ΣΥΡΙΖΑ: Δείτε Live το debate των υποψηφίων – «Αναμετρώνται» Πολάκης, Φάμελλος, Γκλέτσος, Φαραντούρης

Στο debate μεταξύ των τεσσάρων υποψηφίων αρχηγών, στο ραδιομέγαρο της ΕΡΤ, περιστρέφεται το ενδιαφέρον στον ΣΥΡΙΖΑ.

Οι Σωκράτης Φάμελλος, Παύλος Πολάκης, Απόστολος Γκλέτσος και Νικόλας Φαραντούρης θα αναπτύξουν τις θέσεις τους, με στόχο να πείσουν όσους θα ψηφίσουν στις επικείμενες εσωκομματικές εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ.

Δείτε Live:

Πολάκης: Πολύ περήφανοι που η ΕΡΤ ξανάνοιξε επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ

«Είμαστε πολύ περήφανοι που η ΕΡΤ ξανάνοιξε επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ», τόνισε ο Παύλος Πολάκης, όταν η συζήτηση περιστράφηκε γύρω από αυτό το θέμα.

«Το γεγονός ότι το debate είναι πρώτο στο X δείχνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι ένα κομμα του 5% όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις», σημείωσε ακόμη ο Παύλος Πολάκης.

Ερώτηση Γκλέτσου σε Πολάκη

Ο Απόστολος Γκλέτσος ρωτά τον Παύλο Πολάκη: Τι θα πράξει η «δεύτερη φορά Αριστερά» στα προβλήματα που υπάρχουν στην Υγεία.

«Πήραμε νοσοκομεία με έλλειμμα και παραδώσαμε νοσοκομεία με πλεόνασμα. Αυτό δεν έχει ξαναγίνει! Παραδώσαμε νοσοκομεία που διώξαμε τους εργολάβους από τα νοσοκομεία και γλυτώσαμε 330 εκατ. ευρώ. Το παιχνίδι μίζας γίνεται πάλι. Θα διπλασιάσουμε τους μισθούς του υγειονομικού προσωπικού».

Πολάκης: Δεν υπήρχαν μαύρα ταμεία στον ΣΥΡΙΖΑ
Στον Παύλο Πολάκη: Ερώτηση για τον Στέφανο Κασσελάκη και τα «μαύρα ταμεία».

«Προφανώς και δεν υπήρχαν μαύρα ταμεία στον ΣΥΡΙΖΑ – Αυτό που σίγουρα υπήρχε ήταν ένα ψεύτικο πόθεν έσχες του κ. Κασσελάκη».

«Ο κ. Κασσελάκης έχει κάποιες εταιρείες που θα έπρεπε να δηλώσει και δεν δήλωσε. Φαντάζεστε έναν ηγέτη κόμματος Αριστεράς, CEO σε φορολογικό παράδεισο στα Μάρσαλ; Αν το ξέραμε ποτέ δεν θα μπορούσε να γίνει πρόεδρος. Αναλαμβάνω το μερίδιο που μου αναλογεί και τον πίστεψα. Ψέμα ότι χτύπησε το παραδικαστικό κύκλωμα την οικογένειά του».

Γκλέτσος: Ο έκπτωτος Κασσελάκης έφερε πολύ κόσμο έξω από το συνέδριο

Στον Απόστολο Γκλέτσο: Ερώτηση για το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ και τον Στέφανο Κασσελάκη.

«Δεν υπήρχε στο συνέδριο αδυναμία πρόσβασης για κανέναν. Ο έκπτωτος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ διάλεξε να φέρει ανθρώπους έξω από το συνέδριο, για να δημιουργήσει εντυπώσεις. Έφερε πολλούς. Το συνέδριο έγινε όπως έπρεπε να γίνει. Μπήκαν όλοι οι εκλεγμένοι σύνεδροι. Ο ίδιος ο έκπτωτος δεν μπήκε μέσα, δεν είχαμε καμία μομφή επί του προεδρείου».

«Ο ίδιος ο έκπτωτος δεν μας έκανε την τιμή να μπει μέσα. Δεν είχαμε καμία μομφή επί του προεδρείου ή επί της διαδικασίας. Τίποτα απολύτως. Και το συνέδριο έληξε κανονικά, όπως έπρεπε να λήξει. Από κει και πέρα δεν ξέρω τι άλλο, τι άλλο μπορούσαμε να κάνουμε για να του κάνουμε το χατίρι.Δεν ξέρω πραγματικά – δεν καταλαβαίνω όλα αυτά που περιδιαβαίνει τις τηλεοράσεις και εξακολουθεί να λέει. Πραγματικά δεν μπορώ να καταλάβω».

Φαραντούρης: Το «Κόκκινο» να γίνει… πράσινο
Στον Νίκο Φαραντούρη: Ερώτηση για την τύχη της «Αυγής» και του «Κόκκινου».

«Το “Κόκκινο” και η “Αυγή” είναι τα μέσα που μπορεί να ακουστεί η φωνή των δημοκρατών και του κόμματος. Είναι αμαρτία να σιωπούν.

«Το πιο εύκολο θα ήταν να σιωπήσω, από τη στιγμή που δεν είχα εμπλακεί διαχρονικά στα κακώς κείμενα», ενώ ζήτησε «να εξασφαλίσουμε τις θέσεις εργασίας και τον πλουραλισμό».

«Το σχέδιό μου βασίζεται σε συγκεκριμένους άξονες», είπε και εξήγησε: «Πρότεινα μία εταιρεία συμμετοχών για “Αυγή” και “Κόκκινο”. Πρότεινα το “Κοκκινο” να πάρει μία οικολογική διάσταση, ώστε να έρθουν χρήματα από την ΕΕ».

Επιστροφή στο debate μετά τη διακοπή

Η τέταρτη ενότητα είναι η κοινωνία. Πρώτος ξεκινά ο Νίκος Φαραντούρης.

Πολάκης: Δεν έπρεπε να στείλουμε όπλα στην Ουκρανία

Στον Παύλο Πολάκη: Ερώτηση για τον πόλεμο στην Ουκρανία και εάν συμφωνεί με αυτό.

«Δεν συμφωνούμε με τη ρωσική εισβολή. Θα ήταν σα να αποδεχόμαστε την τουρκική εισβολή στην Κύπρο!

Η χώρα μας πάντα έπαιζε μεσολαβητικό ρόλο και δε γινόταν μέρος του προβλήματος όπως έγινε τώρα».

«Στείλαμε μέσω Τσεχίας πράγματα στην Ουκρανία και γίναμε μέρος της σύγκρουσης, διασπώντας ιστορικούς δεσμούς με μια σειρά από χώρες και με τη Ρωσία. Δεν πρέπει να στέλνουμε όπλα σαν ΝΑΤΟϊκός μαθητής, μήπως μας ελεήσουν σε κάτι παραπάνω».

«Η αντίδραση του Ισραήλ έχει ξεπεράσει την έννοια της άμυνας. Εδώ πρέπει να πάρεις θέση», συμπλήρωσε.

Γκλέτος για τις ιερόδουλες: Πρέπει να νοιάζεσαι και για τη σεξουαλικότητά τους

Στον Απόστολο Γκλέτσο. Εάν επιμένει στη δήλωση για τις ιερόδουλες και τους μετανάστες.

«Στη Στερεά Ελλάδα υπάρχουν πολλοί μετανάστες και υπάρχει μεγάλο ζήτημα. Έρχονται εργάτες νόμιμα για να εργαστούν στη γη. Πρέπει να νοιάζεσαι και για τη σεξουαλικότητά τους, αλλιώς υπάρχουν ζητήματα, αλλιώς θα το βρεις μπροστά σου».

Γκλέτσος: Λύση στο μεταναστευτικό με πατριωτικό και ανθρωπιστικό τρόπο

Στον Απόστολο Γκλέτσο: Πώς θα χειριζόταν το μεταναστευτικό και αν συμφωνεί με τα κλειστά σύνορα.

«Θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να γίνει ευρωπαϊκό ζήτημα και με έναν τρόπο ανθρωπιστικό, αλλά και πατριωτικό και κυρίως ευρωπαϊκό. Θα κοιτάξουμε με έναν τέτοιο τρόπο έτσι, ώστε να μπορέσουμε στο μεγάλο αυτό ζήτημα, το οποίο βεβαίως θα βρεθεί μπροστά μας, να δώσουμε την καλύτερη δυνατή λύση».

Φαραντούρης: Διολισθαίνουμε σε διμερείς συζητήσεις

Στον Νίκο Φαραντούρη: Ερώτηση για τη Βόρεια Μακεδονία και τη Συμφωνία των Πρεσπών.

«Πώς θα υπερασπιστεί τη Συμφωνία των Πρεσπών η κυβέρνηση όταν την χαρακτήριζε δυναμίτη;», διερωτήθηκε και συνέχισε:

«Η κυβέρνηση δεν έχει κάνει το εθνικό της καθήκον 4 χρόνια τώρα. Δεν έχει καταστήσει τις διαφορές με τους γείτονές μας, Αλβανία, Τουρκία, κ.λπ., ευρωπαϊκά, στην ουσία τους. Διολισθαίνουμε σε διμερείς συζητήσεις, αυτό είναι γκολ από τα αποδυτήρια».

«Είσαι στον πυρήνα της ΕΕ, δεν πρέπει να είσαι σιωπηλός, δεν αξιοποιήσαμε την θέση μας. Τραγική αναντιστοιχία, όταν χαρακτηρίζεις δυναμίτη την Συμφωνία των Πρεσπών, πώς θα την υπερασπιστείς».

Φάμελλος: Η εξωτερική πολιτική δεν πρέπει να εξυπηρετεί κομματικά κριτήρια

Στον Σωκράτη Φάμελλο: Ο τρόπος που θα έκανε εξωτερική πολιτική.

«Η εξωτερική πολιτική δεν πρέπει να υπηρετεί κομματικά συμφέροντα».

«Eμείς είχαμε εφαρμόσει μια άλλη εξωτερική πολιτική με τον Αλέξη Τσίπρα και τον Νίκο Κοτζιά και έπρεπε αυτό να συνεχιστεί».

«Η σύγκρουση Μητσοτάκη – Σαμαρά αποδεικνύει το λάθος του, που κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ».

«Πατριωτισμός είναι να βάζεις κόκκινες γραμμές».

Τρίτη ενότητα η εξωτερική πολιτική

Η τρίτη ενότητα αφορά την εξωτερική πολιτική. Πρώτος απαντά ο Σωκράτης Φάμελλος.
Τέλος και στη δεύτερη ενότητα

Η ενότητα για την κλιματική κρίση ολοκληρώθηκε. Πηγαίνουμε στην τρίτη.

Γκλέτσος: Η πυρκαγιά σβήνεται 1-2 χειμώνες πριν ξεσπάσει

Στον Απόστολο Γκλέτσο: Τι θα έκανε σε περιπτώσεις έντονων φαινομένων.

«Δεν θα απαντήσω στο τι θα έκανα, αλλά στο τι έκανα. Να ξέρετε ότι η πυρκαγιά δεν σβήνεται τη στιγμή που έχουμε το φαινόμενο. Η πυρκαγιά σβήνεται 1-2 χειμώνες πριν.

Όταν έχει τον κατάλληλο καιρό κάνεις εργασίες για να προστατέψεις το δάσος. Άρα, όταν το καλοκαίρι αφήσεις τα ξερά να υπάρχουν, σίγουρα θα καείς. Πας και τα καθαρίζεις και είσαι έτοιμος.

Εάν δεν καεί το δάσος, έχεις το απόλυτο αντιπλημμυρικό που είναι το ίδιο ο δάσος».

Για τις ανεμογεννήτριες: «Δεν αποθηκεύεται η ενέργεια που παράγουν»

«Έχουμε 5.000 ανεμογεννήτριες και δεν αποθηκεύεται και δεν χρησιμοποιείται, γιατί δεν έχουν μπαταρίες».

Ερώτηση Πολάκη σε Φαραντούρη

Ερώτηση του Παύλου Πολάκη στον Νίκο Φαραντούρη για τις εταιρείες με τα φωτοβολταϊκά.

«Η ερώτησή μου στην Ευρωβουλή ήταν ακριβώς αυτή. Υπερασπίζομαι την ενεργειακή δημοκρατία. Δεν νοείται καμία επένδυση χωρίς αναπτυξιακό σχεδιασμό, ζούμε Ελ Ντοράντο, όποιος θέλει επεμβαίνει».

Φαραντούρης: Οραματίζομαι ένα εθνικό σχέδιο πολιτικής προστασίας

Στον Νίκο Φαραντούρη: Ερώτηση για τη λειψυδρία.

«Την προηγούμενη εβδομάδα έκανα παρέμβαση στο Στρασβούργο και ζήτησα δύο πράγματα: Συντονισμό και εναρμόνιση των 27 κρατών για να αντισταθμίσουμε την ανεπάρκεια της κυβέρνησης. Επίσης, οραματίζομαι τους δέκα άξονες στο πρόγραμμά μου, ένα εθνικό σχέδιο πολιτικής προστασίας. Δεν μπορεί όλη η Ελλάδα να συντονίζεται από το κέντρο επιχειρήσεων στην Αθήνα».

Σημείωσε ακόμη ότι απαιτούνται «χρήματα από την Ευρώπη και καλύτερος συντονισμός στη χώρα. Για τις επενδύσεις, τις ακούμε εδώ και 4 χρόνια και επενδύσεις δεν βλέπουμε. Θέλω ολοκληρωμένο χωροταξικό σχεδιασμό πρώτα γιατί αλλιώς οποιαδήποτε επένδυση είναι στον αέρα».

Φάμελλος: Δεν θα δώσουμε νέες άδειες για υποθαλάσσιες έρευνες

Στον Σωκράτη Φάμελλο: Ερώτηση για τα κοιτάσματα.

«Είπα ότι δεν θα δώσουμε νέες άδειες για υποθαλάσσιες έρευνες. Όταν τελειώσουν οι έρευνες που γίνονται τώρα, θα πρέπει να υπολογιστεί η βιωσιμότητα. Η κλιματική κρίση, φέρνει μεγάλο κόστος. Δεν ξέρω ποια θα είναι τα ισοζύγια. Δεν έχω μιλήσει ποτέ για αλλαγή θέσης στα ήδη αδειοδοτημένα οικόπεδα».

«Δεν είναι μόδα η οικολογική ταυτότητα για τον ΣΥΡΙΖΑ»

«Η επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ είναι να έχουμε οικολογική ταυτότητα δεν είναι μόδα, έχει να κάνει με τη ζωή. Κινδυνεύουμε! Ακούμε σε παγκόσμιο επίπεδο υποσχέσεις αλλά όχι έργα», σημείωσε.

Πολάκης: Ο Κασσελάκης χρησιμοποιεί τη ρητορική της Ομάδας Αλήθειας

Όσον αφορά την τραγωδία στο Μάτι, ο Παύλος Πολάκης διερωτήθηκε: «Γιατί να κρύψουμε νεκρούς; Αυτό είναι αισχρή προπαγάνδα».

Επίσης, κατηγόρησε τον Στέφανο Κασσελάκη ότι «έχει πάρει την κατηφόρα και ξεφουσκώνει χρησιμοποιεί τη ρητορική της Ομάδας Αλήθειας. Γιατί να κρύψουμε νεκρούς, για να πετύχουμε τι; Είναι αισχρή προπαγάνδα. Έγινε αυτή η καταστροφή, αφήσαμε ολόκληρη υποδομή, με την Εθνική Αρχή Διαχείρισης Κρίσεων που την κατήργησε, και ο κ. Μητσοτάκης έφτιαξε το υπουργείο και τι έκανε; Ούτε τα χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης δεν μπόρεσαν να αξιοποιήσουν».

Πολάκης: Η εκμετάλλευση των φυσικών πόρων ξεπερνά τις αντοχές του οικοσυστήματος

Στον Παύλο Πολάκη: Ερώτηση για την κλιματική κρίση.

«Να κατανοήσουμε τι συμβαίνει. Να πάρουμε άλλη πολιτική απόφαση. Ζούμε εποχή μετάβασης. Η ληστρική εκμετάλλευση των φυσικών πόρων ξεπερνά τις αντοχές του οικοσυστήματος. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την ψηφιοποίηση και το διαδίκτυο για να αποκρούσουμε συνέπειες της κρίσης, αλλά δεν το κάνουμε».

Για την Ελλάδα: «Αντιπλημμυρικά έργα παντού, και στις πόλεις και στις καλλιέργειες. Εκεί να πάνε χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης».

Ανοίγει η ενότητα για την Κλιματική Κρίση

Ο Παύλος Πολάκης λέει στους δημοσιογράφους: «Μισό λεπτό να πάρω τα χαρτιά μου για την κλιματική κρίση».

Ολοκληρώθηκε ο κύκλος της συζήτησης για την Οικονομία

Τέλος ο πρώτος κύκλος των ερωτήσεων. Πάμε στον δεύτερο.
Ερώτηση Φάμελλου σε Πολάκη

Ερώτηση από τον Σωκράτη Φάμελλο στον Παύλο Πολάκη για την Εθνική Τράπεζα.

«Κάνουμε πολιτική επιλογή, κάνουμε και τον λογαριασμό. Ο κ. Μητσοτάκης έδωσε από το 41% που είχαμε, το 31%. Είναι πολιτική επιλογή να κάνουμε τον αναβαλλόμενο φόρο, περίπου 3 δισ. ευρώ αύξηση μετοχικού κεφαλαίου μόνο για το Δημόσιο».

Ερώτηση Γκλέτσου σε Φαραντούρη

Ερώτηση του Απόστολου Γκλέτσου σε Νίκο Φαραντούρη για τις μεγάλες εταιρείες όπως η ΛΑΡΚΟ και το κλείσιμό τους.

«Μεγάλες εταιρείες έκλεισαν με αδιαφανή κριτήρια. Αχλή αδιαφάνειας και διαπλοκής. Την περίοδο που μιλάμε για κοινή αμυντική πολιτική στην ΕΕ, εμείς κλείνουμε την αμυντική βιομηχανία. Εγιναν εγκλήματα δημόσιας περιουσίας, για τα οποία κάποιοι πρέπει να λογοδοτήσουν και δεν έχει ανοίξει ρουθούνι».

Ερώτηση Φάμελλου σε Φαραντούρη
Ερώτηση από τον Νίκο Φαραντούρη στον Σωκράτη Φάμελλο για τα 15 δισ. ευρώ που χρωστούν οι τράπεζες στο Δημόσιο.

«Προσπάθησα να το αναδείξω από την πρώτη μέρα μιλώντας στην Κ.Ο. Δυστυχώς είναι κέρδη που δεν μπαίνουν στην αγορά. Εκτός από τη φορολόγηση των τραπεζών. Θα πρότεινα να δημιουργηθεί ένα ταμείο για να γυρίσουν τα χρήματα στην οικονομία».

Φαραντούρης: Πρώτα οι ίσες ευκαιρίες
Στον Νίκο Φαραντούρη: Ερώτηση για αριστεία και πειραματικά σχολεία.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να είναι μπροστάρης μίας εναλλακτικής πρότασης, πρώτα με ίσες ευκαιρίες σε όλους και μετά μιλάς για αριστεία. Είμαι εδώ για να επιβραβεύσω την πραγματική αριστεία».

Ερώτηση Πολάκη σε Φάμελλο

Ερώτηση του Παύλου Πολάκη στον Σωκράτη Φάμελλο για την ακρίβεια.

«Ως πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας επέλεξα να ανεβάσω το θέμα της αισχροκέρδειας των τραπεζών από την πρώτη μέρα, σχεδόν μιλώντας στις προγραμματικές δηλώσεις.

Διότι εκείνη την περίοδο θυμάμαι, οι τράπεζες είχαν γράψει 4 δισεκατομμύρια κέρδη σε ένα χρόνο και αυτό είναι ακραίο, είναι τραγικό.Όλα αυτά είναι λεφτά που φεύγουν από την αγορά και φεύγουν από τα νοικοκυριά.

Και πολλά από αυτά οφείλονται σε πολύ υψηλές χρεώσεις που η Τράπεζα της Ελλάδος και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, αλλά και η κυβέρνηση δεν κάνουν τη δουλειά τους, ο καθένας χωριστά και δυστυχώς θα έλεγα ότι είναι και κέρδη τα οποία δεν δημιουργούν πραγματικές επενδύσεις, δεν μπαίνουν στην αγορά.

Να ήταν τουλάχιστον μια οικονομική δραστηριότητα που δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας. Θα έλεγα έστω να δούμε με ποιους όρους δημιουργεί θέσεις εργασίας, εδώ όμως δεν επιστρέφουν.

Θα έλεγα λοιπόν ότι εκτός από τη φορολόγηση των τραπεζών που περιλαμβάνει αν θέλετε και μια συζήτηση για τον αναβαλλόμενο φόρο που δεν επιστρέφει στη λειτουργία της οικονομίας, θα πρότεινα ένα τμήμα και των υπερκερδών και των τραπεζών και των υπόλοιπων ολιγοπωλίων να γίνει ένα ταμείο εγγυοδοσίας και για τη στέγη που συζητάγαμε πριν και για τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα.

Έτσι θα μπορέσει να γίνει με το να γυρίσει σε πραγματική εργασία για να μην υπάρχει καμία συζήτηση για φορομπηχτική πολιτική. Γιατί το κατανοώ αυτό και το χρησιμοποιεί πολύ το σύστημα εξουσίας.

Πρακτικά τι λέει; Ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να βάλει φόρους;Δεν θέλουμε να βάλουμε φόρους.

Θέλουμε να επιστρέψουν όλα αυτά, τα οποία φεύγουν από την αγορά και την κοινωνία, να γυρίσουν στην κοινωνία.

Γιατί να μην πάνε στη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα; Γιατί να μην γίνουν πρόγραμμα στέγης;

Έτσι θα μπορέσουμε και να κατεβάσουμε τιμές αλλά και να επιβιώσει η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα και αυτό ξέρετε, είναι συγκεκριμένο μέτρο.

Ερώτηση Φαραντούρη σε Φάμελλο

Ο Νίκος Φαραντούρης κάνει ξανά χρήση του δικαιώματος για ερώτηση σε συνυποψήφιο. Για το ολιγοπώλιο των τραπεζών στον Σκωράτη Φάμελλο.

«Εκτός από τη φορολόγηση των τραπεζών, θα πρότεινα ένα τμήμα και των υπεκερδών και άλλων ολιγοπωλίων, να γίνουν ταμείο εγγυοδοσίας για επαγγελματίες και κοινωνικές ομάδες. Δεν θέλουμε να βάλουμε φόρους. Θέλουμε να επιστρέψουμε τα χρήματα στην κοινωνία».

Φάμελλος: Ο κ. Μητσοτάκης επιλέγει να υποστηρίζει τα ολιγοπώλια

Στον Σωκράτη Φάμελλο: Πώς θα γίνει η μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα;

«Ο κύριος Μητσοτάκης και η κυβέρνηση λένε ψέματα για να καλύψουν τη δική τους ευθύνη στην ακρίβεια. Η αισχροκέρδεια είναι μία επιλογή που κάνει τους φτωχούς φτωχότερους και τους πλούσιους πλουσιότερους. Η μείωση του ΦΠΑ είναι περίπου 2 δισ. ευρώ. Δηλαδή, η κυβέρνηση εισπράττει περισσότερα από το ΦΠΑ. Ακόμα και στη φορολογία στηρίζει τα ολιγοπώλια».

Ερώτηση Φαραντούρη σε Πολάκη

Ο Νίκος Φαραντούρης κάνει χρήση του δικαιώματος για ερώτηση. Πώς θα χτυπήσει τα καρτέλ.

«Η Εθνική Τράπεζα να επιστρέψει στο Δημόσιο. Το διυλιστήριο των ΕΛΠΕ να επιστρέψει στο Δημόσιο. Να πάρουμε πίσω το 51% της ΔΕΗ».

«Για να μπορούμε να χρηματοδοτήσουμε τους μικρομεσαίους, πρέπει να ελέγχουμε τις συναλλαγές. Τα καρτέλ δεν σπάνε με τη Μότορ ΟΙΛ. Υπό δημόσιο έλεγχο όλα, για να χτυπήσουμε τα καρτέλ. Για να μη ταΐζονται οι 80 οικογένειες που ταΐζει ο Μητσοτάκης».

Πολάκης: Πρέπει από φέτος να γυρίσει η 13η και 14η σύνταξη

«Ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε γιατί ανέβασε πολύ τη φορολογία στο ανώτερο 20% των ελεύθερων επαγγελματιών. Στο 80% τη μείωσε. Πρέπει να αναστρέψουμε την υποτίμηση της εργασίας που έφεραν τα μνημόνια. Τώρα, οι κανόνες των μνημονίων να αμφισβητηθούν. Πρέπει από φέτος να γυρίσει η 13η και 14η σύνταξη».

Γκλέτσος: Δεν θα ψήφιζα τον νέο προϋπολογισμό
Στον Απόστολο Γκλέτσο: Εάν ήσασταν πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, θα ψηφίζατε κάποιες από τις προβλέψεις του προϋπολογισμού;

«Θα ξεκινήσω με τρεις αριθμούς: Ο κ. Μητσοτάκης ξεκίνησε με προίκα 37 δισ. ευρώ από την κυβέρνηση Τσίπρα και το χρέος ρυθμισμένο. Και τι ξεκίνησε να κάνει; Σύγκληση με την Ευρώπη. Είμαστε στην 26η θέση στην ΕΕ».

Συνεπώς, δεν θα ψήφιζε τον προϋπολογισμό, όπως ρωτήθηκε ξανά από την Χριστίνα Βίδου, με τον Απόστολο Γκλέτσο να απαντά καταφατικά.

Η προετοιμασία του debate:

Το μήνυμα του ΣΥΡΙΖΑ για το debate

Η διαδικασία του debate

Το debate θα διεξαχθεί ως εξής:

Οι ερωτήσεις των δημοσιογράφων δεν θα πρέπει να ξεπερνούν τα 30 δευτερόλεπτα.
Οι υποψήφιοι θα πρέπει να απαντήσουν χωρίς να υπερβούν σε κάθε απάντησή τους τα 120 δευτερόλεπτα.
Ο καθένας θα έχει το δικαίωμα να υποβάλει δύο ερωτήσεις σε συνυποψηφίους του για δύο από τις τέσσερις θεματικές ενότητες.
Για τους δημοσιογράφους της ΕΡΤ υπάρχει και η δυνατότητα follow up ερώτησης, στην οποία ο κάθε υποψήφιος θα πρέπει να τοποθετηθεί σε μόλις 60 δευτερόλεπτα.
Ακολούθως, κάθε υποψήφιος θα παρουσιάσει το όραμά του για το κόμμα και τη χώρα σε 100 δευτερόλεπτα και στη συνέχεια θα δεχθεί τρία ερωτήματα από τους τρεις συνυποψηφίους του.

Οι θεματικές ενότητες του debate

Η συζήτηση θα εξελιχθεί σε τέσσερις θεματικές ενότητες και συγκεκριμένα τις:

1. Οικονομία
2. Κλιματική κρίση
3. Κοινωνικό κράτος/ οργάνωση κόμματος
4. Εξωτερική πολιτική

Διαμαρτυρία από εργαζόμενους σε «Αυγή» και «Κόκκινο»

Στο περιθώριο του debate, εργαζόμενοι στην εφημερίδα «Αυγή» και στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο» έχουν βρεθεί έξω από το ραδιομέγαρο, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν.

Φάμελλος: Ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι η σοβαρή αξιωματική αντιπολίτευση

Στο κτίριο όπου στεγάζεται η ΕΡΤ, τελευταίος έφτασε ο Σωκράτης Φάμελλος. Μάλιστα, η αρχική του αναφορά ήταν στη διαμαρτυρία των εργαζομένων σε «Αυγή» και «Κόκκινο».

«Εξήγησα στους εργαζόμενους που είναι εδώ ότι είναι εργασιακό τους δικαίωμα να διαμαρτύρονται. Η πρόταση για έκτακτη οικονομική εξόρμηση λύνει ένα πολύ μικρό τμήμα των υποχρεώσεών μας. Δέσμευσή μου είναι να υπάρχουν τόσο η “Αυγή” όσο και το “Κόκκινο”, όπως να υπάρχει και ο ΣΥΡΙΖΑ και να είναι δυνατός και αξιόπιστος».

Προανήγγειλε ότι «θα γίνει μια δημοκρατική και εποικοδομητική συζήτηση που θα βοηθήσει τον ΣΥΡΙΖΑ και την ελληνική κοινωνία» και πρόσθεσε ότι «την Κυριακή θα δοθεί η πρώτη απάντηση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι η σοβαρή αξιωματική αντιπολίτευση της χώρας. Η πολιτική πρέπει να δημιουργεί και να χτίζει».

 

Φαραντούρης: Το παρελθόν πλήγωσε, το μέλλον πρέπει να εμπνεύσει

Τρίτος από τους υποψηφίους έφτασε στο ραδιομέγαρο ο Νίκος Φαραντούρης, ο οποίος έκανε λόγο για έναν ΣΥΡΙΖΑ «που δεν θα προχωρήσει σε μια εσωτερική διευθέτηση».

«Σήμερα θα παρουσιάσουμε και το πρόγραμμά μας και ενδεχομένως τις διαφορές μα», σημείωσε και έστειλε το μήνυμα: «Το παρελθόν πλήγωσε, το μέλλον πρέπει να εμπνεύσει».

 

Πολάκης: Μια δραματική περίοδος για τον ΣΥΡΙΖΑ κλείνει την Κυριακή

Ο Παύλος Πολάκης ήταν ο δεύτερος που μετέβη στο ραδιομέγαρο της ΕΡΤ. Μιλώντας στους εκπροσώπους των ΜΜΕ, ανέφερε:

«Είμαστε στην τελική ευθεία για τις εκλογές προέδρου. Σήμερα θα έχουμε μια αντιπαράθεση προγραμματική και θα ξεδιπλώσει ο καθένας αυτό που οραματίζεται για τον ΣΥΡΙΖΑ της επόμενης ημέρας, μετά τη δραματική περίοδο που περάσαμε και θα κλείσει την Κυριακή.

»Διατύπωσα ένα πρόγραμμα με έξι πυλώνες, με αναδιανομή υπέρ της εργασίας, για επανάκτηση δημόσιων αγαθών από το κράτος και μια βαθιά μεταρρύθμιση στο Κράτος και τη Δικαιοσύνη. Αυτό θεωρώ ότι έχει ανάγκη η κοινωνία. Τον τελικό λόγο τον έχει ο λαός. Πρέπει να προχωρήσουμε όλοι ενωμένοι, για να πέσει ο Μητσοτάκης».

Γκλέτσος προσερχόμενος για το debate: Θέλουμε τον κόσμο την Κυριακή στην κάλπη

«Θέλουμε την εμπιστοσύνη, ο καθένας από εμάς, για να δείξουμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ξανά στις επάλξεις για να δώσει τον αγώνα του για την κοινωνία και για τον κάθε Έλληνα ξεχωριστά», επισήμανε ο υποψήφιος για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, Απόστολος Γκλέτσος, προσερχόμενος στο ραδιομέγαρο της ΕΡΤ στην Αγία Παρασκευή. «Θέλουμε τον κόσμο την Κυριακή στην κάλπη» τόνισε.

«Να έχουμε ένα διάλογο μεταξύ μας και με την κοινωνία για να μπορέσουμε να πούμε πράγματα για την πολιτική και για τα προβλήματα του κόσμου, για να μας ακούσουν και να μας εμπιστευτούν ξανά», είπε ακόμη ο ίδιος.

Οι προγραμματικές προτάσεις των υποψηφίων

Πέρα από τις θέσεις τους για τον ΣΥΡΙΖΑ, την προοδευτική παράταξη και την τρέχουσα πολιτική κατάσταση, ορισμένοι εξ’ αυτών θα αναφερθούν εκτενώς στην προγραμματική τους πρόταση. Για τον Παύλο Πολάκη αυτή καλείται «Έντιμη Ελλάδα», ενώ το επιτελείο του Σωκράτη Φάμελλου έχει επεξεργαστεί ένα πρόγραμμα «φιλολαϊκό, ρεαλιστικό και σύγχρονο», το οποίο θα εκθέσει για πρώτη φορά δημόσια, σήμερα το βράδυ.

Το «όραμα» των υποψηφίων

Ακολούθως, κάθε υποψήφιος θα παρουσιάσει το όραμά του για το κόμμα και τη χώρα σε 100 δευτερόλεπτα και στην συνέχεια θα δεχθεί τρία ερωτήματα από τους τρεις συνυποψήφιούς του, με αποτέλεσμα να ξεπεράσουν τα 20 ερωτήματα, αυτά που θα διατυπώσουν οι συμμετέχοντες μεταξύ τους.

Η δομή του ντιμπέιτ

Με δεδομένο ότι οι ερωτήσεις των δημοσιογράφων, Απόστολου Μαγγηριάδη και Χριστίνας Βίδου δεν θα πρέπει να ξεπερνούν τα 30 δευτερόλεπτα, οι υποψήφιοι πρόεδροι θα πρέπει να απαντήσουν χωρίς να υπερβούν σε κάθε απάντησή τους τα 120 δευτερόλεπτα, ενώ καθένας τους θα έχει το δικαίωμα να υποβάλει δύο ερωτήσεις σε συνυποψηφίους του για δύο από τις τέσσερις θεματικές ενότητες. Παράλληλα, για τους δημοσιογράφους της ΕΡΤ υπάρχει και η δυνατότητα follow up ερώτησης, όπου ο κάθε πολιτικός θα πρέπει να τοποθετηθεί σε μόλις 60 δευτερόλεπτα.

Οι θεματικές της συζήτησης

· Οικονομίας
· Κλιματικής κρίσης
· Κοινωνικού κράτους/Κόμματος-οργάνωσης και
· Εξωτερικής πολιτικής

Η αναμέτρηση αναμένεται να ξεπεράσει τις 2,5 ώρες σε διάρκεια

Οι φιναλίστ για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ θα απαντήσουν σε δεκάδες ερωτήματα, αλλά και σε… «συντροφικές» προκλήσεις, με στόχο την επικράτηση καθενός στην μάχη των εντυπώσεων.

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή