“Το μείζον είναι να υπάρξει μια σοβαρή πρόταση και να αποφευχθεί το φιάσκο της Προανακριτικής Τριαντόπουλου, το οποίο πλήγωσε πάρα πολύ και τον κοινοβουλευτισμό, αλλά και την υπόθεση της απόδοσης δικαιοσύνης”, δήλωσε ο πρόεδρος της Νέας Αριστεράς, Αλέξης Χαρίτσης, αναφερόμενος στο θέμα της κατάθεση πρότασης για τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής της Βουλής η οποία θα διερευνήσει τυχόν ευθύνες του πρώην υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, Κώστα Καραμανλή για την τραγωδία των Τεμπών.
Προς την κατεύθυνση αυτή κάλεσε τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νίκο Ανδρουλάκη, να επανεξετάσει τη στάση του και να συνεννοηθεί με τα άλλα κόμματα της προοδευτικής αντιπολίτευσης πριν καταθέσει τη σχετική πρόταση.
Ο κ. Χαρίτσης είπε ότι τις επόμενες μέρες θα επιδιώξει να συναντηθεί με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτη Φάμελλο, την πρόεδρο της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου, και τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νίκο Ανδρουλάκη, εφόσον ανταποκριθεί θετικά.
“Εμείς πήραμε μια πρωτοβουλία να καλέσουμε τους αρχηγούς της δημοκρατικής και προοδευτικής αντιπολίτευσης, έτσι ώστε να συναντηθούμε και να υπάρξει ένας στοιχειώδης συντονισμός σε αυτό το πάρα πολύ κρίσιμο ζήτημα. Απαιτείται από όλους μας σοβαρότητα και δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται το ζήτημα αυτό από κανέναν ούτε με όρους μικροκομματικού ανταγωνισμού ούτε και με όρους επικοινωνιακής διαχείρισης. Να καταλήξουμε σε μια πρόταση για την Προανακριτική να ανοίγει τοπ δρόμο για να αποδοθεί επιτέλους δικαιοσύνη, θέλουμε να αποδοθούν οι ευθύνες εκεί που υπάρχουν”, υπογράμμισε.
“Ο πολιτικός στόχος της Νέας Αριστεράς είναι να δυναμώσει, να μπορέσει να βάλει στη δημόσια συζήτηση τα πολύ μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η ελληνική κοινωνία και οι διαδικασίες των συγκλίσεων και των συνεργασιών για τις οποίες μιλάμε δεν μπορούν να αφορούν αποκλειστικά και μόνο κάποιες συνεννοήσεις κορυφής, πρέπει να πατάνε σε στέρεη προγραμματική βάση”, επισήμανε ο κ. Χαρίτσης.
Σε ερώτηση για τον ρόλο που μπορεί ενδεχομένως να παίξει ο πρώην πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας απάντησε ότι είναι βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, παρότρυνε τους δημοσιογράφους να ρωτήσουν τον ίδιο τον κ. Τσίπρα και τόνισε πως είναι “άδικο” να περιορίζεται μόνο σε πρόσωπα η συζήτηση περί προγραμματικών συγκλίσεων και συνεργασιών και θεωρεί πως αυτές δεν μπορούν να επιτευχθούν με την επανεμφάνιση κάποιου σε “ρόλο Μεσσία”.
Για την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας είπε ότι έχει αποκτήσει χαρακτηριστικά “καθεστώτος” και αφού σημείωσε πως έχει αλλάξει το περιβάλλον από το 2023 και στην Ελλάδα και διεθνώς, μετά και την επανεκλογή του Ντόναλντ Τραμπ, τόνισε πως στις επόμενες βουλευτικές εκλογές το ζητούμενο θα είναι ο σχηματισμός κυβέρνησης συνεργασίας και όχι η αυτοδυναμία.
Σε ερώτηση για το κλίμα στο εσωτερικό της Νέας Αριστεράς, μετά και την απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, απάντησε ότι “θα προχωρήσουμε όλοι μαζί, εμείς τις διαφωνίες μας δεν τις κρύβουμε κάτω από το χαλί”.
Για τη δημοσκοπική άνοδο της Ζωής Κωνσταντοπούλου σχολίασε πως “αυτή οφείλεται στο ότι εκφράζει, όχι πάντα με πολιτικό τρόπο, την κοινωνική διαμαρτυρία”, ενώ παρατήρησε, ταυτόχρονα, ότι “δεν μπορεί να δώσει προοπτική και ελπίδα”.
Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στη Θεσσαλονίκη ο πρόεδρος της Νέας Αριστεράς είχε συναντήσεις με τον σύλλογο ενοικιαστών και την επιτροπή για τη διοργάνωση δημοψηφίσματος με αίτημα την απομάκρυνση της ΔΕΘ από το κέντρο της πόλης. Περιόδευσε στη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου και επισκέφθηκε το Φεστιβάλ Λαϊκής Κιθάρας και το Γεντί Κουλέ, έξω από τα τείχη του οποίου ανακαλύφθηκαν, στις ανασκαφές για την ανάπλαση του χώρου, έξι ομαδικοί τάφοι με 36 λείψανα εκτελεσμένων αγωνιστών.