Χριστόδουλος Στεφανάδης: Ο Πρόεδρος της Δηµοκρατίας πρέπει να συµβολίζει την Εθνική Ενότητα και να διαθέτει κύρος

Συνέντευξη στη ΣΟΦΙΑ ΛΙΑΚΟΥ

Τον προβληµατισµό του για την πολιτική που θα ακολουθήσει ο Ντόναλντ Τραµπ µετά την ορκωµοσία του εκφράζει ο Βουλευτής Σάµου της Νέας Δηµοκρατίας, Χριστόδουλος Στεφανάδης και εκτιµά: «Το «βαθύ» Αµερικανικό κράτος µε την εν συναίσθηση της υπερδύναµης σίγουρα θα προσπαθήσει να διαµορφώσει την πολιτική σε επίπεδο συµβατό µε τη διεθνή νοµιµότητα και τα δηµοκρατικά κεκτηµένα…». Για τα χαρακτηριστικά του Προέδρου της Δηµοκρατίας τονίζει ότι θα πρέπει να είναι πρόσωπο µεγάλου κύρους και να έχει τη µεγαλύτερη δυνατή πολιτική συναίνεση για την εκλογή του.

»Πώς κρίνετε την στρατηγική του Ντόναλντ Τραµπ και ειδικά τις βλέψεις που έχει για Γροιλανδία, Καναδά και Παναµά;

Ο εκλεγµένος πρόεδρος των ΗΠΑ σε δηλώσεις του αναφέρεται στην αγορά της Γροιλανδίας, της ανάκτησης της διώρυγας του Παναµά και της προσάρτησης (;…) του Καναδά στις ΗΠΑ.

Όσον αφορά στην Γροιλανδία, ανήκει (σε χαλαρή σύνδεση) στη Δανία, αλλά έχει δική της κυβέρνηση. Το στρατηγικό και οικονοµικό ενδιαφέρον των Ηνωµένων Πολιτειών είναι διαχρονικό. Στρατηγικά, η νήσος ευρίσκεται στα σύνορα µεταξύ Αµερικής και Ρωσίας και η Ηνωµένες πολιτείες διαθέτουν αεροπορική βάση εκεί (στο Pituffic). Εποµένως, κατά τον Τραµπ, τίθεται θέµα ασφάλειας των ΗΠΑ. Το οικονοµικό ενδιαφέρον, έγκειται στο γεγονός, ότι το υπέδαφος του νησιού διαθέτει κοιτάσµατα πετρελαίου και µεταλλεύµατα, πολύτιµα για την πολεµική βιοµηχανία, που θα γίνουν εκµεταλλεύσιµα µε το λιώσιµο των πάγων, που επιτείνεται µε την κλιµατική αλλαγή. Επίσης πιθανόν να δηµιουργηθεί νέα θαλάσσια οδός στον Βόρειο Ατλαντικό µε µεγάλες θετικές οικονοµικές επιπτώσεις.

Η αγορά όµως του νησιού, προσκρούει στις αντιδράσεις της Δανίας, αλλά και εισαγάγει νέες πρωτόγνωρες πρακτικές στις διεθνείς σχέσεις.

Όσον αφορά στην διώρυγα του Παναµά, ο εκλεγµένος Αµερικανός Πρόεδρος, απαιτεί προνοµιακές τιµές για τα Αµερικανικά πλοία που διέρχονται από εκεί. Υπενθυµίζεται, ότι την διώρυγα διάνοιξαν οι Αµερικανοί το 1914 που είχαν και την εκµετάλλευση και παραχωρήθηκε στην κυβέρνηση του Παναµά το 1977 επί προεδρίας Κάρτερ. Στο αίτηµα του Τραµπ, η κυβέρνηση του Παναµά αντιτείνει ότι σε τέτοια περίπτωση προνοµιακής µεταχείρισης, θα προκύψει παγκόσµιο οικονοµικό χάος… Μετα από αυτό, ο εκλεγµένος πρόεδρος, δεν απέκλεισε την χρήση βίας…

Σχετικά µε τον Καναδά, ο ίδιος απειλεί µε επιβολή υψηλών δασµών στις εµπορικές συναλλαγές, γεγονός που θα πλήξει ανυπολόγιστα την οικονοµία της γειτονικής του χώρας. Εξέφρασε δε την άποψη, ότι ο Καναδάς θα µπορούσε να αποτελέσει την πεντηκοστή πρώτη πολιτεία των ΗΠΑ!…

Αυτές οι δηλώσεις του εκλεγµένου προέδρου, αλλά και οι άλλες παραµβέσεις από τον ίδιο και από τους στενούς συνεργάτες του (σχετικά µε τον φίλο του τον Ερντογάν, µε την Γερµανική κυβέρνηση και µε τον Βρετανό πρωθυπουργό…) δηµιουργούν µεγάλη διεθνή ανησυχία για το τι θα πράξει ως πρόεδρος µετά την ορκωµοσία του.

Το «βαθύ» Αµερικανικό κράτος πιστεύω, µε την ενσυναίσθηση της υπερδύναµης, σίγουρα θα προσπαθήσει να διαµορφώσει την Αµερικανική πολιτική σε επίπεδο συµβατό µε την διεθνή νοµιµότητα και τα δηµοκρατικά κεκτηµένα…

»Ποια χαρακτηριστικά πρέπει να έχει ο νέος ή η νέα Πρόεδρος της Δηµοκρατίας;

Βάσει του Συντάγµατος, αλλά και της κρατούσας διαχρονικής πολιτικής πρακτικής στην χώρα µας, ο (η) Πρόεδρος της Δηµοκρατίας, θα πρέπει να είναι πρόσωπο µεγάλου κύρους και να έχει την µεγαλύτερη δυνατή πολιτική συναίνεση για την εκλογή του. Αυτό είναι αυτονόητο, αφού ο πρώτος πολίτης της χώρας, πρέπει να συµβολίζει την Εθνική ενότητα και να διαθέτει µεγάλο κύρος στην εκπροσώπηση της χώρας διεθνώς. Αυτά τα χαρακτηριστικά, ανεξάρτητα από πολιτικές καταβολές, διαθέτουν αρκετά πρόσωπα της πατρίδας µας.

Στην επικείµενη εκλογή του η της νέου Προέδρου, ο Πρωθυπουργός, ο οποίος βασικά θα προτείνει, είµαι πεπεισµένος ότι έχει µελετήσει όλα τα στοιχεία και τις παραµέτρους, ούτως ώστε η πρότασή του να ικανοποιεί πλήρως τις προϋποθέσεις που προανέφερα.

»Ο ΕΦΕΤ κατάσχεσε τεράστιες ποσότητες ακατάλληλων τροφίµων. Τι πρέπει να κάνει ο καταναλωτής για να νιώθει προστατευµένος;

Ο ΕΦΕΤ είναι ένας οργανισµός που διαχρονικά παρακολουθεί την ποιότητα των τροφίµων που εφοδιάζεται η αγορά.. Οι έλεγχοι που πραγµατοποιεί είναι συνεχείς και αποτελεσµατικοί. Ήδη, το 2025, όπως αναφέρεται στο δελτίο τύπου του οργανισµού, µετα από εκτεταµένους ελέγχους, επισηµάνθηκαν και ανακλήθηκαν τρείς ποσότητες τροφίµων, που κρίθηκαν ακατάλληλα για κατανάλωση.

Πιστεύω ότι οι καταναλωτές θα πρέπει να αισθάνονται προστατευµένοι.

 Θα πρέπει βεβαίως να καταγγέλλουν στον Οργανισµό και περιπτώσεις που επισηµαίνουν και οι ίδιοι.

»Με δεδοµένο ότι ο Ερντογάν ακολουθεί επεκτατική πολιτική όπως στην Συρία, πιστεύετε ότι η συνάντηση που θα έχει µε τον Κυριάκο Μητσοτάκη στην Άγκυρα θα φέρει κάποια αποτελέσµατα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις;

Ο Τούρκος πρόεδρος, δεν παύει να αναφέρεται συνεχώς στην λεγόµενη «Γαλάζια Πατρίδα». Ένα έωλο ευφυολόγηµα, που δεν έχει καµία ιστορική, νοµική, και ρεαλιστική βάση. Στα όρια αυτά, περιλαµβάνει περιοχές που η αποικιοκρατική Οθωµανική πάλαι ποτέ αυτοκρατορία, είχε ενσωµατώσει προσωρινά. Με την λογική αυτή, η «Ελληνική γαλάζια πατρίδα», θα πρέπει να επεκτείνεται, εκτός από την Μικρά Ασία, µέχρι την Νότιο Ιταλία, ή ακόµα και µέχρι τις… Ινδίες (Μέγας Αλέξανδρος…). Ο Τούρκος πρόεδρος βέβαια, είναι βέβαια τόσο αφελής…

Ποντάρει στο δίκαιο του ισχυρού. Οι τελευταίες εξελίξεις στην Συρία, ίσως τον ευνοούν προσωρινά. Ίσως ακόµα και οι αναφορές σε αυτόν, του εκλεγµένου νέου Αµερικανού προέδρου. Αυτές όµως οι επιδιώξεις του, προσκρούουν στην εµπεδωµένη διεθνή τάξη και το διεθνές δίκαιο. Αλλά και στην αµετακίνητη θέση της χώρας µας, που την υπερασπίζεται και θα την υπερασπισθεί µε κάθε µέσο. Είτε διπλωµατικό, είτε άλλο…

Η συνάντηση, εκτός απροόπτου, θα πρέπει να γίνει.

 Όπως έχει εµφατικά τονίσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, «θα πρέπει να συζητάµε. Το ότι συζητάµε, ΔΕΝ σηµαίνει και ότι συµφωνούµε»…

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή