Χριστόδουλος Στεφανάδης: Η Ελλάδα παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στη Συρία και το πρόβληµα των προσφύγων

Συνέντευξη στη ΣΟΦΙΑ ΛΙΑΚΟΥ

Η Ελλάδα είναι παράγοντας σταθερότητας και σύνεσης τονίζει ο Βουλευτής Σάµου της Νέας Δηµοκρατίας , Χριστόδουλος Στεφανάδης και εκτιµά ότι η αλλαγή εξουσίας  στη Συρία σηµατοδοτεί µεγάλες γεωπολιτικές εξελίξεις στην περιοχή ενώ  θα αποτελέσει βήµα εκδηµοκρατισµού της χώρας. Παράλληλα επισηµαίνει ότι η Τουρκία ευνοείται από αυτήν την εξέλιξη όµως -όπως σηµειώνει- θα πρέπει να συµµορφωθεί µε το Διεθνές Δίκαιο και να λειτουργήσει µε τους κανόνες που η διεθνής κοινότητα αποδέχεται κι όχι µε µεγαλοϊδεατισµούς.

»Η  διεύρυνση της Τουρκικής επιρροής, τώρα και στη Συρία, τι µπορεί να σηµατοδοτήσει στις ελληνοτουρκικές σχέσεις;

Οι τελευταίες εξελίξεις στη Συρία, µε την ανατροπή του καθεστώτος Άσαντ, σίγουρα σηµατοδοτεί µεγάλες γεωπολιτικές εξελίξεις στην περιοχή. Ειδικότερα, η Τουρκία, αντικειµενικά, ευνοείται από αυτή την εξέλιξη.

Η Συρία επισηµαίνεται ότι είναι µία πολυπολιτισµική, πολυθρησκευτική και πολυφυλετική χώρα. Το γεγονός αυτό είχε σαν αποτέλεσµα εµφύλιο πόλεµο διαρκείας. Οι Κούρδοι, οι οποίοι είναι µία περιχαρακωµένη εθνότητα στο βόρειο τµήµα της χώρας, αποτελούσαν και αποτελούν πρόβληµα για την Τουρκία, η οποία αντιδρά σθεναρά στη δηµιουργία αυτόνοµου κουρδικού κράτους.

Η επικράτηση των Ισλαµιστών, που ανέτρεψαν το καθεστώς Άσαντ, ευνοεί την τουρκική πολιτική και τα τουρκικά σχέδια, όσον αφορά στην κουρδική εθνότητα.

Παράλληλα, δεν πρέπει να ξεχνάµε, ότι η Τουρκία είναι ένα αναθεωρητικό κράτος που, έµπρακτα, επιθυµεί να έχει όχι µόνο πολιτικό ρόλο επιρροής στην περιοχή αλλά και που, συνεχώς, προβάλλει απαράδεκτες εδαφικές διεκδικήσεις, οι οποίες αφορούν και εµάς που µας εντάσσει στη γαλάζια πατρίδα της!

Ειδικότερα, στη Συρία, ανατρέχοντας στο σκοτεινό Οθωµανικό παρελθόν, η Τουρκία πιστεύει ότι περιοχές και πόλεις της, ενδεχόµενα, της ανήκουν, όπως το Χαλέπι.

Παράλληλα, µετά τις εξελίξεις αυτές στη Συρία, το Ισραήλ προσπαθεί, στο πλαίσιο διασφάλισης των συνόρων και των συµφερόντων του, να καταστρέψει την πολεµική µηχανή της Συρίας µε συνεχείς βοµβαρδισµούς προκειµένου, να µην έρθει στα χέρια των Τζιχαντιστών, που φαίνεται πως ελέγχουν την εξουσία. Οι Ηνωµένες Πολιτείες παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις.

Η Ελλάδα, παράγοντας σταθερότητας και σύνεσης, χαιρέτισε την αλλαγή της εξουσίας στη Συρία, πιστεύοντας, ότι αυτή η αλλαγή θα αποτελέσει βήµα εκδηµοκρατισµού της χώρας. Ενώ, παράλληλα, παρακολουθεί στενά την αντιµετώπιση από το νέο καθεστώς των µειονοτήτων και, ειδικότερα, του χριστιανικού πληθυσµού της χώρας, έτοιµη να παρέµβει σε κάθε περίπτωση.

Τέλος, όσον αφορά στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, και πώς αυτές θα διαµορφωθούν µε την νέα κατάσταση στην περιοχή, πιστεύω, ότι θα πρέπει η Τουρκία να συµµορφωθεί µε το διεθνές δίκαιο και να λειτουργήσει µε τους κανόνες που η διεθνής κοινότητα αποδέχεται, και όχι µε µεγαλοϊδεατισµούς που έχουν αφετηρία το απώτερο παρελθόν της, ως αποικιοκρατική δύναµη.

Παράλληλα, όµως, η χώρα µας εξοπλίζεται µε σύγχρονο, αµυντικό οπλισµό για κάθε περίπτωση…

»Πώς κρίνετε την απόφαση του ΣτΕ που έκρινε αντισυνταγµατικό το Nέο  Oικοδοµικό  Kανονισµό;

Το Ανώτατο Δικαστήριο, σύµφωνα µε το πνεύµα και το γράµµα του Συντάγµατος, πράγµατι έκκρινε αντισυνταγµατικό κατά πλειοψηφία το πλέγµα διατάξεων για τον Νέο Οικοδοµικό Κανονισµό που αφορά στα κίνητρα προσαύξησης των όρων δόµησης για την ανέγερση κτιρίων, µε αντιστάθµισµα την ενεργειακή αναβάθµιση των κτιρίων και την αύξηση των κοινόχρηστων χώρων και των χώρων πρασίνου. Συγκεκριµένα, κρίθηκε από τους δικαστές, ότι πρέπει κάθε πολεοδοµική περίπτωση να σταθµίζεται ανάλογα µε την περιοχή και έπειτα από ειδική µελέτη.

Παρεµβάσεις του ΣτΕ που αφορούν νοµοσχέδια σχετικά µε το περιβάλλον είναι γνωστές και από το παρελθόν, όπως, παραδείγµατος χάριν, στην εκτός σχεδίου δόµηση. Η προστασία του περιβάλλοντος και του οικιστικού ιστού της χώρας είναι πολύ σηµαντικός παράγοντας για την κοινωνική συµβίωση.

Θα πρέπει, πάντα, να υπάρχει ισορροπία µεταξύ οικιστικής και περιβαλλοντικής ανάπτυξης.

Ειδικά, στην εποχή µας, µε την κλιµατική αλλαγή που βιώνει, επώδυνα, και η χώρα µας, αυτό είναι πολύ σηµαντικό. Και τούτο, γιατί η άναρχη οικιστική ανάπτυξη, σε πολλές περιπτώσεις, είναι εις βάρος του περιβάλλοντος µε επακόλουθα, πολλές φορές, καταστροφικά, όπως αυτό συµβαίνει σε πληµµύρες, πυρκαγιές και λοιπά.

Μετά από αυτή την απόφαση, πιστεύω, ότι η εκτελεστική εξουσία θα νοµοθετήσει προσαρµόζοντας το νοµικό πλαίσιο σε αυτή την απόφαση.

»Τι θα κάνει η Ελλάδα µε τους 50.000 Σύρους πρόσφυγες που βρίσκονται στη χώρα µας;

Τα τελευταία χρόνια, µε τις προσφυγικές ροές που κατέκλυσαν τη χώρα µας, από εµπόλεµες περιοχές, από περιοχές καταπιεστικών καθεστώτων, και από περιοχές πείνας, εισήρθαν και από τον Έβρο και από τα θαλάσσια σύνορα µας χιλιάδες πρόσφυγες από τη Συρία, διωκόµενοι από το εκεί καθεστώς ή µέλη µειονοτήτων που πίστευαν ότι η ζωή τους κινδυνεύει.

Στον πληθυσµό αυτόν, εκτός από άνδρες και γυναίκες, συµπεριλαµβάνεται µεγάλος αριθµός παιδιών, ακόµα και ασυνόδευτων. Η χώρα µας, εφαρµόζοντας το διεθνές δίκαιο, τους θεώρησε πολιτικούς πρόσφυγες, που δικαιούνται, να µπουν στη διαδικασία αιτήµατος ασύλου.

Με τις νέες εξελίξεις στη Συρία, οι προϋποθέσεις για τη χορήγηση ασύλου, προφανώς, αλλάζουν. Αυτό συνέβη και σε πολλές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως η Γερµανία, που πάγωσαν τις διαδικασίες χορήγησης ασύλου σε Σύρους πρόσφυγες.

Η Ελλάδα, µε αυτά τα δεδοµένα και σε αυτό το πνεύµα, εξετάζει την αντιµετώπιση του προβλήµατος, ενώ, παράλληλα, παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στη Συρία. Δηλαδή, είµαστε σε αναµονή του τι θα συµβεί µε µειονότητες, όπως π.χ. η χριστιανική, που, ενδεχόµενα, θα προσπαθήσουν να µεταναστεύσουν, πιστεύοντας, υποκειµενικά ή αντικειµενικά, ότι κινδυνεύουν από το νέο καθεστώς.15

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή