Χρήστος Σπιρτζης: Εθνικό καθήκον και χρέος η συνεργασία των προοδευτικών δυνάµεων

Συνέντευξη στον ΘΑΝΑΣΗ ΛΥΡΤΣΟΓΙΑΝΝΗ

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει κυβερνητική προοπτική, υποστηρίζει ο Χρήστος Σπίρτζης σε συνέντευξη του στην Κυριακάτικη Kontra και τονίζει ότι δεν είναι κόµµα διαµαρτυρίας, αλλά κυβερνητικής προοπτικής. Τάσσεται υπέρ µιας προοδευτικής διακυβέρνησης της χώρας. Θεωρεί τη συνεργασία των προοδευτικών δυνάµεων, στη βάση ενός συµφωνηµένου πολιτικού πλαισίου,ως εθνικό χρέος και καθήκον.

Ο ίδιος επαναδραστηριοποιήθηκε στο κόµµα του και εκφράζει τηνπεποίθηση ότι θα επανέλθουν στο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ πολλά στελέχη και µέλη πουείχαν αποχωρήσει. Επίσης µιλάει µε θάρρος και ανοιχτά για τα µεγάλα και συνεχή λάθη πουέγιναν µετά το 2019, καθώς και µετά την αποχώρηση του Αλέξη Τσίπρα. Για τον τελευταίο υποστηρίζει ότι πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλίες «που θα λειτουργήσουν συγκολλητικά στην συνεργασία και την ενιαία έκφραση του προοδευτικού χώρου.»

» Είχατε αποστασιοποιηθεί σε κάποιο βαθµό από το ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Μετά την εκλογή του Σωκράτη Φάµελλου στη θέση του Προέδρου αποφασίσατε να επαναδραστηριοποιηθείτε και µάλιστα επιστρέψατε και σε θέσεις ευθύνης. Τι σας παρακίνησε να πάρετε αυτή την απόφαση;

Κύριε Λυρτσογιάννη, οι πολιτικές µου απόψεις δεν ήταν διαφοροποίηση από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Η υπεράσπιση των αρχών, των αξιών και των ταυτοτικών θέσεων του προοδευτικού κόσµου, σε πλήρη αντίθεση µε τον κ. Κασσελάκη δεν ήταν αποστασιοποίηση. Η απαίτηση σεβασµού του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, της προοδευτικής παράταξης και στοιχειωδών τρόπων ανθρώπινης συµπεριφοράς δεν ήταν επίσης αποστασιοποίηση. Η υψηλή συµµετοχή της βάσης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έδωσε τις απαντήσεις σε όλους όσοι το προηγούµενο διάστηµα δηµιουργούσαν µια ψευδή εικόνα δήθεν πλειοψηφίας και ταυτόχρονα αποτελεί δικαίωση και για µένα και για όσους έδωσαν τη µάχη διάσωσης της προσωπικής µας αξιοπρέπειας και της πολιτικής αξιοπρέπειας του χώρου µας. Αποδέχτηκα την πρόταση του Σωκράτη Φάµελλου για την επανασυµµετοχή µου στην Πολιτική Γραµµατεία, για να στηρίξω την προσπάθεια του κόµµατος µας, να ανασυγκροτηθεί, να ανακτήσει τις συλλογικές και δηµοκρατικές διαδικασίες που είχε χάσει και να προχωρήσει στις πρωτοβουλίες που έχει ανάγκη ο ελληνικός λαός µέσα από τον µετασχηµατισµό του, που έχει αποφασίσει από το 2022.

» Πιστεύετε ότι και άλλα στελέχη θα επιστρέψουν στο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ; 

Στην προσπάθεια ανάκτησης της σοβαρότητας, της αξιοπιστίας και κυρίως της επιστροφής της πολιτικής και των ιδεολογικών αρχών του χώρου, στον στόχο µας να επαναφέρουµε την ελπίδα στον ελληνικό λαό µέσα από ένα οραµατικό και ρεαλιστικό πολιτικό σχέδιο είµαι βέβαιος ότι θα συστρατευτούν, θα δραστηριοποιηθούν και θα επανέλθουν πολλά µέλη και στελέχη µας.

» Πως κρίνετε την εκλογή του Σωκράτη Φάµελλου στη θέση του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ:  

Στην διαδικασία εκλογής Προέδρου, σε κάθε οργάνωση σε όλη τη χώρα, δεν υπήρχε συζήτηση για την επιλογή και τη στήριξη κάποιου υποψηφίου αλλά για τον τερµατισµό µιας περιόδου ευτελισµού της πολιτικής ζωής και του κόµµατος µας και την εναρκτήρια ηµέρα της επαναφοράς του κόµµατος µας στην πολιτική. Νοµίζω ότι αυτή είναι η κατεύθυνση που θέλει και ο Σωκράτης και όλοι µας και γι αυτό είναι µια απολύτως θετική εξέλιξη. Σήµερα απαιτείται µια τελείως διαφορετική λειτουργία, η οικοδόµηση της συντροφικότητας και της κοινής δράσης, η επανασύνδεση µε κάθε κοινωνικό φορέα, µε κάθε κοινωνική έκφραση.

» Το κόµµα σας έχει ελπίδες να αποκτήσει κυβερνητική προοπτική; 

Το κόµµα µας δεν είναι ένα κόµµα διαµαρτυρίας και στενού ιδεολογικού και πολιτικού εύρους. Υπάρχει για να εκφράσει σε κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο πλειοψηφικές προοδευτικές απόψεις, που θα εφαρµοστούν από µια προοδευτική κυβέρνηση. Εποµένως δεν τίθεται θέµα ελπίδας. Έχει κυβερνητική προοπτική, έχει κυβερνήσει τη χώρα και έχει µπει στη µάχη για την αλλαγή της διακυβέρνησης της ΝΔ των οικονοµικών και κοινωνικών αδιεξόδων, από µια προοδευτική διακυβέρνηση.

» Είχατε υποστηρίξει ότι πρέπει να σχηµατιστεί µία ενιαία προοδευτική παράταξη για να νικήσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Πιστεύετε ακόµα και τώρα ότι είναι εφικτό ένα τέτοιο εγχείρηµα; 

Σήµερα η συνεργασία των προοδευτικών δυνάµεων, στη βάση ενός συµφωνηµένου πολιτικού πλαισίου δεν είναι µόνο ένα εφικτό εγχείρηµα αλλά είναι εθνικό χρέος και καθήκον. Πριν έναν χρόνο ο κ. Μητσοτάκης πέτυχε η ΝΔ να είναι ο µοναδικός πλειοψηφικός πολιτικός πόλος στη χώρα. Σήµερα έχει καταφέρει µέσα από τις πολιτικές του και τα προβλήµατα που δηµιούργησε σε όλα τα επίπεδα, να µην υπάρχει ούτε το κόµµα του πλειοψηφικά. Στη χώρα µας η δηµιουργία ενός πολιτικού διπόλου στο πλαίσιο της δεξιάς, όπως έγινε σε πολλές Ευρωπαϊκές χώρες, θα ήταν εθνικά, οικονοµικά και κοινωνικά καταστροφική εξέλιξη. Γι αυτό και οι πρωτοβουλίες και οι προσπάθειες πολιτικού διαλόγου, αναζήτησης προοδευτικών απαντήσεων στα σύγχρονα προβλήµατα, εθνικού πατριωτικού σχεδίου, εθνικού σχεδίου παραγωγικής ανασυγκρότησης, πρέπει να στηριχθούν και να δηµιουργήσουν το απαιτούµενο κλίµα για τη δηµιουργία µιας προοδευτικής κοινωνικής και πολιτικής πλειοψηφίας, στον αντίποδα του σχεδίου συγκεκριµένων πολιτικών και οικονοµικών συµφερόντων πολυδιάσπασης του προοδευτικού χώρου και ενδυνάµωσης δεύτερου δεξιού πολιτικού κόµµατος.

» Είναι δυνατόν το ΠΑΣΟΚ τώρα που είναι δεύτερο κόµµα να συµµετάσχει σε µία ενωµένη παράταξη;  

 Η ελληνική κοινωνία, µε τα συσσωρευµένα προβλήµατα που δηµιούργησαν οι πολιτικές και η διακυβέρνηση της ΝΔ, απαιτεί την συνεργασία και την ενιαία έκφραση του προοδευτικού κόσµου Όποιος δεν ανταποκριθεί σε αυτό που θέλει ο ελληνικός λαός, να υπάρξει ένας πλειοψηφικός πόλος διακυβέρνησης θα χρεωθεί την ευθύνη αναπαραγωγής και ανακύκλωσης της δεξιάς και των πολιτικών επιλογών της. Είµαι βέβαιος ότι αυτή την ευθύνη την αισθανόµαστε όλοι, είτε στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, είτε στο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, είτε σε άλλα κόµµατα του προοδευτικού κόσµου.

» Οι δηµοσκοπήσεις δείχνουν ότι τουλάχιστον προς το παρόν δεν µπορεί να προκύψει αυτοδυναµία στις εκλογές. Ποια κόµµατα θα βλέπατε να συµπράττουν σε µία κυβερνητική συνεργασία; 

 Όσα κόµµατα µπορούν να συµφωνήσουν σε ένα συγκεκριµένο προοδευτικό πολιτικό πλαίσιο. Όσα κόµµατα διαπιστώνουν το έλλειµµα δηµοκρατίας, την αποµείωση του κράτους δικαίου, την απαξίωση του κοινωνικού κράτους, την µείωση της αγοραστικής δύναµης, την συσσώρευση του πλούτου σε ελάχιστα συµφέροντα και θέτουν ως προτεραιότητα να γίνει προοδευτική αλλαγή.  Όσα κόµµατα µπορούν να βγουν από τις µικροκοµµατικές τακτικές και συνθέτοντας να συµφωνήσουν ένα οραµατικό και ρεαλιστικό πολιτικό πλαίσιο.

» Ποια είναι τα µεγαλύτερα λάθη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ µετά το 2019 και ποια µετά την αποχώρηση του Αλέξη Τσίπρα; 

Δυστυχώς έγιναν πολλά, µεγάλα και συνεχή λάθη. Μετά το 2019 και το αποτέλεσµα του 32%, όπως και µετά το Συνέδριο το 2022, υπήρξε απόλυτη αναντιστοιχία πολιτικών θέσεων, επιλογών προσώπων και τακτικής µε όσα ζητούσε ο προοδευτικός κόσµος και η συντριπτική πλειοψηφία της βάσης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Αντί για την ύπαρξη πολιτικού στρατηγικού σχεδίου και την συγκρότηση ενιαίας δράσης και έκφρασης, υιοθετήθηκαν τακτικές αέναης ισορροπίας εσωτερικών συσχετισµών και τακτικές που ανέτρεπαν κάθε προσπάθεια µετασχηµατισµού του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ως πολιτικό φορέα της κοινωνίας. Η διαµόρφωση θέσεων ως αποτέλεσµα µέσου όρου και όχι πολιτικής σύνθεσης απόψεων, η επιβολή µειοψηφικών αντιλήψεων και πρακτικών στην πλειοψηφία, η σηµειολογία επιλογής προσώπων, η υπερτίµηση στελεχών, η προσπάθεια ανανέωσης όχι ως πολιτική διαδικασία αλλά ως διαδικασία marketing και επικοινωνίας έφεραν τα αποτελέσµατα του 2023. Μετά την αποχώρηση του Αλέξη η πλειοψηφία δεν προχώρησε, έστω και τότε σε µια πολιτική διαδικασία συνεδρίου. Δεν αισθάνθηκε την ανάγκη αναβάπτισης νέων οργάνων του κόµµατος. Δεν αναζήτησε τις αιτίες της διπλής ήττας στις εθνικές εκλογές. Δεν προσπάθησε να βρει πολιτικές και ιδεολογικές συγκολλητικές ουσίες. Προτίµησε µια βιαστική απολίτικη διαδικασία εκλογής Προέδρου. Τα αποτελέσµατα υπήρξαν δυστυχώς πρωτόγνωρα στην πολιτική ιστορία του τόπου και κυρίως της Αριστεράς και του προοδευτικού χώρου.

» Πιστεύετε ότι ο Αλέξης Τσίπρας στοχεύει να επιστρέψει και να ηγηθεί µιας παράταξης µε στόχο να κερδίσει τις εκλογές;  

Για τους στόχους και το ρόλο που επιθυµεί να διαδραµατίσει ο Αλέξης θα σας απαντήσει ο ίδιος.  Αυτό που εγώ πιστεύω είναι ότι οφείλει, όπως και όσοι έχουν το πολιτικό και ιστορικό βάρος της ευρύτερης παράταξης, να πάρει εκείνες τις πρωτοβουλίες που θα λειτουργήσουν συγκολλητικά στην συνεργασία και την ενιαία έκφραση του προοδευτικού χώρου.

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή