Κυριακή, 14 Ιουλίου 2024
ΑΘΗΝΑ ΚΑΙΡΟΣ

Αδάμου: Η χώρα έχει ανάγκη από τη σοσιαλδημοκρατική πολιτική του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής

Μοιραστείτε το

Της Κωνσταντίνας Αδάμου από την Κυριακάτικη Kontranews

«H Ελλάδα χρειάζεται μια πολιτική που να αντιμετωπίζει ρεαλιστικά και αποτελεσματικά τα προβλήματα των πολιτών και να ανοίγει νέους ορίζοντες στη νεολαία που είναι το μέλλον της κοινωνίας μας!»

Η Κυβέρνηση αποτυγχάνει να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τα βασικά προβλήματα των πολιτών και έτσι η καθημερινότητα όλων μας γίνεται όλο και πιο δύσκολη, λόγω της υπέρμετρης ακρίβειας. Η Ελλάδα βρίσκεται στην 4η θέση της λίστας με τις υψηλότερες τιμές βενζίνης στην Ευρώπη και πλέον αποτελεί την 8η πιο ακριβή χώρα στον κόσμο. Ο πληθωρισμός της είναι ο 5ος υψηλότερος στην Ευρωζώνη και οι ελληνικές επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά πληρώνουν το ηλεκτρικό ρεύμα πολύ ακριβότερα σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη, διότι η κυβέρνηση επαναπαύεται στην επιδοματική πολιτική και την επικοινωνιακή διαχείριση της κρίσης.

Είναι επιτακτική ανάγκη η χώρα να ακολουθήσει άμεσα τη σοασιαλδημοκρατική πολιτική που στο ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής προτείνουμε, μειώνοντας τον ΦΠΑ στα τρόφιμα πρώτης ανάγκης, βάζοντας πλαφόν στη λιανική τιμή του ρεύματος και μειώνοντας τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης και τον ΦΠΑ στα καύσιμα. Σε αντίθετη περίπτωση, το κράτος θα πλουτίζει στις πλάτες των πολιτών, από την υπεραπόδοση των φόρων. Μόνο τα έσοδα των φόρων που αφορούν στα καύσιμα έχουν υπερκεράσει ήδη το προϋπολογισμένο ύψος για φέτος κατά ένα δισ. ευρώ.

Τα στοιχεία είναι αμείλικτα και ξεσκεπάζουν την κραυγαλέα επικοινωνιακή πολιτική της κυβέρνησης που συγκρούεται διαρκώς με την οδυνηρή πραγματικότητα που βιώνουν οι Έλληνες, νιώθοντας ξένοι στον τόπο τους, φέτος το καλοκαίρι, αφού πολλοί είναι αυτοί που δεν έχουν τη δυνατότητα να πάνε διακοπές, ούτε στα χωριά τους

Κάθε χρόνο βιώνουμε τα αποκαΐδια της κυβερνητικής πολιτικής αναφορικά με την Πολιτική Προστασία. Δυστυχώς η διάψευση των κενών περιεχομένου, όπως αποδεικνύεται, υποσχέσεων της Κυβέρνησης, γίνεται με τραγικό τρόπο και με μεγάλο κόστος. Η Πολιτική Προστασία δεν είναι ένα ζήτημα που ρυθμίζεται με ενέργειες, όπως η ίδρυση η αλλαγή ονομασίας ενός Υπουργείου. Ειδικά σε συνθήκες κλιματικής αλλαγής και κρίσης απαιτείται ουσιαστική στρατηγική, σχεδιασμός και οργάνωση. Aλλά πάνω απ’ όλα χρειάζεται πολιτική βούληση. Ωστόσο, περίπου ένα χρόνο μετά την ίδρυση του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, όλα δείχνουν ότι δεν υπάρχει ούτε στρατηγική, ούτε πραγματικός σχεδιασμός για τη διαφύλαξη της ζωής και της περιουσίας των πολιτών. Η αποστολή ενός μηνύματος στο κινητό για εκκένωση της περιοχής δεν αποτελεί από μόνο του στρατηγικό σχεδιασμό.

Η κυβέρνηση, αντί να στηρίζει το Πυροσβεστικό Σώμα, το απαξιώνει (βλ. ρίψη χημικών, νερού και χειροβομβίδων κρότου-λάμψης στην ειρηνική συγκέντρωση που πραγματοποίησαν συμβασιούχοι πυροσβέστες, έξω από το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας τον Νοέμβριο του 2021. Επιπροσθέτως, οι εθελοντές πολιτικής προστασίας, οι οποίοι είναι πραγματικοί ήρωες σε κάθε απόσβεση πυρκαγιών, αλλά αποτελούν και την ψυχή της πρόληψης, δε μοριοδοτήθηκαν για τον διορισμό τους στο Πυροσβεστικό Σώμα παρ όλο που είναι ειδήμονες επί των θεμάτων πολιτικής προστασίας.

Είναι ξεκάθαρο ότι η Κυβερνητική πολιτική αφορά στους λίγους και δε μεριμνά για την Πολιτική Προστασία, το Κοινωνικό Κράτος και την Παιδεία. Απόδειξη του τελευταίου αποτελεί άλλο ένα νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας, που ψηφίστηκε μόνο από την κυβέρνηση την προηγούμενη εβδομάδα, το οποίο βάλλει τη δημόσια δωρεάν Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, (βλ. ισοτίμηση πτυχίων ιδιωτικών πανεπιστημίων και κολλεγίων με αυτά των ΑΕΙ, δυσκολότερη πρόσβαση στη δημόσια Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, συγκεντρωτισμός στη διοίκηση κ.α.) ώστε να οδηγηθούν οι νέες και οι νέοι μας στα ιδιωτικά πανεπιστήμια –χωρίς να λαμβάνεται υπ’ όψιν η δύσκολη οικονομική τους κατάσταση.

Ως πολίτες έχουμε ανάγκη από δημόσια, δωρεάν και ποιοτική εκπαίδευση, η οποία αποτελεί έναν βασικό πυλώνα πάνω στον οποίο μπορεί να οικοδομηθεί ορθότερα η λειτουργία του Κράτους, με απώτερο σκοπό την κοινωνική ευημερία. Απαιτείται μία σοβαρή σοσιαλδημοκρατική διακυβέρνηση της χώρας η οποία στηρίζει τη μεσαία τάξη και τις ευάλωτες ομάδες (όπως έχει ήδη πράξει στο παρελθόν), ώστε να υπάρχει κοινωνική κινητικότητα προς τα επάνω, διαθέσιμη για όλους τους πολίτες και η οποία μπορεί να επιτευχθεί μέσω της δημόσιας, ποιοτικής και δωρεάν παιδείας. H Ελλάδα χρειάζεται μια πολιτική που να αντιμετωπίζει ρεαλιστικά και αποτελεσματικά τα προβλήματα των πολιτών και να ανοίγει νέους ορίζοντες στη νεολαία που είναι το μέλλον της κοινωνίας μας!

* Βουλευτής Β΄Θεσσαλονίκης, Μέλος της ΚΠΕ ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Ιστορικός με μεταπτυχιακή εξειδίκευση στις Ευρωπαϊκές Πολιτικές Νεολαίας

 

Σχετικά Άρθρα

Δείτε Επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή

Μην χάνετε καμία στιγμή ενημέρωσης. Παρακολουθήστε το τηλεοπτικό πρόγραμμα του Kontra Channel σε
απευθείας μετάδοση 24/7.