Σε κοινές δηλώσεις μετά τη συνάντησή τους προχώρησαν οι Κυριάκος Μητσοτάκης και Τζόρτζια Μελόνι.
Οι δηλώσεις έγιναν μετά το πέρας των εργασιών της Ολομέλειας του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας – Ιταλίας. Στο πλαίσιο αυτό πραγματοποιήθηκε και η τελετή ανταλλαγής των συμφωνιών μεταξύ των δύο χωρών.
Προηγήθηκε κατ’ ιδίαν συνάντηση των δύο πρωθυπουργών.
Ο κ. Μητσοτάκης συνοδεύεται από πολυμελή κυβερνητική αποστολή αποτελούμενη από τους υπουργούς Εξωτερικών Γιώργο Γεραπετρίτη, Άμυνας Νίκο Δένδια, Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, Ανάπτυξης Τάκη Θεοδωρικάκο, Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστα Τσιάρα, Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρη Παπαστεργίου, Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας Γιάννη Κεφαλογιάννη, καθώς και τον αναπληρωτή υπουργό Μεταφορών Κωνσταντίνο Κυρανάκη και τον υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Νίκο Τσάφο.
Μελόνι: Σταθερή η συνεργασία μας στο μεταναστευτικό
Η Τζόρτζια Μελόνι ανέφερε ότι οι εργασίες αυτές ήταν πολύ σημαντικές. «Υιοθετήσαμε κοινή δήλωση που αντικατοπτρίζει τη συνεργασία Ελλάδας και Ιταλίας», επισήμανε και πρόσθεσε ότι πριν μερικά χρόνια θα ήταν δύσκολο να φανταστούμε ότι χώρες που θεωρούνται «λιτές» και -λανθασμένα- όχι σοβαρές, να συναντηθούν και να συζητήσουν για τόσο σημαντικά ζητήματα, όπως η άμυνα και η στρατηγική.
Κατά την ομιλία της, στάθηκε αρκετά στο μεταναστευτικό ζήτημα. «Στην πλάτη μας πέφτει και το βάρος του μεταναστευτικού, αφού είμαστε χώρες εκτεθειμένες στη ροή των παράνομων μεταναστών», είπε η Ιταλίδα πρωθυπουργός και -μεταξύ άλλων- συμπλήρωσε: «Με τον Κυριάκο έχουμε εργαστεί σταθερά τα τελευταία χρόνια στο θέμα. Εμείς μεταφέραμε το κέντρο βάρος στην άμυνα των εξωτερικών συνόρων».
«Με τον κ. Μητσοτάκη συμμεριζόμαστε και την ίδια άποψη για την Ουκρανία, αλλά και την επίτευξη ειρήνης. Περιμένουμε μια απάντηση από τη Ρωσία», σημείωσε ακόμη η κυρία Μελόνι.
Ακόμη, η κ. Μελόνι στάθηκε στην ανάγκη «να συνεχίσουμε τη συνεργασία με τα καλώδια και θα προωθήσουμε νέα καλώδια».
Μητσοτάκης: Να γίνεται πιο συχνά το Ανώτατο Συμβούλιο
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε ότι «εκπροσωπούμε δύο ιστορικά μεσογειακά έθνη. Δεν βρισκόμαστε κοντά μόνο λόγω γεωγραφίας» και πρόσθεσε πως η Ελλάδα και η Ιταλία μοιράζονται «ιστορικούς, πολιτιστικούς, αλλά και οικονομικούς δεσμούς. Συγκαλέσαμε το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας – Ιταλίας μετά από 8 χρόνια και το πλήθος των ανώτατων συμφωνιών που υπογράψαμε, υποδουλώνουν ότι θα έπρεπε να συνεδριάζει σίγουρα πολύ πιο τακτικά».
Ο Έλληνας πρωθυπουργός στάθηκε στην ηλεκτρική διασύνδεση μεταξύ των δύο χωρών. «Ουσιαστικά θέλουμε να τριπλασιάσουμε τη δυνατότητα διασύνδεσης των δύο χωρών από τα 500 MWatt στα 1.500 MWatt». Όπως πρόσθεσε -μεταξύ άλλων- η Ελλάδα είναι πλέον μια εξαγωγική χώρα ηλεκτρικής ενέργειας, πρωτίστως ενέργειας που παράγεται από την ήλιο και τον άνεμο.
Στη συνέχεια ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε για τη συμφωνία που αφορά το σιδηροδρομικό δίκτυο, λέγοντας ότι πρόκειται ουσιαστικά για επανεκκίνηση της σχέσης. «Μια σχέση που δοκιμάστηκε, υπό τη σκιά μιας μεγάλης τραγωδίας, της τραγωδίας των Τεμπών, που στοίχισε τη ζωή σε 57 συμπολίτες μας».
«Η συμφωνία που υπεγράφη μεταξύ των υπουργείων Μεταφορών είναι πολύ σημαντική, διότι η Ελλάδα καλείται να επενδύσει πάνω από 400 εκατομμύρια στο δίκτυο και η Ιταλία αντιστοίχως 360 εκατομμύρια ευρώ για να αποκτήσουμε καινούργια τρένα και αμαξοστάσια», πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης.
Δείτε τις δηλώσεις τους: