Παρασκευή, 16 Ιανουαρίου 2026

Ανδρουλάκης: Με τη ΝΔ δεν μπορεί να υπάρξει πολιτική αλλαγή – Η χώρα χρειάζεται άλλον άνεμο

Τρεις «μεταρρυθμιστικές προτάσεις χωρίς δημοσιονομική επιβάρυνση για τη μείωση του κόστους παραγωγής» κατέθεσε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής Νίκος Ανδρουλάκης, στη διάρκεια της συνέντευξής του στο ΟΝΕ.

«Σε όλη την Ευρώπη έφευγαν από τα ορυκτά καύσιμα και έδιναν όρους σύνδεσης σε ενεργειακές κοινότητες σε συνεταιρισμούς, παραγωγούς, κτηνοτρόφους, μεταποιητές, μικρές μονάδες τυποποίησης, δήμους. Εδώ έχει γίνει μια μπίζνα της εγχώριας ολιγαρχίας και όλοι αυτοί που θα έπρεπε να έχουν φθηνή ενέργεια, άρα και χαμηλό κόστος παραγωγής, είναι στην απέξω. Αν ρωτήσετε τη Νέα Δημοκρατία πόσες ενεργειακές κοινότητες έχει η Ελλάδα και πόσες η Πορτογαλία ή άλλα κράτη, από την απάντησή τους θα καταλάβετε ότι είναι τροχονόμοι της εγχώριας ολιγαρχίας. Δεύτερον, λέμε εδώ και χρόνια πως είναι απαρχαιωμένος ο κανονισμός του ΕΛΓΑ. Θέλει εκσυγχρονισμό βάσει των νέων κλιματικών συνθηκών, για να ξέρουν οι παραγωγοί τι αποζημιώνεται και πότε. Και, τρίτον, ο ΟΠΕΚΕΠΕ. Τι θα έκανα, αν ήμουν πρωθυπουργός; Δεν χρειάζεται κομματική ηγεσία ο ΟΠΕΚΕΠΕ. Δεν μπορείς να λες σε πέντε δικούς σου και στο τέλος να έχουμε έναν χρεοκοπημένο Οργανισμό. Πρέπει η διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ να έχει πενταετή θητεία και να επιλέγεται μετά από ανοιχτό διεθνή διαγωνισμό Αλλάζει η κυβέρνηση; Αυτοί θα έχουν κλειστή θητεία. Καθαρά πράγματα. Και η δουλειά τους θα είναι η στήριξη του πρωτογενούς τομέα» σημείωσε ο κ. Ανδρουλάκης.

Απαντώντας γιατί το ΠΑΣΟΚ δεν ψήφισε τη μεταφορά του ΟΠΕΚΕΠΕ στην ΑΑΔΕ, αναρωτήθηκε: «πού άλλού στην Ευρώπη των “27” ο αναπτυξιακός οργανισμός του πρωτογενούς τομέα είναι σε έναν φοροεισπρακτικό μηχανισμό; Ένα παράδειγμα θέλω. Υπάρχει λύση. Ας έδιναν για έναν χρόνο τις πληρωμές από την ΑΑΔΕ και μετά να συζητούσαμε πώς θα κάναμε έναν ευρωπαϊκό ΟΠΕΚΕΠΕ. Ο ΟΠΕΚΕΠΕ δεν δίνει μόνο βασικές ενισχύσεις. Από τα 19 δισ. που διαχειρίζεται, τα 5 δισ. αφορούν έργα υποδομής. Θα αποφασίσει ο κ. Πιτσιλής και η ΑΑΔΕ ποια θα είναι τα έργα υποδομής του πρωτογενούς τομέα; Αυτά είναι αστειότητες. Μας ρωτούν: “δεν θέλετε τον έλεγχο;”. Ναι, τον θέλουμε τον έλεγχο και με σύγχρονες τεχνολογίες για να παίρνει τα λεφτά ο πραγματικός παραγωγός. Όμως, ο κ. Βορίδης δεν έλεγε ότι δεν ευθύνεται αυτός για τα πλαστά συμβόλαια, αλλά η ΑΑΔΕ; Δηλαδή, όταν ο κ. Βορίδης είχε τον προβολέα των ποινικών ευθυνών πάνω του, έδειχνε τον κ. Πιτσιλή και την ΑΑΔΕ. Εδώ μας κοροϊδεύουν».

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή