Τη διαβεβαίωση ότι ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Αριστερά αποφάσισαν να καταθέσουν από κοινού πρόταση για σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής αλλά και το ότι είναι προγραμματισμένη σήμερα συνάντηση του κ. Χαρίτση με την κ. Κωνσταντοπούλου προκειμένου να συζητηθεί η συμμετοχή και της Πλεύσης Ελευθερίας στην κοινή πρόταση, έδωσε η βουλευτής της Νέας Αριστεράς, Έφη Αχτσιόγλου, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Το GPS της Επικαιρότητας» με τον Θάνο Σιαφάκα.
Ως προς τη συμφωνία με τον ΣΥΡΙΖΑ, η κ. Αχτσιόγλου ανέφερε πως έγινε χθες μια συνάντηση των προέδρων και «αυτό που υπάρχει ως διαπίστωση κοινή είναι ότι θα πρέπει να υπάρξουν τέτοιες διαδικασίες που να ερευνηθούν οι ποινικές ευθύνες όλων των προσώπων, όλες οι ευθύνες για όλα τα ζητήματα για όλες τις πράξεις και τις παραλείψεις που εμπλέκονται και ότι θα πρέπει να υπάρξει μια σοβαρή νομική δουλειά ώστε να καταρτιστεί μια τέτοια πρόταση που δεν θα αφήνει περιθώριο για υπεκφυγές».
Η κατεύθυνση είναι αυτή, σημείωσε η κ. Αχτσιόγλου, «να υπάρξει μια νομική δουλειά και μια κοινή πρόταση. Δεν ξέρω αν αυτό στην πορεία θα τελεσφορήσει, αλλά προς το παρόν προς εκεί εργαζόμαστε. Οι διαπιστώσεις ήταν κοινές και η πρόθεση είναι κοινή και τώρα πρέπει να γίνει η ουσία, δηλαδή η νομική δουλειά. Γιατί ξέρετε, η Προανακριτική είναι μία πολύ σοβαρή υπόθεση. Στην πραγματικότητα η Βουλή αντικαθιστά το ρόλο του εισαγγελέα. Πρέπει να υπάρχει μία πρόταση που να περιγράφει απολύτως τα ποινικά αδικήματα, να περιγράφει τις πράξεις εκείνες οι οποίες οδηγούν στην τέλεση των αδικημάτων ή στις ενδείξεις που υπάρχουν γύρω από αυτές και να αποδίδει και την αιτιώδη συνάφεια, δηλαδή πως συνδέεται το πρόσωπο με αυτά που ο ποινικός κώδικας ορίζει ως εγκλήματα».
Σχετικά με το κατά πόσο τελικά φαίνεται να κατατίθενται τρεις προτάσεις, η αυτόνομη του ΠΑΣΟΚ, η πρόταση λογικά της Νέας Δημοκρατίας και η κοινή ΣΥΡΙΖΑ- Νέας Αριστεράς και ενδεχομένως Πλεύσης Ελευθερίας, η κ. Αχτσιόγλου, δήλωσε «απ’ ότι φαίνεται θα είναι έτσι. Δεν το γνωρίζω πώς θα εξελιχθεί. Εμείς έχουμε σήμερα προγραμματισμένη και μία συνάντηση με την κυρία Κωνσταντοπούλου, με το κόμμα της Πλεύσης Ελευθερίας για να συζητήσουμε το ενδεχόμενο να συντάξουμε μία κοινή πρόταση. Από τη δική μας πλευρά βασισμένοι και στα στοιχεία της δικογραφίας θα περιγράψουμε ενδεχόμενα κακουργήματα στα οποία εμπλέκεται ο κ. Καραμανλής, θα δούμε και τι προκύπτει για άλλα πρόσωπα και θα προσπαθήσουμε να συντάξουμε, όπως είπα, ένα νομικό κείμενο που να οδηγήσει σε μια διαδικασία που να είναι αποτελεσματική. Να μην δοθεί δηλαδή το περιθώριο να προχωρήσει η Νέα Δημοκρατία σε αυτό που έκανε στην περίπτωση του κ. Τριαντόπουλου που ουσιαστικά παραβιάστηκε το Σύνταγμα και παρακάμφθηκε η διαδικασία της Προανακριτικής».
Στη σημερινή συνάντηση του κ. Χαρίτση με την κ. Κωνσταντοπούλου θα συμμετέχει και ο κ. Τζανακόπουλος που ήταν και στην Προανακριτική του κ. Τριαντόπουλου και θα είναι και σε αυτήν αν προχωρήσει, σημείωσε η κ. Αχτσιόγλου.
Ερωτηθείσα αν υπήρξε προσέγγιση από το ΠΑΣΟΚ για μια κοινή πρόταση, η κ. Αχτσιόγλου επισήμανε «το ΠΑΣΟΚ, κινήθηκε μόνο του χωρίς να απευθυνθεί σε κανέναν άλλο, χωρίς να απευθυνθεί και σε εμάς. Εμείς εξαρχής είχαμε δηλώσει και από την ημέρα που ήρθε η δικογραφία στη Βουλή ότι θέλουμε εδώ, να υπάρξει μία κοινή πρόταση από τα κόμματα της προοδευτικής αντιπολίτευσης και θέλουμε να δουλέψουμε γι’ αυτό. Νομίζω ότι τούτη την ώρα δεν έχει σημασία να κάνουμε αντιπολιτευτικούς διαγκωνισμούς επί ενός τέτοιου μάλιστα ζητήματος που έχει ποινικό χαρακτήρα, δεν έχει καν πολιτικό. Το νόημα είναι να μπορέσεις να ανταποκριθείς σε αυτό που αναμένει η κοινωνία, δηλαδή να μπορέσει η Βουλή να αναλάβει αυτό το ρόλο και να φανούν τυχόν ποινικές ευθύνες στις οποίες εμπλέκονται τα κρίσιμα πολιτικά πρόσωπα. Να μπαίνουμε τώρα σε διαγκωνισμούς μεταξύ μας στα πολιτικά κόμματα, για ποιος θα προλάβει πρώτος και ποιος θα πει πρώτος για ένα αδίκημα έναντι άλλου, το θεωρώ ότι δεν ανταποκρίνεται στις περιστάσεις. Νομίζω ότι το ΠΑΣΟΚ κινήθηκε κάπως έτσι. Κινήθηκε λίγο βιαστικά, κινήθηκε πιο πολύ για να δώσει τις εντυπώσεις ότι κινείται πρώτο χωρίς να απευθυνθεί σε κάποιον άλλον, ακολουθώντας μία τακτική που φαίνεται πως έχει το τελευταίο καιρό η ηγεσία του».
Απαντώντας στο κατά πόσο είναι προαποφασισμένο ότι η κοινή πρόταση θα περιλαμβάνει κακουργηματικού χαρακτήρα κατηγορίες για τον κ. Καραμανλή αλλά και το εάν θα υπάρξει κάποια αναφορά και για τον πρώην υπουργό του ΣΥΡΙΖΑ, τον κ. Χρήστο Σπίρτζη, η κ. Αχτσιόγλου ανέφερε τα εξής.
«Πρώτα για τον κ. Καραμανλή, το κρίσιμο είναι να γίνει σοβαρή μελέτη της δικογραφίας και να αντιμετωπιστεί με σοβαρότητα, γιατί είναι μία νομική διαδικασία που πρέπει να πατάει σταθερά στα πόδια της. Ωστόσο, φαίνεται χωρίς εγώ να έχω πλήρη γνώση του φακέλου, φαίνεται ότι μπορούν να στοιχειοθετηθούν σοβαρές ενδείξεις γιατί αυτό χρειάζεται σε αυτή τη φάση, σοβαρές ενδείξεις για κακουργήματα, όπως η διατάραξη των συγκοινωνιών, όπως η έκθεση προσώπων σε κίνδυνο ζωής ή ακόμη και ανθρωποκτονίες. Φαίνεται. Για τον κύριο Σπίρτζη, όπως το είπατε, ο ίδιος έχει δηλώσει ότι θέλει στην πραγματικότητα να ερευνηθεί καίτι έχουν παραγραφεί τα αδικήματα του, επομένως νομίζω ότι θα υπάρχει αναφορά στην πρόταση και για τον ίδιο. Εξάλλου και ο ίδιος έχει δηλώσει πλήρως ανοιχτός. Είπαμε ότι όλα τα όλα τα πρόσωπα και όλες οι ευθύνες θα πρέπει να είναι ανοιχτές. Άρα αυτό περιλαμβάνει και τον κ. Σπίρτζη και την εξάλλου δεδηλωμένη διαθεσιμότητά του».
Σχετικά με το ότι Νέα Αριστερά και ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνουν 30 βουλευτές για να προχωρήσουν την πρόταση χωρίς να χρειάζεται η συμμετοχή της Πλεύσης Ελευθερίας, η κ. Αχτσιόγλου σημείωσε «θα επιδιώξουμε τη μέγιστη δυνατή συμμετοχή, γιατί εντάσσεται και στο πολιτικό μας σκεπτικό αυτό, να υπάρχει η μέγιστη δυνατή εμπλοκή των κομμάτων της αντιπολίτευσης».
Ως προς το αν η σύμπλευση αυτή θα μπορούσε να αποτελέσει πρόκριμα για ευρύτερες συνεργασίες στην πορεία προς τις επόμενες εκλογές, η κ. Αχτσιόγλου επισήμανε «αυτή η συνεργασία είναι adhoc. Αφορά το ίδιο το ζήτημα της Προανακριτικής. Εμείς είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε σε σειρά ενεργειών στις οποίες υπάρχουν κοινές αντιλήψεις. Δηλαδή καταθέσαμε και μια κοινή ερώτηση για την συνδικαλιστική κ. Γενηδούνια που απολύθηκε από την Hellenic Train, ενώ έχει πρωταγωνιστήσει στην αποκάλυψη πληροφοριών για τον σιδηροδρομικό. Μπορούμε να κάνουμε και άλλες πρωτοβουλίες, κοινοβουλευτικές ερωτήσεις, τροπολογίες ή προτάσεις νόμου, οι οποίες θα έχουμε κοινή αντίληψη, ευρύτερη συνεργασία προϋποθέτει σοβαρό προγραμματικό διάλογο. Αλλά νομίζω ότι γενικώς αυτή τη στιγμή αυτό που απαιτεί η ελληνική κοινωνία είναι οι προοδευτικές δυνάμεις να αρχίσουν να μιλάνε πια για αυτό που απασχολεί τους ίδιους, δηλαδή πώς θα δοθεί μια εναλλακτική για το κόστος ζωής, για τους μισθούς, για την φορολογία, για αυτά που συμβαίνουν με τη δικαιοσύνη, για αυτό που συμβαίνει με το στεγαστικό πρόβλημα και δεν μπορεί ένα νέο ζευγάρι σήμερα να βρει σπίτι κάτω από 900 ευρώ, ένα δυάρι».
Ερωτηθείσα, αν μπορούν να βρεθούν κοινές συνισταμένες με τα άλλα κόμματα, η κ. Αχτσιόγλου είπε χαρακτηριστικά «θα το θέσω αλλιώς. Θεωρώ ότι εντελώς αντικειμενικά είναι αδύνατον 11 κόμματα να διεκδικήσουν την είσοδό τους στη Βουλή στις επόμενες εθνικές εκλογές. Είναι αντικειμενικά αδύνατο. Άρα θεωρώ ότι τελικά συνεργατικές προσπάθειες, συγκλίσεις θα πρέπει εκ των πραγμάτων να υπάρξουν. Εκτός αν κανείς επιλέγει το πολιτικό περιθώριο. Άρα νομίζω ότι είναι αντικειμενικό, το πολιτικό σύστημα όπως το ξέρουμε από το 2012 και μετά, δηλαδή μια Νέα Δημοκρατία ισχυρή και ένας αντιπολιτευτικός πόλος ο ΣΥΡΙΖΑ ως σχήμα δικομματισμού έχει τελειώσει. Αυτό επίσης είναι προφανές. Άρα νομίζω ότι πρέπει να υπάρξουν συγκλίσεις εκ των πραγμάτων».
Ερωτηθείσα γιατί να συμπράξει η κ. Κωνσταντοπούλου σε μια συνεργασία αν συγκεντρώνει δημοσκοπικά ένα ποσοστό της τάξης του 19%, η κ. Αχτσιόγλου δήλωσε «δεν ξέρω επακριβώς πόσο έχει δημοσκοπικά η κυρία Κωνσταντοπούλου, όμως αυτή τη στιγμή θεωρεί κανείς ότι μπορεί να υπάρξει άλλη κυβέρνηση; Δηλαδή η κ. Κωνσταντοπούλου να σχηματίσει άλλη κυβέρνηση; Δεν νομίζω ότι το πιστεύει κανείς αυτό».
Για τη Νέα Δημοκρατία, επισήμανε ότι «έχει φθορά και έχει και εντατική κοινωνική δυσαρέσκεια η οποία συσσωρεύεται».
«Υπάρχει πολύ έντονο και αυτό αν το παρακολουθήσετε ακόμη και στα ποιοτικά χαρακτηριστικά των δημοσκοπήσεων, είναι σταθερό εδώ και καιρό, πολύ μεγάλη δυσφορία, η δυσαρέσκεια. Αυτό που είναι το κρίσιμο είναι αυτό να μην είναι ένας απλός θυμός ή ένας τυφλός θυμός. Είδατε και τις μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις που έγιναν με αφορμή το έγκλημα των Τεμπών. Δεν είχε ξαναζήσει η ελληνική κοινωνία εδώ και πολλά χρόνια τέτοια κοινωνική κινητοποίηση. Αυτό δείχνει ότι υπάρχει οργή. Το ζητούμενο δεν είναι να είναι τυφλή οργή, δηλαδή ποιος απλώς θα εκφράζει έντονα την οργή αυτή. Το ζητούμενο είναι αυτό να μπορέσει να μεταφραστεί σε μια εναλλακτική πολιτική. Ότι βλέπω αυτό το πολιτικό πρόγραμμα και το επιλέγω, για την οικονομία, τους μισθούς, τη στέγη, τη δικαιοσύνη και μπορεί να μου δώσει μια άλλη καθημερινότητα, μια άλλη προοπτική. Και εκεί νομίζω ότι κανένας μόνος του δεν μπορεί αυτή τη στιγμή. Θέλει συσπείρωση δυνάμεων. Είναι αντικειμενικά αδύνατον να προσπαθείς να κάνεις τέτοιου τύπου διαγκωνισμούς και να επιτύχεις την εναλλακτική προοπτική» προσέθεσε.
Κληθείσα να σχολιάσει τέλος, το πόρισμα του ΕΜΠ, κ. Αχτσιόχλου ανέφερε τα εξής.
«Είδα το πόρισμα, είδα όμως και την αντίδραση της κυβέρνησης. Νομίζω ότι η κυβέρνηση βιάστηκε να εργαλειοποιήσει ένα πόρισμα το οποίο όντως αφήνει ασάφειες και θα πω πού προκειμένου να φτάσει στο άλλο άκρο δια του κυβερνητικού εκπροσώπου και να απαιτεί να της ζητήσουμε συγνώμη η αντιπολίτευση και οι πολίτες, επειδή μιλάμε για συγκάλυψη. Θεωρώ ότι αυτό είναι μια θρασύτατη στάση από την πλευρά της κυβέρνησης. Ο δε κ. Φλωρίδης, ο οποίος είπε ότι η όλη ανάδειξη του εγκλήματος των Τεμπών γίνεται από δυνάμεις εσωτερικές και εξωτερικές που επιδιώκουν να αποσταθεροποιήσουν την κυβέρνηση, δηλαδή ο ίδιος έπλεκε θεωρίες συνωμοσίας, τώρα μιλάει για κατάρρευση της συνωμοσιολογίας. Αυτά είναι στη σφαίρα του προκλητικού για την ελληνική κοινωνία. Κατά τη γνώμη μου, ως προς την ουσία, το ίδιο το πόρισμα δεν αποκλείει την ύπαρξη εύφλεκτου υλικού, όπως βιάστηκε να πει. Στην πραγματικότητα, τα δύο πορίσματα του ΕΟΔΑΣΑΑΜ και του ίδιου του καθηγητή από το ΕΜΠ έχουν διαφωνίες, αλλά είναι διαφωνίες επί των υποθέσεων. Και ο λόγος είναι ότι δεν διαφυλάχθηκε ο τόπος του δυστυχήματος και γι’ αυτό έχει ευθύνη η κυβέρνηση. Και εκεί έγκειται ο μεγαλύτερος βαθμός της συγκάλυψης, δηλαδή η βιαστική αφαίρεση υλικών χωρίς την άδειά της Δικαιοσύνης.
Έχουμε μια σειρά πάντως από ενέργειες ή παραλείψεις της κυβέρνησης, οι οποίες συσκότισαν την κατάσταση. Ξαναλέω, η αφαίρεση υλικών από τον τόπο του δυστυχήματος και το μπάζωμα είναι χαρακτηριστικές περιπτώσεις αυτών που δεν επιτρέπουν τελικά να γίνει και επιστημονική έρευνα. Και αυτή τη στιγμή τα πορίσματα, το πόρισμα του κ. Καρώνη επικαλείται τα βίντεο χωρίς να έχει επιστημονικά στοιχεία για να μπορέσει να πει για το αν υπάρχει εύφλεκτο υλικό. Εικάζει ότι τα έλαια της μηχανής συμμετείχαν στη φωτιά, αλλά δεν θα μπορούσαν από μόνα τους να προξενήσουν τη φωτιά. Ενώ το πόρισμα του ΕΟΔΑΣΑΑΜ λέει ότι θα μπορούσε να την είχε προξενήσει κάποιο άλλο εύφλεκτο υλικό. Όπως και να ‘χει, αυτή τη στιγμή δημιουργείται μια εικόνα σύγχυσης στην ελληνική κοινωνία. Νομίζω ότι την επιδιώκει αυτή τη σύγχυση η κυβέρνηση για να μην αποκαλυφθούν δικές της ευθύνες. Και το κρίσιμο είναι ότι βρισκόμαστε δυόμισι χρόνια μετά από ένα τέτοιο τραγικό έγκλημα και δεν έχουμε μία ουσιαστική απάντηση για το τι οδήγησε στις συνθήκες αυτού του δυστυχήματος».