Α. Χαρίτσης: Η κυβέρνηση οδηγεί σε πλήρη υποβάθμιση τον διεθνές ρόλο της χώρας και συγκροτεί σχέσεις εξάρτησης

Η κυβέρνηση επικαλείται με επιλεκτικό τρόπο το διεθνές δίκαιο, τόνισε ο πρόεδρος της Κ.Ο. της Νέας Αριστεράς, Αλέξης Χαρίτσης, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη Βουλή, για θέματα εξωτερικής πολιτικής.
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά: «Η σημερινή ομιλία του Μητσοτάκη ήταν απάντηση στους εσωκομματικούς του αντιπάλους. Κράτησε χαμηλούς τόνους, μάλλον αναγνωρίζει τα αδιέξοδα που έχει οδηγήσει τη χώρα όσον αφορά την εξωτερική πολιτική.
Θα περιμέναμε να μας πει πώς ορίζεται το εθνικό συμφέρον με όλες αυτές τις αλλαγές στο διεθνές στερέωμα. Δυστυχώς, ασχολήθηκε μόνο με τους εσωκομματικούς τους αντιπάλους.
Η συμφωνία της Αιγύπτου δεν είναι ιδανική, είναι ένα πρώτο βήμα, είναι εύθραστη αλλά σταματά έστω και προσωρινά τον όλεθρο.
Δεν μπορεί κανείς να μην παρατηρήσει τα θολά σημεία: αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους, οριστική αποχώρηση ισραηλινού στρατού. Σταματά η σφαγή αλλά δεν εγκαθιδρύεται ακόμη η ειρήνη. Σήμερα ο κ. Μητσοτάκης μας είπε ότι θα αναγνωρίσει το παλαιστινιακό κράτος “στο τέλος της διαδρομής και δεν θα παίξουμε παιχνίδι εντυπώσεων”. Τι μας λέτε; Ότι Γαλλία, Μεγάλη Βρετανία, Καναδάς, Αυστραλία, παίζουν παιχνίδι εντυπώσεων και μόνο εσείς βλέπετε τη ουσία των πραγμάτων. Αλλά τη γενιά που πολιτικοποιείται σήμερα μέσα από την τραγωδία στη Γάζα, θα τη βρουν απέναντί τους».
Συνέχισε λέγοντας πως: «Έχουμε μια κυβέρνηση που επικαλείται το διεθνές δίκαιο, επιλεκτικά. Όταν το αντιμετωπίζεις αλά καρτ, τότε χάνεις το δίκιο σου ακόμα κι όταν σωστά το επικαλείσαι. Σήμερα το διεθνές δίκαιο βάλλεται. Γιατί το διακύβευμα σήμερα, όπως διαμορφώνεται η γεωπολιτική σκηνή, είναι το ίδιο το διεθνές δίκαιο
Με την εξωτερική πολιτική της η κυβέρνηση οδηγεί σε πλήρη υποβάθμιση το διεθνή ρόλο της χώρας και συγκροτεί σχέσεις εξάρτησης. Η λογική “ο εχθρός του εχθρού μου είναι φίλος μου” είναι άκρως επικίνδυνη. Ο κ. Μητσοτάκης μπορεί αν μην κατάφερε να σφίξει το χέρι του Ερντογάν στη Νέα Υόρκη, αλλά έσφιξε το χέρι του τζιχαντιστή Τζολάνι, ή όπως λέγεται. Μάλιστα, το παρουσίασε σήμερα ως μια πολύ θετική εξέλιξη. Ποιον; Τον τζιχαντιστή!
Μίλησε ο κ. Μητσοτάκης για κλειστές πόρτες. Εμείς πίσω από τις κλειστές πόρτες λέμε αυτά που λέμε και όταν οι πόρτες είναι ορθάνοιχτες. Ξέρετε, ήρεμα νερά είναι και αυτά του βάλτου, που είναι πολύ επικίνδυνα.
Με τη ΝΔ η Ελλάδα έχει ενταχθεί σε ένα δόγμα πολεμικού προσανατολισμού που την απομακρύνει πλήρως από τον ρόλο που ιστορικά είχε. Οι αγορές όπλων καθορίζουν την εξωτερική πολιτική της χώρας αντί να την υπηρετούν.
Η τελευταία φορά που η εξωτερική πολιτική υπήρξε γενναία ήταν η Συμφωνία των Πρεσπών. Καλό θα κάνετε να τη μελετήσετε ως μοντέλο άσκησης εξωτερικής πολιτικής. Εξωτερική πολιτική είναι να παράγεις εξελίξεις και όχι να επιδιώκεις να είσαι… φόντο σε φωτογραφίες άλλων».
Σχετικά Άρθρα
Δείτε επίσης