Κυριακή, 19 Μαΐου 2024
ΑΘΗΝΑ ΚΑΙΡΟΣ

Ακρόπολη: Μετά το τσιμέντωμα νέες παρεμβάσεις από το υπουργείο Πολιτισμού

Μοιραστείτε το

Νέες παρεμβάσεις στα τείχη της Ακρόπολης, αυτή τη φορά, ετοιμάζει το υπουργείο Πολιτισμού, μετά το τσιμέτωμα στον ιερό βράχο οι οποίες προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις και επικρίσεις πλήθους επιστημόνων καθώς επίσης και αρνητικές κριτικές από έγκριτες εφημερίδες του διεθνούς Τύπου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού στις 22 Αυγούστου προωθείται Στρατηγικό Σχέδιο Επεμβάσεων για την ολιστική προστασία και ανάδειξη των τειχών της Ακρόπολης των Αθηνών.

Συγκεκριμένα, σημειώνεται ότι «το Στρατηγικό Σχέδιο Επεμβάσεων συνολικής διαχείρισης των τειχών αποτελεί ζητούμενο πολλών χρόνων για την προστασία του μνημείου, καθώς και απαραίτητη προϋπόθεση για τις απαιτούμενες επεμβάσεις στα περιμετρικά τείχη. Με το Στρατηγικό Σχέδιο Επεμβάσεων αποσαφηνίζονται οι αναγκαίες επεμβάσεις, λαμβάνοντας υπόψη και συναξιολογώντας τις διατηρούμενες ιστορικές φάσεις, την επικινδυνότητα σε όρους δομικής ευστάθειας κάθε περιοχής των τειχών και την κατάσταση διατήρησης των λίθων. Σε κάθε επέμβαση λαμβάνεται υπόψη, αφού διερευνηθεί με κατάλληλες μεθόδους, η ύπαρξη αρχαίων γλυπτών και αξιόλογων δομικών μελών».

Όπως τονίζουν προς την υπουργό Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, οι 32 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με επικεφαλής την τομεάρχη Πολιτισμού, Σία Αναγνωστοοπούλου η ενημέρωση που παρέχει η κυβέρνησης, «για ακόμη μία φορά, είναι ελλιπέστατη».

Οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημειώνουν ότι η ανακοίνωση του ΥΠΠΟΑ αναφέρεται στη θετική γνωμοδότηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου και μελέτη αναφέρει μεταξύ άλλων ότι εξετάστηκε η «ευστάθεια σε επτά διακεκριμένες περιοχές, αξιολογώντας τον βαθμό επικινδυνότητας. Οι επεμβάσεις στα τείχη προγραμματίζονται σε συνδυασμό με τις εργασίες στερέωσης των βραχωδών πρανών, καθώς και τις λοιπές εργασίες ανάδειξης και διαμόρφωσης του αρχαιολογικού χώρου».

Τέλος οι ίδιοι καλούν τη Λ. Μενδώνη να καταθέσει στη Βουλή, εντός της προθεσμίας που ορίζει ο Κανονισμός της Βουλής:

  • Το Στρατηγικό Σχέδιο Επεμβάσεων για την ολιστική προστασία και ανάδειξη των τειχών της Ακρόπολης των Αθηνών και ό,τι αυτό περιλαμβάνει.
  • Τη μελέτη εφαρμογής της γεωτεχνικήςστατικής μελέτης των περιμετρικών τειχών και του βραχώδους υποβάθρου τους, σε επιλεγμένες θέσεις άμεσης προτεραιότητας, για την οποία το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο γνωμοδότησε θετικά.
  • Την θετική γνωμοδότηση του ΚΑΣ επί της μελέτης εφαρμογής της γεωτεχνικής στατικής μελέτης των περιμετρικών τειχών και του βραχώδους υποβάθρου τους.

Αναλυτικά η αίτηση κατάθεσης εγγράφων των βουλευτώντου ΣΥΡΙΖΑ:

«Στην από 22/8/2022 ανακοίνωση του Γραφείο Τύπου του ΥΠΠΟΑ αναφέρεται πως προωθείται από το υπουργείο Στρατηγικό Σχέδιο Επεμβάσεων για την ολιστική προστασία και ανάδειξη των τειχών της Ακρόπολης των Αθηνών. Συγκεκριμένα, σημειώνεται πως: «Το Στρατηγικό Σχέδιο Επεμβάσεων συνολικής διαχείρισης των τειχών αποτελεί ζητούμενο πολλών χρόνων για την προστασία του μνημείου, καθώς και απαραίτητη προϋπόθεση για τις απαιτούμενες επεμβάσεις στα περιμετρικά τείχη. Με το Στρατηγικό Σχέδιο Επεμβάσεων αποσαφηνίζονται οι αναγκαίες επεμβάσεις, λαμβάνοντας υπόψη και συναξιολογώντας τις διατηρούμενες ιστορικές φάσεις, την επικινδυνότητα σε όρους δομικής ευστάθειας κάθε περιοχής των τειχών και την κατάσταση διατήρησης των λίθων. Σε κάθε επέμβαση λαμβάνεται υπόψη, αφού διερευνηθεί με κατάλληλες μεθόδους, η ύπαρξη αρχαίων γλυπτών και αξιόλογων δομικών μελών».

Μάλιστα, η εν λόγω ανακοίνωση αναφέρεται στη θετική γνωμοδότηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου «για τη μελέτη εφαρμογής της γεωτεχνικής-στατικής μελέτης των περιμετρικών τειχών και του βραχώδους υποβάθρου τους, σε επιλεγμένες θέσεις άμεσης προτεραιότητας», η οποία μελέτη «εξέτασε την ευστάθεια σε επτά διακεκριμένες περιοχές, αξιολογώντας τον βαθμό επικινδυνότητας. Οι επεμβάσεις στα τείχη προγραμματίζονται σε συνδυασμό με τις εργασίες στερέωσης των βραχωδών πρανών, καθώς και τις λοιπές εργασίες ανάδειξης και διαμόρφωσης του αρχαιολογικού χώρου».

Έπειτα από τις εκτεταμένες παρεμβάσεις στο εμβληματικότερο μνημείο της χώρας που είχαν προκαλέσει την έντονη αντίδραση της κοινής γνώμης, τις
επικρίσεις πλήθους επιστημόνων και αρνητικές κριτικές από έγκριτες εφημερίδες του διεθνούς Τύπου, η ηγεσία του ΥΠΠΟΑ φαίνεται πως επιθυμεί να συνεχίσει τις παρεμβάσεις και στα τείχη της Ακρόπολης ενημερώνοντας για με μία ελλιπέστατη, για ακόμη μία φορά, ανακοίνωση.

Καλείται η κ. Υπουργός:

Να καταθέσει στο Σώμα, εντός της προθεσμίας που ορίζει ο Κανονισμός της Βουλής:

-Το Στρατηγικό Σχέδιο Επεμβάσεων για την ολιστική προστασία και ανάδειξη των τειχών της Ακρόπολης των Αθηνών και ό,τι αυτό περιλαμβάνει.

-Τη μελέτη εφαρμογής της γεωτεχνικής-στατικής μελέτης των περιμετρικών τειχών και του βραχώδους υποβάθρου τους, σε επιλεγμένες θέσεις άμεσης προτεραιότητας, για την οποία το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο γνωμοδότησε θετικά.

-Την θετική Γνωμοδότηση του ΚΑΣ επί της μελέτης εφαρμογής της γεωτεχνικής στατικής μελέτης των περιμετρικών τειχών και του βραχώδους υποβάθρου τους.

Οι καταθέτοντες βουλευτές

Αναγνωστοπούλου Αθανασία (Σία)

Αλεξιάδης Τρύφων

Αυγέρη Θεοδώρα (Δώρα)

Αυλωνίτης Αλέξανδρος-Χρήστος

Βαγενά-Κηλαηδόνη Άννα

Βερναρδάκης Χριστόφορος

Βέττα Καλλιόπη

Γκιόλας Ιωάννης

Δρίτσας Θεόδωρος

Θραψανιώτης Εμμανουήλ

Κασιμάτη Νίνα

Καφαντάρη Χαρούλα (Χαρά)

Μάλαμα Κυριακή

Μαμουλάκης Χαράλαμπος (Χάρης)

Μάρκου Κωνσταντίνος

Μεικόπουλος Αλέξανδρος

Μουζάλας Ιωάννης

Μωραΐτης Αθανάσιο (Θάνος)

Νοτοπούλου Αικατερίνη (Κατερίνα)

Ξενογιαννακοπούλου Μαρία-Ελίζα (Μαριλίζα)

Παπαδόπουλος Αθανάσιος (Σάκης)

Πέρκα Θεοπίστη (Πέτη)

Πούλου Παναγιού (Γιώτα)

Ραγκούσης Ιωάννης

Σαρακιώτης Ιωάννης

Σκουρολιάκος Παναγιώτης (Πάνος)

Τελιγιορίδου Ολυμπία

Τζούφη Μερόπη

Φάμελλος Σωκράτης

Φωτίου Θεανώ

Χατζηγιαννάκης Μιλτιάδης

Χρηστίδου Ραλλία»

Σχετικά Άρθρα

Δείτε Επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή

Μην χάνετε καμία στιγμή ενημέρωσης. Παρακολουθήστε το τηλεοπτικό πρόγραμμα του Kontra Channel σε
απευθείας μετάδοση 24/7.