Τετάρτη, 28 Φεβρουαρίου 2024
ΑΘΗΝΑ ΚΑΙΡΟΣ

Αλέξης Τσίπρας: «Δεν κράτησα τη διερευνητική. Οδυνηρό σοκ για την κοινωνία η ήττα, θα σταθούμε όρθιοι» Ι ΒΙΝΤΕΟ

Μοιραστείτε το

Ο Αλέξης Τσίπρας συναντήθηκε στις 11.00 το πρωί με την Κατερίνα Σακελλαροπούλου, στο πλαίσιο της διαδικασίας των διερευνητικών εντολών για τον σχηματισμό κυβέρνησης που προβλέπονται από το Σύνταγμα.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεν παρέλαβε τη διερευνητική από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας προκειμένου να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για τις δεύτερες εκλογές της 25ης Ιουνίου με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής.

 

«Δεν προκύπτουν οι συσχετισμοί για να υπάρξει κυβέρνηση. Ανταποκρίθηκα στη θεσμική μου υποχρέωση να έρθω και να σας πω πως δεν θα παραλάβω τη διερευνητική εντολή. Έχετε εσείς τη δικαιοδοσία για τη συνέχει», είπε ο Α. Τσίπρας με την κ. Σακελλαροπούλου να απαντά: «Ελπίζω πως οι επόμενες εκλογές θα μας δώσουν κυβέρνηση».

Ανάλογη αναμένεται και η στάση του επικεφαλής του ΠΑΣΟΚ καθώς όπως διαμηνύουν από τη Χαριλάου Τρικούπη «η εντολή είναι πλέον κενή περιεχομένου».

Το μεσημέρι της Δευτέρας (22/5) ο Κυριάκος Μητσοτάκης έλαβε την πρώτη διερευνητική εντολή από την Κατερίνα Σακελλαροπούλου, την οποία επέστρεψε τηλεφωνικά το απόγευμα, ανοίγοντας και επίσημα τον δρόμο για τις δεύτερες εκλογές.

Εντός της ημέρας θα συνεδριάσει η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ και αύριο, Τετάρτη 24/5, αναμένεται η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με στόχο να αναζητηθούν οι αιτίες του αρνητικού αποτελέσματος και να αποφασιστεί η στρατηγική για τις δεύτερες εκλογές.
Εντός της ημέρας θα συνεδριάσει η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ και αύριο, Τετάρτη 24/5, αναμένεται η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με στόχο να αναζητηθούν οι αιτίες του αρνητικού αποτελέσματος και να αποφασιστεί η στρατηγική για τις δεύτερες εκλογές.

Αλέξης Τσίπρας: «Δεν θα εγκαταλείψω τη μάχη»

Η πρώτη αποτίμηση, της βαριάς εκλογικής ήττας του ΣΥΡΙΖΑ, έγινε χθες στη συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου. «Αναλαμβάνω την ευθύνη και δεν εγκαταλείπω τη μάχη», είπε ο Αλέξης Τσίπρας, και πρόσθεσε ότι στις επόμενες εκλογές, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει την ευθύνη πρωτίστως, να αποτρέψει τη προοπτική ενός παντοδύναμου, και ανεξέλεγκτου ηγεμόνα πρωθυπουργού.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε «παρών» και έτοιμος για την επόμενη μάχη, των εκλογών της 25ης Ιουνίου.

Αναλυτικά η δήλωση του Αλέξη Τσίπρα:

«Στις επόμενες εκλογές έχουμε την ευθύνη να αποτρέψουμε την προοπτική ενός ανεξέλεγκτου ηγεμόνα πρωθυπουργού. Έχω μάθει στις δύσκολες στιγμές να αναλαμβάνω την ευθύνη. Και να μην εγκαταλείπω τη μάχη. Είμαι εδώ.

Δεν θα εγκαταλείψω ούτε τώρα, στη μέση μάλιστα ενός δύσκολου αγώνα. Χθες ήταν ημέρα εκλογών. Σήμερα είναι η πρώτη ημέρα της μάχης των επόμενων εκλογών.

Στις χθεσινές εκλογές νίκησε η ΝΔ, αλλά ταυτόχρονα ηττήθηκε η στρατηγική της απλής αναλογικής. Οι προοδευτικές δυνάμεις στις οποίες τείναμε το χέρι της συνεργασίας, καθόλη την προεκλογική περίοδο είχανε μέτωπο σχεδόν αποκλειστικά ενάντια στον ΣΥΡΙΖΑ.

Και χθες την ώρα μιας ιστορικής εκλογικής νίκης της δεξιάς, αυτοί πανηγυρίζανε περισσότερο από τους Νεοδημοκράτες για την πτώση των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ. Εμείς κοιτάζαμε τη χώρα. Εκείνοι το δικό τους το χωράφι.

Στις επόμενες εκλογές έχουμε την ευθύνη πρωτίστως να αποτρέψουμε την προοπτική ενός παντοδύναμου και ανεξέλεγκτου ηγεμόνα πρωθυπουργού. Αλλά και να προστατέψουμε την πρωταγωνιστική παρουσία της αριστεράς στην πολιτική ζωή του τόπου.

Ως μιας δύναμης ασυμβίβαστης. Που έρχεται από μακριά και θα πάει μακριά. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι και θα παραμείνει εδώ. Ως ο βασικός κορμός των προοδευτικών δυνάμεων και εκφραστής των λαϊκών και κοινωνικών συμφερόντων.

Για να υπερασπιστεί τον κόσμο της εργασίας. Και να μην επιτρέψει την παλινόρθωση ενός βολικού συστημικού δικομματισμού».

Σχετικά Άρθρα

Δείτε Επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή

Μην χάνετε καμία στιγμή ενημέρωσης. Παρακολουθήστε το τηλεοπτικό πρόγραμμα του Kontra Channel σε
απευθείας μετάδοση 24/7.