεια Μακεδονία πρέπει κυρίως να τροποποιήσει το Σύνταγμά της για να συμπεριλάβει τους Βούλγαρους στις αναγνωρισμένες εθνικές ομάδες καθώς και να εφαρμόσει τη συνθήκη φιλίας του 2017 με στόχο την εξάλειψη της ρητορικής μίσους.

Η Βόρεια Μακεδονία καλείται επίσης να αναθεωρήσει τα σχολικά της προγράμματα και να ανοίξει τα αρχεία της κομμουνιστικής αστυνομίας για να αποκαλυφθεί η τυχόν κακομεταχείριση που επιφυλασσόταν στους Βούλγαρους στην πρώην γιουγκοσλαβική δημοκρατία.

Το θέμα της γλώσσας, που η Σόφια θεωρεί ως μια βουλγαρική διάλεκτο, είναι επίσης ιδιαίτερα ευαίσθητο.

Ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας Ντιμίταρ Κοβάτσεφσκι είχε κρίνει την περασμένη εβδομάδα ότι αυτή η πρόταση συμβιβασμού «υπό την υφιστάμενη μορφή της» ήταν «απαράδεκτη».

Σχετικά Άρθρα

Δείτε Επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή

Μην χάνετε καμία στιγμή ενημέρωσης. Παρακολουθήστε το τηλεοπτικό πρόγραμμα του Kontra Channel σε
απευθείας μετάδοση 24/7.