Tου Χρήστου Κυμπιζή από την Κυριακάτικη Kontranews
• Τι λένε οι ειδικοί για τις νέες παραλλαγές
• Τι είναι το φαινόμενο rebound του Μπάιντεν
• Τι θα κρίνει τη σοβαρότητα του επόμενου κύματος
Έντονη ανησυχία προκαλεί η αύξηση των θανάτων λόγω κορωνοϊού στη χώρα μας. Μόνο την περασμένη εβδομάδα (υπενθυμίζεται ότι πλέον η ενημέρωση είναι εβδομαδιαία) οι θάνατοι έφτασαν τους 355.
Σύμφωνα με τα συγκεντρωτικά στοιχεία του ΕΟΔΥ, τον Ιούλιο κατεγράφησαν 1.145 θάνατοι λόγω covid, από 387 που ήταν τον Ιούνιο. Στα νοσοκομεία του ΕΣΥ νοσηλεύονται με covid, περίπου 2.600 άτομα.
Παρά την αύξηση των θανάτων, ο υπουργός Υγείας εμφανίζεται αισιόδοξος ότι τα κρούσματα μειώνονται και ότι θα υπάρξει αποκλιμάκωση. Βέβαια, τα ίδια έλεγε και την προηγούμενη εβδομάδα, με την πραγματικότητα να τον διαψεύδει…
Είναι πλέον απόλυτα εμφανής η στρατηγική της κυβέρνησης, η οποία αρνείται να πάρει οποιοδήποτε μέτρο μέσα στην τουριστική περίοδο. Άλλωστε, ο Θάνος Πλεύρης έχει πει ξεκάθαρα ότι η κατάσταση θα επαναξιολογηθεί τον Σεπτέμβριο.
Έρχονται νέα εμβόλια
Ο υπουργός Υγείας επεσήμανε ότι «τα επικαιροποιημένα, ως προς τη μετάλλαξη Όμικρον, εμβόλια κατά του κορωνοϊού αναμένεται να πάρουν έγκριση μέσα στον Αύγουστο». «Για τον λόγο αυτό, η Ελλάδα έχει μεταφέρει το μεγαλύτερο μέρος των παραγγελιών της προς το τελευταίο τρίμηνο του έτους, όπως και οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, από το φθινόπωρο και μετά, καθώς τότε θα χρειαστούμε περισσότερα εμβόλια και πιο επικαιροποιημένα».
Τα νέα χαρακτηριστικά του Covid
Στο νέο κύμα της πανδημίας κορωνοϊού που κυριαρχεί στην Ελλάδα αναφέρθηκε ο καθηγητής Πνευμονολογίας και διευθυντής της Πανεπιστημιακής Πνευμονολογικής Κλινικής στο ΠΑΓΝΗ, Νίκος Τζανάκης.
Το τροποποιημένο στέλεχος Όμικρον 5 αναδεικνύεται στο μεταδοτικότερο μέχρι σήμερα, καθώς τον τελευταίο ενάμιση μήνα έχουν καταγραφεί περισσότερα από 800.000 κρούσματα. Αριθμός που «υποεκτιμά συστηματικά τον πραγματικό αριθμό των μολύνσεων, που υπολογίζεται τουλάχιστον τριπλάσιος. Αξιοσημείωτο είναι ότι το 1/3 των κρουσμάτων είναι επαναλοιμώξεις, γεγονός το οποίο αποδεικνύει την εξαιρετική ικανότητα διαφυγής της Όμικρον 5 από το ανοσοποιητικό» είπε χαρακτηριστικά.
Aκόμη, ο Νίκος Τζανάκης, τόνισε πως οι νέες υποπαραλλαγές του ιού τον έχουν μετατρέψει τον ιό σε κάτι πολύ διαφορετικό: «Η ανάλυση των δημογραφικών στοιχείων αυτών των θανάτων αλλά και η κλινική εικόνα όσων εισάγονται στα νοσοκομεία αποδεικνύει ότι ο κορωνοϊός έχει αλλάξει πλήρως παθογονικότητα. Δεν προκαλεί βαριές πνευμονίες και βλάβες στο κατώτερο αναπνευστικό, που απαιτούν υποστήριξη της αναπνοής. Πρόκειται πλέον για μια ίωση του ανώτερου αναπνευστικού. Όμως, όπως πολλές άλλες παρόμοιες ιώσεις, παροξύνει χρόνια σοβαρά υποκείμενα νοσήματα. Σε αυτή την αποδιοργάνωση των χρόνιων νοσημάτων οφείλεται η αυξημένη νοσηρότητα και θνησιμότητα που παρατηρείται και σε αυτό το κύμα. Η μέση ηλικία των θανόντων ξεπερνά κατά κανόνα τα 85 έτη» σημειώνει ο καθηγητής.
Ανησυχία για το φθινόπωρο
Ο Νίκος Τζανάκης παρατηρεί ότι η τωρινή επιδημιολογική εικόνα, παρότι ελεγχόμενη, δημιουργεί εύλογες ανησυχίες και προβληματισμούς ενόψει του φθινοπώρου. «Η μεγαλύτερη ανησυχία εστιάζεται στην προστασία των ευάλωτων και ηλικιωμένων, οι οποίοι πρέπει με κάθε θυσία να προστατευτούν. Η εμπειρία που διαθέτουμε και τα θεραπευτικά όπλα που έχουμε στη διάθεσή μας επιτρέπουν να αισιοδοξούμε. Θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν εντατικά τα αντι-ιικά φάρμακα και οι αναμνηστικοί εμβολιασμοί σε όσους έχουν συστηθεί. Όλοι οι υπόλοιποι πρέπει να τηρούμε τα μέτρα ατομικής προστασίας (μάσκες, αντισηψία, αποστάσεις), συμβάλλοντας στη μείωση του επιδημιολογικού φορτίου», καταλήγει ο κ. Τζανάκης.
Ο καθηγητής Μικροβιολογίας, διευθυντής του Εργαστηρίου Μικροβιολογίας και αντιπρύτανης του ΕΚΠΑ, Αθανάσιος Τσακρής από την πλευρά του επισημαίνει ότι δεν πρέπει να χαλαρώνουμε: «Το επικρατέστερο σενάριο είναι ότι ο αριθμός των λοιμώξεων, αν και μειωμένος, θα παραμείνει σχετικά μεγάλος καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού. Γι’ αυτό και είναι πολύ σημαντικό να έχουν περισσότερες ευπαθείς ομάδες γρήγορη πρόσβαση στα αντι-ιικά φάρμακα. Οι σχετικές διαδικασίες έχουν κάπως εξομαλυνθεί, ωστόσο υπάρχουν ακόμα περιθώρια ουσιαστικών βελτιώσεων».
Σχετικά με τον κίνδυνο έξαρσης της πανδημίας από τον Σεπτέμβρη, ο Αθανάσιος Τσακρής λέει: «Είναι μάλλον δεδομένη η αύξηση των κρουσμάτων από τους φθινοπωρινούς μήνες και μετά, καθώς με την επιστροφή των δραστηριοτήτων σε κλειστούς χώρους πιθανότατα θα μολυνθούν και πολλοί από όσους έμειναν αλώβητοι στη διάρκεια του καλοκαιριού από τις υποπαραλλαγές της Όμικρον. Τι θα κρίνει τη σοβαρότητα του επόμενου κύματος; Η επικράτηση νέων στελεχών, τα οποία θα μπορούν να διαφεύγουν από την ανοσιακή απάντηση που ενδεχομένως έχουμε χτίσει έως τώρα».
Τι συνέβη με τον Μπάιντεν;
Πολλή συζήτηση προκάλεσε το γεγονός πως ο πρόεδρος των ΗΠΑ ξαναβγήκε θετικός στον κορωνοϊό μόλις μέσα σε 3 μέρες από τότε που έλαβε το πράσινο φως για να βγει από την καραντίνα στην οποία και βρισκόταν! Ο γιατρός του Λευκού Οίκου, Δρ Κέβιν Ο’ Κόνορ επισημαίνει ότι ο Αμερικανός πρόεδρος «δεν έχει παρουσιάσει επανεμφάνιση συμπτωμάτων και συνεχίζει να αισθάνεται πολύ καλά στην υγεία του».
Το φαινόμενο rebound
Κατά την αρχική λοίμωξη με Covid-19, ο πρόεδρος των ΗΠΑ έλαβε θεραπεία με τον αντι-ιικό φάρμακο Paxlovid της εταιρίας Pfizer. Ο Νίκος Τζανάκης εξήγησε ότι η επαναλοίμωξη οφείλεται στο γεγονός ότι αυτά τα αντι-ιικά φάρμακα προκαλούν το φαινόμενο rebound, δηλαδή την επανεμφάνιση του ιού με πιο ήπια συμπτώματα. «Δεν μας ανησυχεί. Είναι κάτι που είναι γνωστό στην ιατρική κοινότητα. Προφανώς είναι μια ιοφορία με μικρή τάση μεταδοτικότητας, αλλά δεν σχετίζεται με την επιδείνωση της υγείας αυτών των ανθρώπων» είπε χαρακτηριστικά