Χάρης Μαμουλάκης: Η χώρα κινδυνεύει να πέσει στα «βράχια» και να επιστρέψουν τα µνηµόνια

Συνέντευξη στον ΘΑΝΑΣΗ ΛΥΡΤΣΟΓΙΑΝΝΗ

– 2,5 δις επιπλέον φόρους επιβάλει η Κυβέρνηση για το 2025

– Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η πραγματική Αξιωματική Αντιπολίτευση

Υπάρχει κίνδυνος η χώρα να εκτροχιαστεί και να έχουµε πάλι µνηµόνια. Την εκτίµηση αυτή κάνει ο Χάρης Μαµουλάκης, βουλευτής Ηρακλείου Κρήτης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και Τοµεάρχης Οικονοµίας, σε αποκλειστική συνέντευξη στην Κυριακάτικη Kontra και υπογραµµίζει ότι η πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη εκτροχιάζει τους δείκτες.

Χαρακτηρίζει ως µεγαλύτερο πρόβληµα για τη χώρα το brain drain και επισηµαίνει ότι το κόµµα του κατέθεσε στη Βουλή πρόταση νόµου για την επιστροφή τους.

Τονίζει επίσης ότι το 2025 φέρνει περισσότερους φόρους (2,5 δισ. ευρώ) στους πολίτες και τις επιχειρήσεις, όπως έχουν εγγραφεί στον προϋπολογισµό.

 

» Το 2024 ήταν η χειρότερη χρονιά για τον ΣΥΡΙΖΑ. Τι προσδοκάτε για το 2025 και πώς θα το πετύχετε;

Ήταν µια δύσκολη χρονιά η οποία δοκίµασε τις αντοχές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αλλά πλέον έχει περάσει στην ιστορία. Αυτό που οφείλουµε να πράξουµε για το 2025, και έχουµε ήδη ξεκινήσει να το πράττουµε, είναι να ανταποκριθούµε στην κοινωνική απαίτηση για αξιόπιστη και µαχητική αντιπολίτευση, καθώς επίσης και για την κατάθεση προτάσεων που θα αποτελέσουν τις λύσεις διεξόδου, από τα αδιέξοδα των πολιτικών της ΝΔ. Των λύσεων που θα δηµιουργήσουν τις συνθήκες µιας νέας πρότασης κυβερνησιµότητας της χώρας, για τις επόµενες εκλογές.

 

» Θα µπορέσει το κόµµα σας να αποκτήσει χαρακτηριστικά κυβερνώσας δύναµης ή θα παραµείνει ένα µικρό κόµµα διαµαρτυρίας;

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεν είναι ένα «µικρό κόµµα διαµαρτυρίας». Ποτέ δεν ήταν. Είναι η πραγµατική Αξιωµατική Αντιπολίτευση της χώρας, σύµφωνα µε το αποτέλεσµα της λαϊκής ετυµηγορίας, είναι το κόµµα που ανέλαβε τις τύχες της χώρας σε µια εξαιρετικά δύσκολη περίοδο και την έβγαλε από τα µνηµόνια, στα οποία την είχαν οδηγήσει οι πολιτικές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ των προηγούµενων δεκαετιών. Ο στόχος µας, που είναι όµως και κοινωνική αναγκαιότητα, είναι να είµαστε χρήσιµοι στη χώρα και τους ανθρώπους της. Πάνω σε αυτό δουλεύουµε µεθοδικά και συστηµατικά και ευελπιστώ ότι το αποτέλεσµα αυτής της δουλειάς θα αναγνωριστεί και από τους πολίτες.

 

» Ως αρµόδιος Τοµεάρχης για την οικονοµία θα θέλαµε να µας πείτε, ποιο είναι το µεγαλύτερο πρόβληµα της ελληνικής οικονοµίας και τί προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ για την αντιµετώπισή του;

Τα προβλήµατα της ελληνικής οικονοµίας, δυστυχώς είναι περισσότερα από ένα. Μεταξύ άλλων, έχουν να κάνουν µε τις αναπτυξιακές προοπτικές των ΜµΕ επιχειρήσεων, µε την βιωσιµότητα των νοικοκυριών ελέω της ακρίβειας και της αισχροκέρδειας των καρτέλ, µε την στέγαση, µε πολλά και σηµαντικά ζητήµατα. Δύσκολα να ξεχωρίσεις κάποιο. Αν επιµένετε, ίσως θα µπορούσαµε να διακρίνουµε το ζήτηµα της αναγκαιότητας αναστροφής του brain drain. Ένα θέµα για το οποίο καταθέσαµε και τροπολογία στη Βουλή, ζητώντας να δοθούν φορολογικά κίνητρα έτσι ώστε να επιστρέψουν στην Ελλάδα οι εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες που έφυγαν τα τελευταία χρόνια στο εξωτερικό. Αυτή η κίνηση, η οποία αποτελεί την ίαση του προβλήµατος, αφορά τον ειδικό τρόπο φορολόγησης από µισθωτή εργασία και επιχειρηµατική δραστηριότητα που προκύπτει στην χώρα µας, φυσικών προσώπων και µόνο που µεταφέρουν την φορολογική τους κατοικία στην Ελλάδα. Αφορά 692.000 συµπολίτες µας οι οποίοι έφυγαν από την χώρα µας τόσο την περίοδο 2010-2018, αλλά και, δυστυχώς, την τελευταία 3ετία. Όπου λόγω της πληθωριστικής κρίσης υπάρχει ένα νέο κύµα φυγής, µε το 60% µάλιστα να είναι στην έντονα παραγωγική ηλικίας των 25 – 44 ετών. Η τροπολογία στόχευε σε άτοµα που αποδεδειγµένα απουσιάζουν για 2 και πλέον έτη, στα οποία έδινε τη δυνατότητα να επανέλθουν, µέσω φορολογικών κινήτρων και ειδικότερα: Στα πρώτα 4 χρόνια, να έχουν 100% έκπτωση από τον φόρο εισοδήµατος και την ειδική εισφορά αλληλεγγύης. Από τον 5ο έως τον 7ο η µείωση να γίνεται 75%, έπειτα στο 25% και να µηδενίζει στην δεκαετία. Αυτή η τροπολογία δεν θα είχε καµία δηµοσιονοµική επίπτωση, ίσα-ίσα, θα είχε  ως όφελος τον επαναπατρισµό τους στην Ελλάδα και µάλιστα σε ηλικίες που πονάει η πατρίδα µας.

 

» Υπάρχει κίνδυνος η χώρα να πέσει στα βράχια και να έχουµε πάλι µνηµόνια;

Δυστυχώς ναι. Η πολιτική του κ. Μητσοτάκη, η οποία ευνοεί µόνο λίγους και ισχυρούς «παίκτες» της ελληνικής οικονοµίας, δεν φέρνει µόνο αρνητικές συνέπειες στις ΜµΕ ή τους πολίτες. Εκτροχιάζει τους οικονοµικούς δείκτες. Και όλοι θυµόµαστε που έχει οδηγήσει αυτή η πρακτική την χώρα µας.

 

 » Η κυβέρνηση παιανίζει σε όλους τους τόνους τη µείωση φόρων το 2025. Ποια είναι η αλήθεια και τι προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ για τη φορολογία φυσικών προσώπων;

Ο προϋπολογισµός της Κυβέρνησης για το 2025, φέρνει 2,5 δισ. ευρώ περισσότερους φόρους, αύξηση των έµµεσων φόρων σε τρόφιµα, προϊόντα και υπηρεσίες, αποµείωση, ταπείνωση, της αγοραστικής δύναµης των πολιτών, 3 δισ. ευρώ επιπρόσθετες οφειλές του Κράτους προς τους ιδιώτες, σχεδόν µηδενικές επενδύσεις, εκτροχιασµό του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών και πλήρη παράδοση της χώρας στις ορέξεις και τις διαθέσεις των καρτέλ σε τράπεζες, ενέργεια, καύσιµα, τρόφιµα, δηµόσια έργα. Αυτή είναι η αλήθεια. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κατέθεσε πλήρη πρόταση νόµου για το φορολογικό, η οποία λόγω του περιορισµένου χώρου της συνέντευξης είναι αδύνατον να αναλυθεί. Μπορούν όµως όποιοι αναγνώστες ενδιαφέρονται να την βρουν εύκολα στο διαδίκτυο. Μεταξύ άλλων προτείναµε µείωση στον συντελεστή φορολόγησης, κατάργηση της προκαταβολής φόρου εισοδήµατος, αφορολόγητο εισόδηµα κατ’ ελάχιστον 10.000 ευρώ για µισθωτούς, συνταξιούχους, επιτηδευµατίες, επιστήµονες και αυτοαπασχολούµενους, κατάργηση τεκµαρτού εισοδήµατος, µειώσεις στον ΕΝΦΙΑ, µειωµένες εισφορές εργαζόµενου και εργοδότη, νέα προοδευτική κλίµακα εισοδήµατος Φυσικών Προσώπων, κ.ά.

 

» Τα «κόκκινα δάνεια»  είναι θηλιά στο λαιµό για εκατοντάδες χιλιάδες οικογένειες που κινδυνεύουν µε κατασχέσεις ακόµα και πρώτων κατοικιών. Πώς κρίνετε την κυβερνητική πολιτική; Εσείς έχετε σχέδιο για λύσεις υπέρ των πολιτών;

Την κριτική την ασκήσαµε από την πρώτη στιγµή που η Κυβέρνηση της ΝΔ έφερε τον πτωχευτικό νόµο και το σχέδιο «Ηρακλής». Το βλέπαµε αυτό που ερχόταν, ήταν ένα ξεκάθαρο σχέδιο κοµµένο και ραµµένο στα µέτρα των τραπεζών. Όχι για την προστασία των πολιτών. Οι προτάσεις µας για την αντιµετώπιση του ζητήµατος περιλαµβάνουν, µεταξύ άλλων, παρεµβάσεις στον εξωδικαστικό µηχανισµό και αλλαγή του πτωχευτικού κώδικα, έτσι ώστε να προστατευτούν οι ευάλωτοι συµπολίτες µας που χάνουν τα σπίτια τους µε έναν τρόπο που, επιτρέψτε µου τον χαρακτηρισµό, είναι εντελώς άδικος.

 

» Η στέγη είναι ο εφιάλτης των Ελλήνων. Πώς θα µπορούσε να αντιµετωπιστεί αυτό το «καυτό»  πρόβληµα;

Ένας ακόµη τοµέας που είµαστε ουραγοί της Ευρώπης. Η Ελλάδα καταγράφει για το 2023 το υψηλότερο ποσοστό κόστους στέγασης µεταξύ των κρατών-µελών της ΕΕ µε 28,5% όταν ο Ευρωπαϊκός µέσος όρος βρίσκεται στο 8,8%. Επίσης, η χώρα µας καταγράφει το υψηλότερο ποσοστό επιβάρυνσης του πληθυσµού σε κίνδυνο φτώχειας λόγω του στεγαστικού, µε 86,3%, όταν το αντίστοιχο ποσοστό για παράδειγµα στην Κύπρο, βρίσκεται µόλις στο 8,9%. Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, µεταξύ άλλων, έχει προτείνει την υποχρεωτική αποδοχή της ρύθµισης του εξωδικαστικού µηχανισµού από τους servicers και τα funds, τουλάχιστον για τους ευάλωτους οφειλέτες, την προστασία της κύριας κατοικίας µε τον καθορισµό κριτηρίων για δυνατότητα σταδιακής διαγραφής του χρέους τουλάχιστον για τους δανειολήπτες που έχουν περιέλθει σε µακρά περίοδο ευαλωτότητας, χωρίς αυτό να συνεπάγεται αυτόµατα και τη ρευστοποίηση της κύριας κατοικίας τους, την κατάργηση του «πτωχευτικού νόµου» και την αντικατάστασή του από το νέο πτωχευτικό Δίκαιο, που θα προκρίνει την  αναδιάρθρωση των οφειλών, αντί της ρευστοποίησης που είναι η επιλογή του σηµερινού. Καθώς και µια δέσµη µέτρων για την αντιµετώπιση του προβλήµατος που έχει δηµιουργηθεί µε τη µεγάλη άνοδο των ενοικίων και την µικρή προσφορά κατοικιών προς ενοικίαση. Δυστυχώς, ο χώρος της συνέντευξής µας δεν αρκεί για να σας το παρουσιάσω πιο αναλυτικά, υπάρχει όµως στο site µας, έτσι ώστε όποιοι το επιθυµούν να το διαβάσουν µε κάθε λεπτοµέρεια.

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή