Ανδρέας Παναγιωτόπουλος: Ο τόπος έχει ανάγκη από μια ρεαλιστική και ελπιδοφόρα πρόταση διακυβέρνησης

– Καταστρατηγεί το Σύνταγμα η Κυβέρνηση
– Υπό διάλυση το Ε.Σ.Υ.

Συνέντευξη στον ΑΛΦΟΝΣΟ ΒΙΤΑΛΗ

«Τα θέλουν όλα ιδιωτικά. Από τον γιατρό μέχρι τις καθαρίστριες και αντίστροφα. Και τα απογευματινά χειρουργεία, που με τόση έπαρση καυχάται ο υπουργός για τη «λειτουργική» μεταρρύθμισή του, είναι άλλο ένα βήμα για την διάλυση του ΕΣΥ, αφού ούτε το πρόβλημα των μεγάλων αναμονών θα λύσουν και ταυτόχρονα θα νομιμοποιήσουν το «φακελάκι», διευρύνοντας περαιτέρω τις υγειονομικές ανισότητες και την αφαίμαξη των πολιτών», επισημαίνει ο Τομεάρχης Υγείας και βουλευτής Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Ανδρέας Παναγιωτόπουλος.

Σε ό,τι αφορά στην ακρίβεια, σημειώνει πως «τα νοικοκυριά στενάζουν και οι πολίτες είναι σε απόγνωση. Η κυβέρνηση αφού προσπάθησε για μια ακόμη φορά να παραπλανήσει και να αποκοιμίσει την κοινωνία μιλώντας περί εισαγόμενης ακρίβειας και συνεπειών από τον πόλεμο στην Ουκρανία, την ενεργειακή κρίση, «το πέταγμα μιας πεταλούδας στον Αμαζόνιο ή την Κίνα», αναγκάστηκε πλέον να παραδεχθεί εμμέσως πλην σαφώς ότι είναι ένα ολότελα δικό της δημιούργημα».

» Αλλάζει το τοπίο και πώς στην Ανώτατη εκπαίδευση με τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια; Υπάρχει τρόπος και δρόμος για την ενίσχυση του δημόσιου Πανεπιστημίου;
Στην ομιλία μου στη Βουλή κατά τη διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου για τα ιδιωτικά στην ουσία πανεπιστήμια, ξεκίνησα με την έκφραση «το πανεπιστήμιο και τα μάτια μας». Και αυτό γιατί πέρα από την βάναυση καταστρατήγηση του άρθρου 16 του συντάγματος και την πίστη στη θεμελιώδη αξία της Παιδείας ως δημόσιο αγαθό, το δημόσιο πανεπιστήμιο παράγει κοινωνική γνώση. Δηλαδή, προετοιμάζει ολοκληρωμένους πολίτες να βγουν στην κοινωνία και την αγορά, προσωπικότητες που έχει ανάγκη ο τόπος για να πάει μπροστά. Με τα ιδιωτικά πανεπιστήμια και ειδικά αυτά για τα οποία έφερε το νομοσχέδιο στη Βουλή με τόση σπουδή η κυβέρνηση, αλλάζει το τοπίο επί τα χείρω, αφού όπως έχει διεθνώς αποδειχθεί τα καλά πανεπιστήμια του εξωτερικού δεν πρόκειται να έρθουν σε μια μικρή «αγορά» όπως αυτή της χώρας μας αλλά και γιατί θα διαπαιδαγωγήσει τον ανθό της νεολαίας μας, με όλες τις συνέπειες που αυτό μπορεί να έχει για το μέλλον της χώρας, με το δόγμα της ήσσονος προσπάθειας και της δυνατότητας εξαγοράς πτυχίων αμφιβόλου κύρους και σπουδών. Η απάντηση είναι μία: δημόσιο πανεπιστήμιο με γενναία χρηματοδότηση για να είμαστε περήφανοι όπως και σήμερα για τους απόφοιτους του ΕΚΠΑ, του ΕΜΠ, της Πάτρας, της Κρήτης κοκ.

» Ειδικά με την πανδημία επανήλθε με ένταση το θέμα της ενίσχυσης και αναβάθμισης του ΕΣΥ. Υπάρχει σχέδιο για το τι πρέπει να γίνει και με ποιες προτεραιότητες;
Σχέδιο από ποιους; Από την κυβέρνηση ή από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ; Γιατί μιλάμε για δύο διαφορετικούς κόσμους. Από τη μια αυτός του κ. Μητσοτάκη και του Άδωνι Γεωργιάδη, που, όπως και στην παιδεία, όλα πουλιούνται και αγοράζονται και από την άλλη ο δικός μας που θεωρεί την υγεία, όπως και την παιδεία, δημόσιο αγαθό με επίκεντρο τον άνθρωπο. Κι επειδή η αλήθεια ενοχλεί, θα ήθελα να σας μεταφέρω την εικόνα από τη Βουλή στο πλαίσιο επίκαιρης ερώτησης που είχα καταθέσει, ενός Άδωνι Γεωργιάδη «έξω φρενών», επειδή χρησιμοποίησα για την κυβέρνηση και τον ίδιο το ρήμα «απεργάζεται» για τη διάλυση του ΕΣΥ. Και βέβαια την απεργάζονται στη ΝΔ και είναι το μόνο σχέδιό τους μιας και με ρωτήσατε γι’ αυτό. Τα θέλουν όλα ιδιωτικά. Από τον γιατρό μέχρι τις καθαρίστριες και αντίστροφα. Και τα απογευματινά χειρουργεία, που με τόση έπαρση καυχάται ο υπουργός για τη «λειτουργική» μεταρρύθμισή του, είναι άλλο ένα βήμα για την διάλυση του ΕΣΥ, αφού ούτε το πρόβλημα των μεγάλων αναμονών θα λύσουν και ταυτόχρονα θα νομιμοποιήσουν το «φακελάκι», διευρύνοντας περαιτέρω τις υγειονομικές ανισότητες και την αφαίμαξη των πολιτών. Η μόνη λύση είναι η επαναθεμελίωση του ΕΣΥ και στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ πέρα από τις βασικές θέσεις μας δουλεύουμε καθημερινά και σε πανελλαδικό επίπεδο – την Τετάρτη 6 Μαρτίου είχαμε την πρώτη μεγάλη μετά το συνέδριο μας πανελλαδική συνδιάσκεψη του τμήματος Υγείας.

» Η ακρίβεια είναι ο μεγάλος βραχνάς. Υπάρχει νέο κύμα ακρίβειας και ανατιμήσεων σε βασικά προϊόντα. Μπορεί να αναχαιτιστεί και να περιοριστεί το νέο κύμα αυξήσεων; Κινούνται σε θετική κατεύθυνση τα πρόσφατα μέτρα της Κυβέρνησης για την ακρίβεια;
Τα νοικοκυριά στενάζουν και οι πολίτες είναι σε απόγνωση. Η κυβέρνηση αφού προσπάθησε για μια ακόμη φορά να παραπλανήσει και να αποκοιμίσει την κοινωνία μιλώντας περί εισαγόμενης ακρίβειας και συνεπειών από τον πόλεμο στην Ουκρανία, την ενεργειακή κρίση, «το πέταγμα μιας πεταλούδας στον Αμαζόνιο ή την Κίνα», αναγκάστηκε πλέον να παραδεχθεί εμμέσως πλην σαφώς ότι είναι ένα ολότελα δικό της δημιούργημα. Άφησαν τους «ημέτερους» να αισχροκερδούν ενθαρρύνοντας ένα χωρίς τέλος ράλι ανόδου των τιμών, που έχει οδηγήσει τους καταναλωτές να χτυπούν το κεφάλι τους. Κι επειδή προέρχομαι από αγροτική περιοχή μην σας πω τι γίνεται με το λάδι ή πόσο πουλάει τα προϊόντα του ο παραγωγός και πόσο φτάνουν στο ράφι του σούπερ-μάρκετ.
Με δυο λόγια «αισχροκέρδεια» με το μόνιμο υποζύγιο τους πολίτες να πληρώνουν το «μάρμαρο». Και αντί να πάρουν μέτρα που θα ανακουφίσουν τον κοσμάκη, ο ίδιος ο πρωθυπουργός, σε μια από αυτές τις καλά στημένες επισκέψεις του στην αγορά, πρότεινε σε μια ηλικιωμένη κυρία, που κατά πιθανότητα θα της έχουν πετσοκόψει τη σύνταξη, να αγοράσει καλλυντικά που είναι φθηνότερα. Πώς δεν της είπε να πάρει και «σαμπουάν μπύρας»… Μα είναι σοβαρά πράγματα αυτά από μια κυβέρνηση και ένα πρωθυπουργό ενός κράτους σαράντα χρόνια μέλους της ΕΕ, που οι πολίτες του επλήγησαν βαθύτατα από την υπερδεκαετή οικονομική κρίση.

» Το συνέδριο έκλεισε οι εσωκομματικές εκλογές δεν υπάρχουν. Ανακοινώθηκαν δε και οι πρώτες αλλαγές στο Κόμμα και την Κοινοβουλευτική Ομάδα. Ξεπεράστηκε το κύμα εσωστρέφειας στο ΣΥΡΙΖΑ ή μένουν ανοικτές πληγές;
Μετά τις δύο απανωτές ήττες στις εθνικές εκλογές του 2023 ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έπεσε για μακρό διάστημα στη δίνη της εσωστρέφειας με μια διάσπαση και την αποχώρηση συντρόφων καθώς και την αρχικά αλυσιτελή προσπάθεια εύρεσης βηματισμού στο νέο τοπίο. Το συνέδριο όμως άλλαξε την κατάσταση δημιουργώντας, ακόμα και με τις διαφορετικές θέσεις που εκφράστηκαν μια αφετηριακή τομή που κλείνει αυτό τον κύκλο της εσωστρέφειας. Και ο πρόεδρός μας, ο Στέφανος Κασσελάκης, ζυμώθηκε περισσότερο με τις διαδικασίες ενός κόμματος της Αριστεράς όπως ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και τα μέλη μας γνώρισαν καλύτερα τον πρόεδρο αλλά και ένιωσαν ότι μετά από όλο αυτά που έχουν συμβεί ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι παρών ως αξιωματική αντιπολίτευση, ως ο δυνατός και βασικός πόλος της Αριστεράς και της Κεντροαριστεράς στο πολιτικό σύστημα.
Το συνέδριο και οι αποφάσεις του αποτέλεσαν μια ανάσα για όλον αυτόν τον κόσμο που αγωνιούσε για το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ που σχετίζεται με το δικό του μέλλον και αυτό της κοινωνίας. Και είναι το συνέδριο που δρομολόγησε τις αποφάσεις του προέδρου που ακολούθησαν, οι οποίες κι αυτές όπως και όλοι μας θα κριθούν για την αποτελεσματικότητά τους. Αυτό όμως που ήταν το μεγάλο κέρδος από το συνέδριο ήταν ότι δόθηκε το σύνθημα για μια συντεταγμένη και ενωτική πορεία προς τις ευρωεκλογές.

» Είναι βαρόμετρο οι ευρωεκλογές για μια πρώτη αποτίμηση της πορείας του κόμματος και της ηγεσίας, μετά τις διπλές εκλογές του 2023 και της αποχώρησης από την Προεδρία του Α. Τσίπρα;
Κάθε εκλογές σε εθνικό και όχι μόνο επίπεδο αποτελούν βαρόμετρο για ένα κόμμα και δη της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Θα μπορούσαμε να πούμε και χωρίς να θεωρηθεί ελαφρυντικό ότι οι πολίτες στις ευρωεκλογές ψηφίζουν όπως λένε οι αναλυτές κοινής γνώμης «με πιο χαλαρά κριτήρια», δηλαδή αναζητούν μια απόδραση από το αμείλικτο δίλημμα των εθνικών εκλογών για το ποιος θα τους κυβερνήσει. Ωστόσο, ένα κόμμα με κοινωνικό και ανθρωποκεντρικό προσανατολισμό και πρόγραμμα, όπως είναι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, οφείλει να είναι ελκυστικό σε όλες τις συνθήκες.
Και για να είσαι ελκυστικός χρειάζεται το μήνυμα που εκπέμπεται να είναι κατανοητό και όχι διφορούμενο ή αμφίσημο. Να περιέχει ελπίδα και όραμα αλλά και ρεαλισμό. Και ο δρόμος προς τις ευρωεκλογές αποτελεί πεδίο δόξης λαμπρό για να εκφράσουμε τον λόγο μας στη νέα εποχή και να επαναθεμελιώσουμε τη σχέση μας με την κοινωνία και τον κόσμο της εργασίας. Και αυτό δεν γίνεται μόνον από έναν άνθρωπο. Το έχουμε δει εξάλλου και με τον πολιτικά χαρισματικό ιστορικό ηγέτη της παράταξης Αλέξη Τσίπρα. Χρειάζεται συλλογική συστράτευση, με τον πρόεδρο βέβαια να είναι αυτός που κρατάει τη μπαγκέτα στο πόντιουμ και κατευθύνει την «ορχήστρα» .

» Μπορεί τουλάχιστον να διατηρήσει τις δυνάμεις του ο ΣΥΡΙΖΑ στις Ευρωεκλογές του Ιουνίου; Η εκλογική νίκη και η πρωτιά σε αυτή την αναμέτρηση είναι ρεαλιστικός στόχος;
Θεωρώ ότι κατά έναν τρόπο σας απάντησα με τις δύο προηγούμενες απαντήσεις μου, αλλά για να μην μείνει οποιαδήποτε σκιά ότι αποφεύγω το ερώτημα, η απάντηση είναι μία: ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αν θέλει να λέγεται κόμμα εξουσίας με μια εναλλακτική πρόταση που θα απελευθερώσει τον λαό από τα δεσμά της νεοφιλελεύθερης και αντικοινωνικής πολιτικής της νεοδεξιάς κυβέρνηση Μητσοτάκη οφείλει να στοχεύει πάντα στην πρωτιά. Ωστόσο, η πολιτική δεν είναι μια στατική διαδικασία, αφού οι συνθήκες αλλάζουν και εξελίσσονται. Η εναλλαγή που είναι βασικό συστατικό της δημοκρατίας μας κάνει τα κόμματα να προσαρμόζονται χωρίς να καταπατούν τις θεμελιώδεις αξίες τους στην εκάστοτε συγκυρία. Και αυτό είναι που κρίνει ο λαός.
Αν τον εκφράζει το πρόγραμμα που προτείνει το κάθε κόμμα. Και εδώ είναι που ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ πρέπει να αλλάξει. Να προσαρμόσει το πρόγραμμά του στις ανάγκες της κοινωνίας δίνοντας ρεαλιστική ελπίδα στους πολίτες. Γιατί αλλιώς, θα έρθουν οι λαϊκιστές και οι πατριδοκάπηλοι της ακροδεξιάς να καρπωθούν τη λαϊκή δυσαρέσκεια, ενδεχόμενο και φαινόμενο που αν θέλετε αποτελεί για όλους εμάς που λογιζόμαστε στο δημοκρατικό τόξο, το μεγάλο διακύβευμα των Ευρωεκλογών…

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή