Σάββατο, 2 Δεκεμβρίου 2023
ΑΘΗΝΑ ΚΑΙΡΟΣ

Αλέξης Τσίπρας: Συστάσεις

Μοιραστείτε το

«Σιδεροκέφαλος, έτσι λέμε εδώ, πιστεύω την έχεις ακούσεις αυτή την έκφραση», είπε ο Αλέξης Τσίπρας στον διάδοχο του- υποδηλώνοντας ότι τον αντιμετωπίζει σαν ξενόφερτο και διαφορετικό, από «εμάς εδώ». Προφανώς έχει και τον συμβολισμό του ότι τον συνάντησε στη Βουλή και όχι στην Κουμουνδούρου. Σαν να του παρέδωσε την Κ.Ο. και όχι το κόμμα. Παίρνει ήδη αποστάσεις, ή απλώς δεν θέλει να του χρεώσουν τη νέα κατάσταση, που εκ των πραγμάτων δημιουργείται στον ΣΥΡΙΖΑ- και, αργά ή γρήγορα, θα φτάσει στη διάσπαση;

Οι παρατηρητικοί σημείωσαν ότι η δήλωση Τσίπρα ήταν λιγότερο ενθουσιώδης από τη προηγούμενη μέρα που ζήτησε: «τροχιά διακυβέρνησης». Προφανώς δεν τη βλέπει – ούτε τον υποκριτικό Κασσελάκη ως «κληρονόμο» του και συνεχιστή της δικής του πολιτικής. Του ζήτησε πάντως να «αφοσιωθεί στην «παρακαταθήκη»- που αφήνει. Λίγο χλωμό. Αν μπορεί ο Κασσελάκης να δώσει «προοπτική, με ενότητα», γιατί δεν μπορούσε ο Τσίπρας και να είναι σήμερα Πρωθυπουργός;

Κατά τους ίδιους παρατηρητές, είναι αξιοσημείωτο ότι παραδίδοντας τη σκυτάλη, δεν επανέλαβε τα περί «μαζικής συμμετοχής», της προηγουμένης. Ευλόγως: η συμμετοχή το 2022, -που ο ίδιος έτρεχε μόνος -ήταν μεγαλύτερη και πάντως δεν απέτρεψε την εκλογική συντριβή. Η στάση του σώματος και η επιλογή των λέξεων από τον πρώην Πρωθυπουργό, έδειχνε ότι δεν βάζει το χέρι του στη φωτιά ότι με τον νέο επικεφαλής το κόμμα του παραμένει «Αριστερά».

Πώς μπορεί άλλωστε με επικεφαλής ένα «γκόλντεν μπόι» με σκιές, που κομπάζει ότι ήταν εφοπλιστής, ή έβγαζε λεφτά ως τζογαδόρος σε χρηματαγορές; Με κάποιον που δεν έχει σχέση με την κοινωνική βάση της Αριστεράς και καμία συνάφεια με τη διαδρομή της; Αν η Goldman Sachs βγάζει αριστερούς ηγέτες, να την προτείνουμε και σε άλλα προοδευτικά κόμματα της Ευρώπης, που ζορίζονται. Ας μην υπάρχουν αυταπάτες: από τα συμφραζόμενα της περιόδου διαδοχής στον ΣΥΡΙΖΑ, προκύπτει ότι η κρίση που προκάλεσε η εκλογική ήττα, δεν εκτονώθηκε .

Αν πράγματι ο Τσίπρας «ευνόησε» την άνοδο του Κασσελάκη – ως παρένθεση- από τη δημόσια στάση του απέναντί του προκύπτει πως αντιλαμβάνεται ότι ευνόησε το αντίθετό του. Έναν αντι-Τσίπρα. Λαοπρόβλητο τον νέο πρόεδρο δεν τον λες, με την ψήφο 70.000 Συρίζαιων – κατά ένα μερος «μελών του δίευρου» και για μια μέρα. Ο Τσίπρας έχει λόγους να διατηρήσει κάτι υπέρτερο του κομματικού ΣΥΡΙΖΑ: την εμπιστοσύνη που του έδειξαν οι δημοκρατικοί πολίτες, σε 2+1 εκλογικές αναμετρήσεις. Τον εγκατέλειψαν τελικά, για τα δικά του λάθη, όχι γιατί δεν ήταν σαν τον Κασσελάκη. Επειδή δεν έδιωξε τον Πολάκη και τον Παππά, όχι γιατί δεν τους είχε δίπλα του.

Συστάσεις από την πλευρά του στους προοδευτικούς πολίτες, να βάλουν πλάτη για να κυβερνήσει ο Κασσελάκης – και η σκυλίτσα του, που ευχαρίστησε για τη νίκη του- δεν νοούνται με βάση τη διαδρομή του Τσίπρα. Θα έδειχναν ότι κάτι κάνει λάθος ή κάτι δεν κατάλαβαν όσοι τον ψήφιζαν μετά το 2012.

Σχετικά Άρθρα

Δείτε Επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή

Μην χάνετε καμία στιγμή ενημέρωσης. Παρακολουθήστε το τηλεοπτικό πρόγραμμα του Kontra Channel σε
απευθείας μετάδοση 24/7.