Παρασκευή, 5 Σεπτεμβρίου 2025

Αλέξης Τσίπρας: Σήμερα η ομιλία του στην Θεσσαλονίκη – Ποιοι βουλευτές θα την παρακολουθήσουν

Αυστηρή κριτική στην κυβέρνηση για την κατάσταση της οικονομίας και της χώρας αλλά και το όραμά του για την Ελλάδα του 2030 θα αναπτύξει o πρώην Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας από το Βελλίδειο στο συνέδριο του Economist.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να παραθέσει στοιχεία, που θα καταγράφουν την απομάκρυνση της Ελλάδας από τους ευρωπαϊκούς δείκτες τόσο στο οικονομικό επίπεδο όσο και σε θεσμικό επίπεδο.

Θα επισημάνει ως «κύριο χαρακτηριστικό της σημερινής πολιτικής τη μεροληψία υπέρ του πλούτου, που οδηγεί σε μια κοινωνία χασμάτων και κοινωνικών ανισοτήτων. Ενώ θα χαρακτηρίσει κάποιες από τις “επιδόσεις” της κυβέρνησης Μητσοτάκη “δείκτες ντροπής”.

Παράλληλα «αναμένεται να διατυπώσει τους βασικούς άξονες ενός Εθνικού Σχεδίου Ανάτασης με στόχο η χώρα να μη χάσει οριστικά το τρένο της σύγκλισης και βρεθεί εκ νέου σε συνθήκες υπαρξιακής κρίσης».

Θα υποστηρίξει ότι η σημερινή κατάσταση δεν αντιμετωπίζεται με προεκλογικές παροχές και εξαγγελίες αλλά χρειάζεται αλλαγή οικονομικού και παραγωγικού μοντέλου, καθώς και ένα μεγάλο αναπτυξιακό σοκ.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, «θα αναφερθεί διεξοδικά στους άξονες του Εθνικού Σχεδίου Ανάτασης που προτείνει. Μεταξύ άλλων θα αφορούν σε αλλαγές στο κράτος, στην παραγωγή, στήριξη της εργασίας, τη δημιουργία ενός πλαισίου ανθεκτικότητα και ενεργειακής ασφάλειας, ενώ ιδιαίτερη έμφαση αναμένεται να δώσει στο δημογραφικό, το οποίο θα χαρακτηρίσει πρόβλημα των προβλημάτων».

Τέλος, αναμένεται να υπογραμμίσει ότι για μια τέτοια θεμελιώδη αλλαγή χρειαζόμαστε μια νέα εθνική πυξίδα. Και είναι ανάγκη να συμμετάσχουν στην προσπάθεια αυτή όλες οι παραγωγικές κοινωνικές τάξεις.

Ποιοι βουλευτές θα την παρακολουθήσουν

Μεγάλο ήταν το ενδιαφέρον από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ενόψει της σημερινής ομιλίας του Αλέξη Τσίπρα, στη Θεσσαλονίκη, ωστόσο δεν κατάφεραν όλοι να εξασφαλίσουν μία θέση στο κοινό.

Τις προσκλήσεις τις διένειμαν οι άνθρωποι που διοργανώνουν το συνέδριο του Economist και όχι το γραφείο του Αλέξη Τσίπρα, με αποτέλεσμα κάποιοι να μείνουν στην απ’ έξω. Κάποιοι άλλοι, ωστόσο, κατάφεραν να βρουν ένα «μαγικό χαρτάκι» και θα παρακολουθήσουν δια ζώσης την ομιλία του πρώην πρωθυπουργού.

Έτσι, ο Χρήστος Γιαννούλης (ο οποίος θα εκπροσωπήσει τον Σωκράτη Φάμελλο) θα έχει κοντά του κι άλλους συναδέλφους του από τον ΣΥΡΙΖΑ. Επιβεβαιώσαμε τουλάχιστον τρεις – τέσσερις που θα δώσουν το «παρών».

ΕΤΙΚΕΤΕΣ

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή