Οι αιφνίδιες εξελίξεις στη Συρία µε την ανατροπή του καθεστώτος Άσαντ και την ενισχυµένη επιρροή που έχει η Άγκυρα στο νέο καθεστώς «ψήλωσαν» ακόµα περισσότερο την Τουρκία. Ήταν και είναι ένα πολύ µεγάλο γεγονός για την Τουρκία που δεν «πατά» απλά στη Συρία και ετοιµάζεται να κλείσει τους λογαριασµούς της µε τους εκεί Κούρδους, αλλά της δίνει τον αέρα να γίνει το «αφεντικό» η ηγεµονική δύναµη στην Ανατολική Μεσόγειο και να «καπαρώσει» κάτι παραπάνω από την «µερίδα του Λέοντος» των φυσικών πόρων της περιοχής.
Της δίνει όµως και τον αέρα ή αλλιώς την αποθρασύνει ακόµα περισσότερο έναντι της Ελλάδας. Εκ των πραγµάτων η Τουρκία γίνεται ακόµα πιο «επιθετική» και τολµά πλέον να διεκδικεί τα πάντα. Μόνο τυχαία δεν µπορεί να θεωρηθεί η ατζέντα για την Θράκη που µε ευθύ τρόπο έθεσε ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν. Απαίτησε µάλιστα (όπως αναφέρουµε σε εκτενές ρεπορτάζ στη σελ.6) το θέµα Θράκη να συµπεριληφθεί στον εν εξελίξει Ελληνοτουρκικό διάλογο και στις συναντήσεις-συζητήσεις κορυφής Μητσοτάκη – Ερντογάν.
Πρακτικά η Άγκυρα βάζει στο στόχαστρο την ευαίσθητη περιοχή της ακριτικής Θράκης, προφανώς µε την αιχµή τους αβάσιµους ισχυρισµούς της περί Τουρκικής µειονότητας κατά παράβαση της Συνθήκης της Λωζάνης που αναφέρεται ρητά σε µουσουλµανική µειονότητα.
Ο Φιντάν µε τις πρόσφατες δηλώσεις του ζητά συνοµιλίες για την Θράκη µαζί µε αυτές που αφορούν το καθεστώς του Αιγαίου και οι οποίες είναι σε εξέλιξη τα τελευταία δύο χρόνια.
Η αναθεωρητική πολιτική της Άγκυρας ενισχυµένη και από τις εξελίξεις στη Συρία, ακουµπάει πλέον και τη Θράκη και πιθανότατα και το status quo της ευαίσθητης αυτής περιοχής, όπου η Άγκυρα και τα υποχείρια της «στήνουν» συνεχώς παιχνίδια. Ωστόσο ο Ελληνοτουρκικός διάλογος όπως δροµολογήθηκε και τον καταλυτικό ρόλο ΗΠΑ και Γερµανίας αφορούσε στο Αιγαίο και στο ενδεχόµενο οριοθέτησης ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας. Αυτό ήταν ξεκάθαρο από την αρχή και οι Τούρκοι «γέµιζαν» την ατζέντα µε όλες τις µονοµερείς τους διεκδικήσεις. Ωστόσο «παιχνίδια» µε την Θράκη, οι Τούρκοι έκαναν και κάνουν, «βαφτίζοντας» µάλιστα την Έλληνες πολίτες µουσουλµανικού θρησκεύµατος ως «τουρκική µειονότητα». Οι περίφηµες διερευνητικές επαφές µεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας που προηγήθηκαν του απ’ ευθείας και σε επίπεδο κορυφής Ελληνοτουρκικού διαλόγου, παρέµεναν σε θέµατα που αφορούν στο Αιγαίο και την οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας,
Η Τουρκία πλέον θέτει και ατζέντα Θράκης, καθεστώτος Θράκης, µέσα στις συζητήσεις που γίνονται για το καθεστώς του Αιγαίου. Αυτό είναι ένα µεγάλο «αγκάθι». Πρόκειται για το συνολικό άπλωµα της τουρκικής αναθεωρητικής ατζέντας. Αιγαίο και Θράκη «ρυθµίστηκαν» και ορίστηκε το καθεστώς τους από την Συνθήκη της Λωζάνης. Η Συνθήκη της Λωζάνης όρισε και το καθεστώς και τα σύνορα Τουρκίας-Συρίας. Η Συνθήκη της Λωζάνης τείνει να αρχίσει να ξηλώνεται µε τη Συρία και ιδίως αν η Τουρκία µπει και επίσηµα σε Συριακά εδάφη µε το πρόσχηµα της αντιµετώπισης των Κούρδων.
Οι εξελίξεις απαιτούν µέγιστη προσοχή και κυρίως εθνική συνεννόηση.