Τα έδωσε όλα, τι θα διαπραγματευθεί;

Ήταν μια δύσκολη ώρα για την κυβέρνηση και προσωπικά για τον Κυριακό Μητσοτάκη η κοινοβουλευτική διαδικασία ψήφισης της ελληνοαμερικανικής Συμφωνίας για τις Βάσεις, η οποία δίνει το δικαίωμα παραμονής των αμερικανικών δυνάμεων και εγκαταστάσεων στη χώρα μας, πρακτικά επ’ αόριστον. Και αυτό γιατί έγινε 24 ώρες μετά την δημοσιοποίηση της προτροπής του Μπάιντεν προς το Κογκρέσο να εγκρίνει μια νέα συμφωνία στρατιωτικού υλικού υπέρ της Τουρκίας με προηγμένα οπλικά συστήματα.
Και την ίδια ώρα οι ΗΠΑ απαιτούν από την Ελλάδα να απογυμνώσει την άμυνά της από οπλικά συστήματα για να τα στείλει στην Ουκρανία. Και όλα αυτά συμβαίνουν λίγα 24ωρα πριν ο Κ. Μητσοτάκης βρεθεί στην Ουάσινγκτον, όπου θα συναντηθεί
με τον Μπάιντεν και θα μιλήσει στο Κογκρέσο. Η χρονική σύμπτωση όλων αυτών των γεγονότων, δείχνει ότι η κυβέρνηση, που δηλώνει «δεδομένη» σε ό,τι αφορά τις σχέσεις με τις ΗΠΑ, έχει απωλέσει τα διαπραγματευτικά της όπλα, χωρίς να εξασφαλίσει πως η Ουάσιγκτον δεν θα ακολουθήσει την πεπατημένη της ισορροπίας μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Διαμηνύοντας πως δεν πρόκειται να εγκαταλείψει την Τουρκία, παρά τις διαφορές της με την Κύπρο και την Ελλάδα.
Προκύπτει λοιπόν το ερώτημα, τι ακριβώς θα διαπραγματευθεί ο κ.Μητσοτάκης πλέον με την κυβέρνηση Μπάιντεν;
Σχετικά Άρθρα
Δείτε επίσης