Η ΕΠΑΝΑΦΟΡΑ του Μακεδονικού στο προσκήνιο με την πρόκληση που συντελέστηκε από την νεοεκλεγείσα πρόεδρο των Σκοπίων προκαλεί έντονο προβληματισμό στο Μαξίμου. Αυτό που τρέμει στην κυριολεξία το επικοινωνιακό επιτελείο του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι οι αντιδράσεις ενός κρίσιμου ποσοστού ψηφοφόρων της Νέας Δημοκρατίας, ειδικά σε κρίσιμες περιφέρειες της Βόρειας Ελλάδας.
Οι υποτονικές αντιδράσεις της κυβέρνησης στην πρόκληση της προέδρου των Σκοπίων, η οποία επανάφερε στο προσκήνιο το όνομα Μακεδονία, έχουν ενοχλήσει τους ψηφοφόρους αλλά και κορυφαία στελέχη της ΝΔ. Κυρίαρχη είναι η εκτίμηση ότι οι εξελίξεις στο Σκοπιανό μπορεί να προκαλέσουν αποσυσπείρωση στη βάση της ΝΔ παραμονές της κρίσιμης αναμέτρησης των ευρωεκλογών. Γι’ αυτό στο Μαξίμου επιχειρούν να ελέγξουν τις αντιδράσεις σε επίπεδο στελεχών, έχοντας στραμμένο το ενδιαφέρον στον Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος μπορεί να παραμένει άφωνος αλλά δεν αποκλείεται να απασφαλίσει και τους βουλευτές οι οποίοι διαφωνούν με τη διαχείριση που κάνει η κυβέρνηση στα εθνικά θέματα. Το γεγονός ότι ο Κυριάκος Βελόπουλος, που συγκεντρώνει μεγάλα ποσοστά στη Βόρεια Ελλάδα, ζητάει από την κυβέρνηση να φέρει στη Βουλή την προδοτική όπως την χαρακτηρίζει Συμφωνία των Πρεσπών, για να καταψηφιστεί, έχει προκαλέσει συναγερμό στο Μαξίμου. Η πρωτοβουλία Βελόπουλου στοχεύει ευθέως στον σκληρό πυρήνα των Δεξιών ψηφοφόρων της Νέας Δημοκρατίας, με ό,τι συνεπάγεται μια τέτοια εξέλιξη.
Η κυβέρνηση έχει βραχυκυκλώσει στην κυριολεξία, με δεδομένο ότι έχει να αντιμετωπίσει και την πρωτοβουλία του Στέφανου Κασσελάκη, ο οποίος δεν αποκλείεται να ζητήσει από τη Βουλή την υπερψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών. Βέβαια η κυβέρνηση σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να θέσει στην παρούσα φάση σε ψηφοφορία την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών, γιατί η ΝΔ θα εμφανιστεί διχασμένη. Ο Αντώνης Σαμαράς και περίπου 20 βουλευτές δεν πρόκειται να την ψηφίσουν, βάζοντας την κυβέρνηση σε περιπέτειες.
Σύμφωνα με καλά πληροφορημένη πηγή, όπως είχε διαμορφωθεί το κλίμα μετά την πρόκληση της πρόεδρου των Σκοπίων, οποιαδήποτε απόπειρα να επικυρωθεί η Συμφωνία των Πρεσπών από τη Βουλή μπορεί να προκαλέσει ακόμη και διάσπαση της Νέας Δημοκρατίας.
Η κυβέρνηση για μία ακόμη φορά επιχειρεί να διαχειριστεί το ζήτημα επικοινωνιακά, προβάλλοντας τις θέσεις των Ευρωπαίων εταίρων υπέρ της συνταγματικής ονομασίας της Βόρειας Μακεδονίας. Βέβαια η νέα κυβέρνηση των εθνικιστών που αναμένεται να συγκροτηθεί στη γειτονική χώρα διατυπώνει θέσεις ανάλογες με αυτές της νεοεκλεγείσας προέδρου.
Είναι σίγουρο ότι οι προκλήσεις θα συνεχιστούν, γιατί οι εθνικιστές επιχειρούν να καταστήσουν κουρελόχαρτο τη Συμφωνία των Πρεσπών. Η έλλειψη αποφασιστικότητας από την ελληνική πλευρά αποθρασύνει τους εθνικιστές, οι οποίοι ευθυγραμμίζονται με την τουρκική στρατηγική στα Βαλκάνια.
Γι’ αυτό το Μακεδονικό αναμένεται να κυριαρχήσει και πάλι στη δημόσια ζωή και να αποτελέσει κεντρικό ζήτημα αντιπαράθεσης ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αντιπολίτευση. Πάντως οι πρωταγωνιστές της Συμφωνίας των Πρεσπών, Τσίπρας και Ζάεφ, αναλαμβάνουν πρωτοβουλία προκειμένου να γίνει σεβαστή η εφαρμογή της από τις δύο χώρες. Είναι η μόνη σοβαρή πρωτοβουλία που έχει ληφθεί για το συγκεκριμένο ζήτημα, την οποία θα πρέπει να ενισχύσει τόσο η ελληνική κυβέρνηση όσο και το κόμμα του Ζάεφ στη Βόρεια Μακεδονία.