Τρίτη, 23 Ιουλίου 2024
ΑΘΗΝΑ ΚΑΙΡΟΣ

“Είμαστε Κυβέρνηση των Ολιγαρχών”

Αγριο σφυροκόπημα δέχθηκε ο Μητσοτάκης στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας

Μοιραστείτε το

ΑΠΑΣΦΑΛΙΣΑΝ οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας στη διάρκεια της συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Κατηγόρησαν τον Κυριάκο Μητσοτάκη για αλλοίωση της ιδεολογικής φυσιογνωμίας της παράταξης και εγκατάλειψη της παραδοσιακής βάσης.

ΕΦΤΑΣΑΝ μάλιστα σε σημείο να κατηγορήσουν την κυβέρνηση για εξυπηρέτηση οικονομικών συμφερόντων.

Σε ένα ξέσπασμα ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας Μάριος Σαλμάς μίλησε για κυβέρνηση που είναι συνδεδεμένη με τα συμφέροντα των ολιγαρχών, που δεν ενδιαφέρεται για τους πολλούς.

Ολόκληρη η εξουσία έχει περιέλθει σε πέντε συμβούλους του Μαξίμου και οι υπουργοί το μόνο που κάνουν είναι να εμφανίζουν στη Βουλή νομοσχέδια τα οποία είναι έτοιμα, επεσήμαναν χαρακτηριστικά βουλευτές στις παρεμβάσεις τους.

Κάποιοι αμφισβήτησαν τον πατριωτικό χαρακτήρα του κόμματος, προειδοποιώντας ότι η ΝΔ κινδυνεύει να γίνει Ποτάμι και με το θολό Κέντρο θα έχει την τύχη του κόμματος του Εμανουέλ Μακρόν.

Παρά το γεγονός ότι ο Γιώργος Μυλωνάκης όλες τις προηγούμενες ημέρες επιχείρησε να καθησυχάσει τους δυσαρεστημένους βουλευτές, αυτοί ξέσπασαν στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

Προφανώς η ομιλία του πρωθυπουργού, ο οποίος υπεραμύνθηκε της Κεντρώας φυσιογνωμίας του κόμματος και απέκλεισε τη στροφή προς τα Δεξιά, τους εξόργισε ακόμη περισσότερο.

Είναι η πρώτη φορά που το κλίμα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα μυρίζει μπαρούτι και βουλευτές αμφισβητούν δημόσια στρατηγικές επιλογές του πρωθυπουργού.

Ο κ. Σαλμάς άσκησε κριτική για το επιτελικό κράτος και ζήτησε πρωτοβουλίες για τους πολλούς και όχι για τους λίγους. Συγκεκριμένα είπε: «Είμαστε με τους λίγους ή τους πολλούς; Πχ πατάξαμε τα υπερκέρδη στα καύσιμα; Επιμείνατε στα ομόφυλα χωρίς να πείτε ποιος σας το ζήτησε. Κάνετε πολιτική με πέντε συνεργάτες σας. Δεν έχω τίποτα με τους υπουργούς, γιατί το επιτελικό κράτος είστε εσείς με πέντε συνεργάτες σας που τους στέλνετε έτοιμα τα νομοσχέδια».

«Δεν δέχομαι υπόνοιες ότι αυτή η κυβέρνηση στήριξε τους λίγους. Δεν πήραμε 41 επειδή στηρίξαμε τους λίγους. Στηρίζουμε τους πολλούς», του απάντησε ο κ. Μητσοτάκης.

«Ο πολιτικός στρουθοκαμηλισμός δεν έχει σχέση με την παράταξη μας», είπε ο Νικήτας Κακλαμάνης και πρόσθεσε: «Είναι λάθος να θεωρούμε ότι εάν η ΝΔ γίνει και λίγο ΠΑΣΟΚ και λίγο Ποτάμι ότι αυτό είναι καλό. Ουδέποτε ανασχημάτισες έναν εξωκοινοβουλευτικό και κοροϊδεύετε τους βουλευτές ότι τους υπολογίζετε. Και οι μόνοι που δείχνουν αλαζονεία είναι οι εξωκοινοβουλευτικοί. Και ο πατέρας σας έκανε διεύρυνση αλλά δεν έκανε ιδεολογική μετάλλαξη του πυρήνα της παράταξης», είπε ο κ. Κακλαμάνης. «Να σου θυμίσω ότι έχω κάνει δεκάδες ομιλίες με αναφορές στη διακήρυξη της ΝΔ. Ο Εθνάρχης Κωνσταντίνος Καραμανλής μιλούσε για τον ρεαλισμό της παράταξης που ενσωματώνει άλλα στελέχη και άλλες κοινωνικές ομάδες. Να μην ξανακούσω ότι δεν έχουμε ιδεολογικό στίγμα», απάντησε με νόημα ο πρωθυπουργός.

Ο βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης Θεόδωρος Καράογλου είπε ότι είναι ζήτημα ταυτότητας της παράταξης ο γάμος, αναφερόμενος στον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, ενώ υποστήριξε ότι η διεύρυνση δεν πρέπει να οδηγήσει σε ιδεολογικό ευνουχισμό.

Από την πλευρά του, ο βουλευτής Αργολίδας Γιάννης Ανδριανός έκανε λόγο για χάσμα μεταξύ κυβέρνησης και βάσης.

Μόνο κόμματα με ξεκάθαρο ιδεολογικό χαρακτήρα μπορούν να πείσουν, αλλιώς δείτε τι γίνεται στην Γαλλία, είπε από την πλευρά του ο Γιάννης Οικονόμου.

Ξεκάθαρες ιδεολογικές λύσεις ζήτησε ο βουλευτής Μεσσηνίας Μίλτος Χρυσομάλλης, που εξέφρασε προβληματισμό για το σύνθημα «πάμε μπροστά». Κατά την κρίση του, η διεύρυνση δεν μπορεί να γίνει με αλλοίωση της ιδεολογίας.

O βουλευτής Αρκαδίας Κώστας Βλάσσης ανέφερε χαρακτηριστικά: Ο κόσμος μας λέει ότι δεν έχετε πάρει κανένα μήνυμα, δεν πρέπει να υποτιμώνται οι πολιτικοί αντίπαλοι. Πρέπει να τρέξουμε πιο γρήγορα και να έχουμε αποτέλεσμα, αν δεν μπορούν κάποιοι να φύγουν.

Κρινόμαστε στην κοινωνία, όχι από τα excel, είπε από την πλευρά του ο Νότης Μηταράκης, ο οποίος ζήτησε να γίνει επιλογή από τη ΝΔ για την προεδρία της Δημοκρατίας. Μόνος στόχος για το 2027 είναι η αυτοδυναμία, ανέφερε, ενώ πρόσθεσε η δεύτερη τετραετία είναι πιο δύσκολη, γιατί είναι πιο πολύπλοκα τα ζητήματα και πρέπει να δοθεί έμφαση στην αποτελεσματικότητα. Συνοψίζοντας, είπε ότι η παράταξη είναι ενωμένη υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ο βουλευτής Ροδόπης Ευριπίδης Στυλιανίδης είπε ότι διεύρυνση σημαίνει ότι οι προσχωρούντες αποδέχονται τον αξιακό μας κώδικα και δεν τον μεταλλάσσουν. Συρρικνώθηκε η κοινωνική μας βάση, πρόσθεσε, υποστηρίζοντας ότι «πλέον το κόμμα μας δεν ταυτίζεται με την παράταξη. Αν κατασκευάζουμε ακροδεξιούς, θα μας καταπιεί η ιστορία όπως τον Μακρόν που έκανε το ίδιο, είπε και κατέληξε: Εύχομαι στους νέους συναδέλφους και κυβερνητικούς να μην ξεχνάνε : χαιρέτα τον πεζό όταν καβαλικεύεις…

Ο βουλευτής της Α΄ Αθήνας Θάνος Πλεύρης είπε: Οι πολίτες επιλέγουν σε όλη την Ευρώπη να πηγαίνουν δεξιότερα. Οποίος προσχωρεί στη ΝΔ πρέπει να αποδέχεται τον αξιακό της κώδικα και όχι να φέρνει τον δικό του. Ο γάμος πλήγωσε πολλούς βουλευτές και κυρίως τη βάση μας που έχει αξιακή σχέση με την παράταξη μας και όχι πελατειακή όπως συνέβαινε στο ΠΑΣΟΚ. Ειδικά πλήγωσαν οι πανηγυρισμοί και μάλιστα από πρόσωπα που βάσει του θεσμικού τους ρόλου πρέπει να ενώνουν και όχι να διχάζουν τους Έλληνες. Η ρητορική για τους ελεύθερους επαγγελματίες ήταν προσβλητική. Πλέον πρέπει όλοι να βγούμε μπροστά το καλό της παράταξης μας και της πατρίδας.

Η βουλευτής Κορινθίας Μαριλένα Σούκουλη μίλησε για «φαινόμενα λουδοβικισμού» που στοίχισαν στη ΝΔ. Ή θα αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα ή θα πάμε σπίτι μας, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο βουλευτής Λέσβου Χαράλαμπος Αθανασίου είπε ότι «ο γάμος των ομόφυλων ζευγαριών έπληξε τον αξιακό μας κώδικα».

Ο βουλευτής Ανατολικής Αττικής Γιώργος Βλάχος μίλησε σε έντονο ύφος: «Μη με θεωρείτε δεδομένο. Δεν θα ψηφίζω πλέον ό,τι δεν συμφωνώ και αυτό θα κάνω και στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, είπε.

Ο βουλευτής Αχαΐας Ανδρέας Κατσανιώτης σχολίασε «άστοχες» συμπεριφορές στελεχών του Μεγάρου Μαξίμου σημειώνοντας ότι στοιχίζουν στην κυβέρνηση και προσωπικά στον πρωθυπουργό. Εστίασε παράλληλα στο ζήτημα της ακρίβειας αλλά και στην επιδοματική πολιτική της κυβέρνησης. Κριτική άσκησε και στην επιλογή εξωκοινοβουλευτικών υπουργών λέγοντας πως «αν θέλουμε τεχνοκράτες ας κάνουμε ανοικτό διεθνή διαγωνισμό».

«Ψευτοδίλημμα»

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι οι πολίτες ζητούν λιγότερα λάθη και περισσότερα αποτελέσματα, ενώ χαρακτήρισε ψευτοδίλημμα τα περί στροφής στο κέντρο ή ως προς τα δεξιά. «Ο δικός μας δρόμος οδηγεί μόνο μπροστά, τόνισε, επισημαίνοντας ότι δεν δέχεται κουβέντα για τον πατριωτικό και τον κοινωνικό χαρακτήρα της ΝΔ. «Στους εμπόρους εθνικού αισθήματος απαντάμε στην πράξη με τον φράκτη, τα Rafale και τις Belharra», είπε. «Οι πολίτες ζητούν λιγότερα λάθη και περισσότερη προσπάθεια. Χειροπιαστά αποτελέσματα αντί για λόγια», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, που αναφέρθηκε σε σειρά θεμάτων που αφορούν στις ευρωεκλογές, τα οποία ωστόσο έλειψαν από τον διάλογο. Ειδική αναφορά έκανε και στην πρόταση για κοινή ευρωπαϊκή πολιτική άμυνας. «Θα επιμείνω και στη νέα σύνθεση της Κομισιόν για τις αθέμιτες πρακτικές των πολυεθνικών και για την από κοινού προστασία του εναέριου χώρου», ανέφερε.

«Δεν αρνηθήκαμε ποτέ τις ρίζες μας»

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών δεν αλλάζει τους κοινοβουλευτικούς συσχετισμούς. «Έχουμε ένα χρέος να χαράξουμε καθαρό ορίζοντα. Και να μείνουμε μακριά από σύννεφα που θολώνουν το τοπίο, όπως δήθεν ψευτοδιλήμματα περί δήθεν στροφής προς το κέντρο, προς τα δεξιά. Ο δικός μας δρόμος οδηγεί μόνο μπροστά. Και είμαστε μακριά από ξεπερασμένες ταμπέλες που στην εποχή μας μάλλον έχουν εξαντλήσει τη σημασία τους», τόνισε, απορρίπτοντας τα περί επιστροφής στις ρίζες. «Δεν αρνηθήκαμε ποτέ τις «ρίζες» μας – αν, όμως, το δέντρο δεν ψηλώνει και δεν απλώνεται, τότε οι ρίζες ξεραίνονται. Ενώ όταν τα κλαδιά του μεγαλώνουν, τότε δικαιώνουν και εκείνες τον ρόλο τους», είπε.

«Δεν εγκλωβιζόμαστε σε απλοϊκούς χαρακτηρισμούς. Η παράδοση για εμάς στη ΝΔ αποτελεί στοιχείο. Βαδίζουμε στον χρόνο ανανεώνοντας τη σκέψη μας και το δυναμικό μας. Λέμε όχι σε αυτούς που θέλουν μια μικρή και φοβική ΝΔ». Ασκώντας δε κριτική στην αντιπολίτευση, σημείωσε ότι η διαχείριση των αδιεξόδων ή των αρχηγικών φιλοδοξιών είναι δική τους υπόθεση. «Δικό μας χρέος είναι οι λύσεις στις ανάγκες των πολιτών», είπε.

«Δεν δέχομαι κουβέντα»

«Δεν δέχομαι κουβέντα για τον πατριωτικό χαρακτήρα της παράταξής μας», τόνισε, υπενθυμίζοντας τον φράκτη στον Έβρο, τις νέες φρεγάτες, τις ισχυρές συμμαχίες, τα RafaleΠαράλληλα, απευθύνθηκε στη νέα ηγεσία της Βόρειας Μακεδονίας, προειδοποιώντας: «Δεν ξεκινήσατε καλά, παραβιάζοντας και το διεθνές δίκαιο και τις υποχρεώσεις σας που απορρέουν από τις διεθνείς συμφωνίες. Πάψτε να λογαριάζετε χωρίς τον ξενοδόχο», διαμήνυσε, λέγοντας ότι το ίδιο ισχύει και για την Αλβανία, οι κινήσεις της οποίας δεν διευκολύνουν την ενταξιακή διαδικασία. «Τα ευρωπαϊκά όνειρα του κ. Ράμα περνούν από μία ελληνική παροιμία: «Όπως έστρωσε θα κοιμηθεί», είπε. Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στις αυξήσεις μισθών και συντάξεων που «μόνο αυτή η κυβέρνηση έχει πετύχει», την μείωση της φορολογίας και την φορολόγηση των υπερκερδών των διυλιστηρίων, για να δοθεί ένα βοήθημα στους πιο αδύναμους συμπολίτες μας. «Είχαμε δεσμευτεί ότι θα ενισχύσουμε τους πιο ευάλωτους συμπολίτες μας. Ποια συμφέροντα υπηρετούμε εμείς; Υπηρετούμε τα συμφέροντα των πολιτών».

 

Σχετικά Άρθρα

Δείτε Επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή

Μην χάνετε καμία στιγμή ενημέρωσης. Παρακολουθήστε το τηλεοπτικό πρόγραμμα του Kontra Channel σε
απευθείας μετάδοση 24/7.