Παρασκευή, 14 Ιουνίου 2024
ΑΘΗΝΑ ΚΑΙΡΟΣ

Δημήτρης Στρατούλης: Πραγματική αντιπολίτευση σε Ελλάδα και Ευρώπη η ενωτική πρωτοβουλία ΜέΡΑ25/Ανατρεπτική Οικολογική Αριστερά

* Γραμματέας ΛΑΪΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ – ΑΝΥΠΟΤΑΚΤΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ

Μοιραστείτε το

Tου Δημήτρη Στρατούλη *

Ηενωτική πρωτοβουλία ΜέΡΑ25/ΑΝΑΤΡΕΠΤΙΚΗ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ, που συγκροτήθηκε από τους ΜέΡΑ25, ΛΑΪΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ – Ανυπότακτη Αριστερά, ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ, ριζοσπάστες/σες οικολόγους και ανένταχτους/ες αγωνιστές της αριστεράς και των κινημάτων, διεκδικεί στις ευρωεκλογές την λαϊκή ψήφο.
Με τη συγκρότηση αυτού του ενωτικού συνδυασμού, κάνουμε ένα σημαντικό βήμα για να καλύψουμε το κενό της έλλειψης στη χώρα μας πραγματικής πολιτικής αντιπολίτευσης και την ανάγκη πολιτικής έκφρασης ενός τμήματος του λαού και της νεολαίας, που επιμένουν να αμφισβητούν και να αντιστέκονται στην κυβέρνηση Μητσοτάκη και στις αντικοινωνικές, αντιπεριβαλλοντικές, αντιδημοκρατικές πολιτικές της. Το προηγούμενο διάστημα υπήρξαν αγώνες των φοιτητών ενάντια στα ιδιωτικά πανεπιστήμια, των αγροτών για την επιβίωσή τους, συγκέντρωση 1,5 εκατομμυρίων υπογραφών πολιτών ενάντια στη συγκάλυψη ευθυνών για το μαζικό έγκλημα στα Τέμπη. Αυτοί οι αγώνες συγκρότησαν μια κοινωνική αντιπολίτευση, που προκαλεί φθορές στην κυβέρνηση, χωρίς, όμως, ακόμα αυτή να συστοιχίζεται με ανάλογη ισχυρή πολιτική αντιπολίτευση.
Η ενωτική πρωτοβουλία ΜέΡΑ25/ΑΝΑΤΡΕΠΤΙΚΗ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ, μας δίνει τη δυνατότητα να προωθήσουμε πιο αποτελεσματικά την κοινή δράση όλων των δυνάμεων της μαχόμενης αριστεράς στα κοινωνικά και πολιτικά μέτωπα αυτής της περιόδου. Η εκλογική επιτυχία της θα διευκολύνει τη χάραξη μετά τις ευρωεκλογές από κοινού με όσες από αυτές τις δυνάμεις επιθυμούν, ενός δρόμου για την συνεργασία όλων, χωρίς αποκλεισμούς, των δυνάμεων της ενωτικής, ριζοσπαστικής, πλουραλιστικής, αγωνιστικής αριστεράς. Αυτές μόνο έτσι θα μπορέσουν να συγκροτήσουν ένα ισχυρό πόλο αριστερής αντιπολίτευσης, που θα μπορεί να συμβάλει πιο αποτελεσματικά στους αγώνες του λαού και της νεολαίας για την απόκρουση των νεοφιλελεύθερων πολιτικών της κυβέρνησης Μητσοτάκη, αλλά και να επεξεργαστεί και προβάλλει μία ανατρεπτική, πειστική και ελπιδοφόρα φιλολαϊκή εναλλακτική πρόταση.
Στον προεκλογικό αγώνα μας επιδιώκουμε να αμφισβητήσουμε την μέχρι τώρα πολιτική ηγεμονία και τις πολιτικές της ΝΔ, τις άλλες συστημικές πολιτικές δυνάμεις, τον φασισμό και την ακροδεξιά. Προβάλουμε, κυρίως, τις προτάσεις μας για αντιμετώπιση της ακρίβειας, προστασία της λαϊκής στέγης, αύξηση των μισθών – συντάξεων, αναβαθμισμένη πολιτική προστασία, ενισχυμένη δημόσια υγεία και παιδεία, κοινωνικά, εργασιακά και δημοκρατικά δικαιώματα, προστασία του περιβάλλοντος, σταμάτημα της γενοκτονίας του παλαιστινιακού λαού από το κράτος τους Ισραήλ, και για την μη εμπλοκή της χώρας μας στους τυχοδιωκτικούς πολέμους των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ.
Εκλογικός μας στόχος είναι η εκπροσώπησή μας στην ευρωβουλή. Για να είμαστε εκεί η μαχητική φωνή του λαού και της νεολαίας της χώρας μας για τα πραγματικά προβλήματά τους. Επίσης, για να συντονιζόμαστε με τα κοινωνικά κινήματα και άλλες δυνάμεις της μαχόμενης Αριστεράς στην Ευρώπη, όχι για να αλλάξουμε την Ευρωπαϊκή Ένωση από τα μέσα, γιατί αυτή έχει οικοδομηθεί για να εξυπηρετεί τα συμφέροντα των πλούσιων και των ισχυρών και, επομένως, δεν αλλάζει ούτε μεταρρυθμίζεται, αλλά για ανάπτυξη αντιστάσεων και επίτευξη νικών απέναντι στις νεοφιλελεύθερες αντικοινωνικές πολιτικές της, στην έντονη στρατιωτικοποίησή της και στην εμπλοκή της σε στρατιωτικούς τυχοδιωκτισμούς του Αμερικανο-ΝΑΤΟϊκού ιμπεριαλισμού.
Γνωρίζουμε ότι αυτή η πολιτική μάχη είναι πολύ δύσκολη για εμάς. Κυρίως, λόγω των προσπαθειών αποκλεισμού κάθε αριστερής, αντιπολιτευτικής φωνής – και ιδιαίτερα της δικής μας – από τα συστημικά μέσα μαζικής ενημέρωσης, κρατικά αλλά και ιδιωτικά ελεγχόμενα από ολιγάρχες, που οι θέσεις και οι δράσεις μας τους ενοχλούν, γιατί συγκρούονται με τα συμφέροντα και τις άπληστες κερδοσκοπικές επιδιώξεις τους σε βάρος του λαού.
Ωστόσο, υπάρχει η δυνατότητα, με τη στήριξη του λαού, να πετύχουμε τον εκλογικό στόχο μας και να είμαστε μία διακριτή, ισχυρή, ενωτική πολιτική δύναμη με αριστερό, αγωνιστικό, ριζοσπαστικό αντιπολιτευτικό στίγμα και με πειστική και ελπιδοφόρα εναλλακτική πρόταση.
Οι προτάσεις μας για τα πραγματικά λαϊκά προβλήματα, οι δυνάμεις που συγκροτούν το ενωτικό μας εγχείρημα, αλλά και οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές/τριές μας, με την πολιτική αγωνιστικότητα και συνέπεια, για την οποία έδωσαν πετυχημένες εξετάσεις πολλές φορές στο παρελθόν και στο παρόν, δίνουν τις εγγυήσεις στο λαό, ότι όσα λέμε στα λόγια πριν τις εκλογές θα τα κάνουμε και στην πράξη μετά τις εκλογές.

* Γραμματέας ΛΑΪΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ – ΑΝΥΠΟΤΑΚΤΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ

Σχετικά Άρθρα

Δείτε Επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή

Μην χάνετε καμία στιγμή ενημέρωσης. Παρακολουθήστε το τηλεοπτικό πρόγραμμα του Kontra Channel σε
απευθείας μετάδοση 24/7.