Πέμπτη, 28 Σεπτεμβρίου 2023
ΑΘΗΝΑ ΚΑΙΡΟΣ

Αλέξης Τσίπρας: “Σκέφτηκα την παραίτηση – Δεν έχω το δικαίωμα να λιποτακτήσω”

Είμαι παρών δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας στην πρώτη του συνέντευξη μετά τις εκλογές της 21ης Μαΐου.

Μοιραστείτε το

«Δεν θα κρυφτώ, δεν ξέρω ποια είναι η εντύπωσή σας για τους πολιτικούς. Δεν είμαι μηχανή, είμαι άνθρωπος, έχω συναισθήματα. Σκέφτηκα την παραίτηση για μέρες», δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας στη δημοσιογράφο Μάρα Ζαχαρέα και στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star. «Όταν όμως ξεπέρασα το σοκ συνειδητοποίησα ότι το μόνο που δεν έχω δικαίωμα να κάνω είναι να λιποταχτήσω».

«Στόχος μας είναι η ανατροπή των συσχετισμών, δεν παραγνωρίζουμε ότι είναι για εμάς ένα δυσμενές αποτέλεσμα», σημείωσε. «Είμαστε κόμμα εξουσίας, δεν είμαστε συμπλήρωμα της Δεξιάς», πρόσθεσε. «Δεν με απασχολεί τι θα κάνει το ΠΑΣΟΚ, με απασχολεί ο βασικός πολιτικός μου αντίπαλος, που είναι ο κ. Μητσοτάκης», όπως είπε.

«Θεωρώ αλαζονικό και δείχνει έπαρση αυτό που λέει ο κύριος Μητσοτάκης, να θεωρεί δεδομένη την ετυμηγορία των του ελληνικού λαού. Όπως και να θεωρεί ότι σε αυτές τις εκλογές τρέχει μόνος του», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Δεν έχω το δικαίωμα να λιποτακτήσω. Όταν το καράβι βρίσκεται σε τρικυμία, δεν έχει το δικαίωμα ο καπετάνιος να πέσει στη θάλασσα», υπογράμμισε. «Ο ΣΥΡΙΖΑ περνάει μια δύσκολη στιγμή. Στόχος μας είναι να ανατρέψουμε αυτόν τον συσχετισμό. Το πιο κρίσιμο για μένα είναι η επόμενη ημέρα για το σύνολο της κοινωνίας. Θα έχουμε δύσκολες μέρες».

«Προέχει να ξεπεράσουμε το σοκ και να διορθώσουμε τα λάθη μας. Δεν ψάχνουμε να βρούμε αιτίες στους πολίτες ή στους αντιπάλους μας. Εκείνοι τη δουλειά τους έκαναν. Ψάχνουμε να βρούμε τις αιτίες σε εμάς. Στον τρόπο που επικοινωνήσαμε το μήνυμά μας, στην εικόνα Βαβυλωνίας που εκπέμψαμε. Η απλή αναλογική έφερε στρατηγικό εγκλωβισμό γιατί δεν βρήκαμε ανταπόκριση από κανέναν».

Ερωτηθείς τι θα πράξει την επομένη των εκλογών της 25ης Ιουνίου, σημείωσε: «Για να φτάσουμε στο μετά, πρέπει να διανύσουμε τέσσερις δύσκολες εβδομάδες. Θα έρθει η τελική ετυμηγορία. Δεν κάνω καν σκέψεις για το μετά. Το μόνο που θέλω να σας επαναλάβω για να μην φανεί ότι υπεκφεύγω. Σας είπα ότι δεν έχω το δικαίωμα να λιποτακτήσω. Ούτε χθες, ούτε σήμερα, ούτε αύριο. Αφήστε λοιπόν να δούμε το αποτέλεσμα των εκλογών και επαναλαμβάνω ότι όταν το καράβι βρίσκεται σε τρικυμία ο καπετάνιος έχει την υποχρέωση να μην πηδήξει στη θάλασσα.

Νιώθω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ περνά μια δύσκολη στιγμή, όμως τα πάντα είναι σχετικά. Ήταν κόμμα του 4%, έφτασε στο 30-35% και τώρα είναι στο 20%. Η συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων που βρίσκεται στο ΣΥΡΙΖΑ έχουν μάθει σε πιο δύσκολα. Μην προδικάζετε ότι δεν θα ανατραπεί ο συσχετισμός. Το πιο κρίσιμο για μένα είναι η επόμενη μέρα για το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας. Η χώρα θα περάσει δύσκολες μέρες».

Αναφερόμενος στην απλή αναλογική, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι δεν μετανιώνει για την ψήφισή της, καθώς «ήταν διαχρονικό αίτημα της Αριστεράς η ισοτιμία της ψήφου». «Θέλαμε ένα πολιτικό σύστημα χωρίς τοξικότητα» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας και συμπλήρωσε: «Εντούτοις αποδείχτηκε ότι το πολιτικό σύστημα δεν ήταν ώριμο. Τους ακολούθησε και η πλειοψηφία των πολιτών που φαίνεται πως επιθυμεί κυβερνήσεις αυτοδυναμίας και όχι συνεργασίας».

«Ο αντίπαλος κατάφερε να επιβάλλει την ατζέντα του φόβου», σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

Δείτε όλη τη συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα:

Σχετικά Άρθρα

Δείτε Επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή

Μην χάνετε καμία στιγμή ενημέρωσης. Παρακολουθήστε το τηλεοπτικό πρόγραμμα του Kontra Channel σε
απευθείας μετάδοση 24/7.