Πέμπτη, 20 Ιουνίου 2024
ΑΘΗΝΑ ΚΑΙΡΟΣ

Πίσω από τις γραμμές – 11/9

Μοιραστείτε το

Tου Χρήστου Κυμπιζή από την Κυριακάτικη Kontranews

Ο κρυφός λόγος της κόντρας Τζαβάρα με την κυβέρνηση

ΠΟΝΟΚΕΦΑΛΟ προκαλεί τις τελευταίες ημέρες ο Κώστας Τζαβάρας στο γαλάζιο στρατόπεδο, αφού ο βουλευτής συχνά πυκνά διαφοροποιείται από την κυβερνητική γραμμή σχετικά με το σκάνδαλο τον υποκλοπών.

«Οι υποθέσεις των παρακολουθήσεων του Νίκου Ανδρουλάκη και του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη δικαιολογημένα έχουν προκαλέσει το δημοκρατικό αίσθημα μιας μεγάλης μερίδας πολιτών» τονίζει ο σε άρθρο του στο ieidiseis και εξαπολύει επίθεση για το γεγονός πως Δημητριάδης και Κοντολέων επικαλέστηκαν το απόρρητο κατά την παρουσία τους στην Επιτροπή.

Ζήτησε μάλιστα από τον πρόεδρό της να τη συγκαλέσει ξανά! Υποστηρίζει δε, ότι η άρνησή των δύο να μιλήσουν στερείται «νομίμου ερείσματος» και «στοιχειώδους σοβαρότητας»! Όλα αυτά την ώρα που η κυβέρνηση έχει κάνει σημαία το απόρρητο…

Και δεν είναι μόνο αυτό. Ο βουλευτής μιλώντας στο Κόκκινο σχετικά με τη δήλωση της Ντόρας Μπακογιάννη πως «όποιος μιλήσει και αποκαλύψει στοιχεία της ΕΥΠ για τις υποκλοπές θα κατηγορηθεί για κακούργημα και θα φυλακιστεί 10 χρόνια» είπε: «Δεν την ξέρω αυτήν την διάταξη. Είμαι 41 χρόνια δικηγόρος αλλά δεν την ξέρω…». Σημείωσε μάλιστα πως υπάλληλοι της ΕΥΠ «υποχρεούνται» να πάνε στην Βουλή για να ενημερώσουν.

Ο επόμενος στόχος

Δεν είναι όμως η πρώτη φορά που ο κ. Τζαβάρας πάει κόντρα στην κυβέρνηση. Πέρυσι, το κλείσιμο δύο πανεπιστημιακών σχολών στην Ηλεία προκάλεσε την έκρηξη του βουλευτή, ο οποίος τα έβαλε δημόσια με Κεραμέως και Συρίγο. Μάλιστα, η υπουργός του είχε απαντήσει δημόσια πως ο ακαδημαϊκός χάρτης δεν διαμορφώνεται με «τοπικιστικά κριτήρια».

Το ιστορικό στέλεχος της ΝΔ έχει ξεκαθαρίσει πως δεν πρόκειται να ξανακατέβει υποψήφιος βουλευτής με τη ΝΔ. Μάλλον και να το ήθελε, ήξερε πως λογικά θα …κοβόταν από τα ψηφοδέλτια.

Αυτό δεν σημαίνει πως αποσύρεται από την πολιτική. Επόμενος στόχος του λέγεται πως είναι ο δήμος Πύργου, με τους πιο πονηρούς να λένε πως η μη στήριξη της ΝΔ στην υποψηφιότητά του θα του κάνει καλό…

Επίσης, αυτό τον κάνει να μιλά χωρίς να σκέφτεται το πολιτικό κόστος. Έτσι, θα λέγε κάποιος, βγαίνουν και οι σημαντικότερες αλήθειες.


 

Πολλά τα καρφιά…

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ πολύ καλά τα πράγματα στο κυβερνών κόμμα. Φαίνεται πως το κύριο και παραδοσιακό χαρακτηριστικό της Δεξιάς, που είναι η πιστή (δημόσια τουλάχιστον) ταύτιση με την κεντρική γραμμή και η αποφυγή διγλωσσίας, περνάει κρίση.

Λοξοδρομίες δεν έχουμε μόνο για το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων, αλλά και για αυτό του εκλογικού νόμου.

Την ώρα που από την κυβέρνηση άφηναν ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο νέας αλλαγής, που ουσιαστικά θα ρίχνει το ποσοστό αυτοδυναμίας στο 35-36%, ο Κωνσταντίνος Κυρανάκης άφησε σαφέστατες αιχμές για όσους εισηγούνται κάτι τέτοιο.

Σε ερώτηση αν πρέπει να αλλάξει ο εκλογικός νόμος σε πρωινή εκπομπή του ΣΚΑΙ, ο βουλευτής απάντησε κατηγορηματικά «όχι», σημειώνοντας ότι «αυτό το έχει πει ξεκάθαρα ο πρωθυπουργός». «Όποτε (ο πρωθυπουργός) έχει ερωτηθεί, έχει πει ότι αυτά είναι ασόβαρα πράγματα και εμείς λειτουργούμε θεσμικά, σοβαρά, αξιόπιστα».

Άρα, είναι σαν να λέει ότι ο Μάκης Βορίδης, ο Γιάννης Οικονόμου και όποιος άλλος γαλάζιος βουλευτής αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο είναι ασόβαρος και μη αξιόπιστος.

Ο βουλευτής είπε ότι «όσοι εισηγούνται να αλλάξει ο εκλογικός νόμος κάνουν κακό γιατί δίνουν πάτημα στην αντιπολίτευση να μιλάει για ηττοπάθεια και για αναξιοπιστία».

Πάντως, παρά τις δημοσκοπήσεις και την αυξανόμενη φθορά της κυβέρνησης, εκτίμησε πως η αυτοδυναμία για τη ΝΔ (το 38% δηλαδή στις δεύτερες εκλογές) είναι εφικτός στόχος. Εδώ που τα λέμε δεν θα μπορούσε να πει και κάτι διαφορετικό…


 

Eνα ακόμη σκάνδαλο και… επιτέλους αντιπολίτευση

ΑΔΙΑΦΑΝΕΙΑ και μη σεβασμό στους θεσμούς καταλογίζουν στην κυβέρνηση από το ΠΑΣΟΚ. Και μην πάει το μυαλό σας μόνο στο σκάνδαλο των υποκλοπών…

«Το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου «τεμαχίζει» έργα εκατομμυρίων προκειμένου να αποφύγει τον έλεγχο της Βουλής» λένε από τη Χαριλάου Τρικούπη, όπου πλέον φαίνεται να έχουν ξεκινήσει συστηματικό αντιπολιτευτικό αγώνα κατά της κυβέρνησης σε όλα τα επίπεδα.

Η καταγγελία

«Με τον νόμο 4686/20, η κυβέρνηση Μητσοτάκη θέσπισε ένα καθεστώς αδιαφάνειας στο Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου. Το Υπουργείο πλέον αποκτούσε ακόμη και τη δυνατότητα να διαχειρίζεται «μυστικά κονδύλια», ακριβώς όπως το Υπουργείο Εξωτερικών (!), αφού η υποχρέωση ενημέρωσης της Εθνικής Αντιπροσωπείας περιορίστηκε μόνο στις δαπάνες άνω των 25.000 ευρώ» λέει το ΠΑΣΟΚ και συνεχίζει:

«Ζητήσαμε τότε ονομαστική ψηφοφορία για να αναλάβουν όλοι και όλες τις ευθύνες τους. Οι διατάξεις της αδιαφάνειας υπερψηφίστηκαν μόνο από τους βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας.

Σήμερα, 2,5 χρόνια μετά, μια διοικητική αστοχία, που έφερε στην επιφάνεια η δημοσιογραφική έρευνα της ιστοσελίδας Solomon, επιβεβαιώνει και ενισχύει τις ανησυχίες μας.

Τον Δεκέμβριο του 2021, προφανώς εκ παραδρομής, αναρτήθηκε στη Διαύγεια, εντολή πληρωμής απόρρητης δαπάνης ύψους 24.304 ευρώ για έργο πληροφορικής με τίτλο ΥΠΕΡΙΩΝ (δηλαδή μόλις 696 ευρώ κάτω από το όριο που επιβάλλει την ενημέρωση της Βουλής. Σημειώνουμε ότι το έργο ΥΠΕΡΙΩΝ έχει ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης με συνολικό κόστος 11,9 εκατομμύρια ευρώ! Όπως φαίνεται και από τον αριθμό πρωτοκόλλου της απόφασης (113), υπάρχουν τουλάχιστον άλλες 112 τέτοιες αποφάσεις για παρόμοιες απόρρητες δαπάνες, μόνο μέσα στο 2021: Ένα πραγματικό όργιο απόρρητων δαπανών. Αυτό το όργιο νομιμοποίησαν με την ψήφο τους οι κυβερνητικοί βουλευτές»

Από τη μία λοιπόν έχουμε την πολύ σοβαρή καταγγελία για ένα σκάνδαλο και από την άλλη την επιβεβαίωση πως το ΠΑΣΟΚ έχει αποφασίσει να κρατήσει πολύ σκληρή στάση απέναντι στην κυβέρνηση. Όπως αρμόζει δηλαδή στο τρίτο μεγαλύτερο κόμμα. Επιτέλους θα έλεγε κάποιος…

 

 

 

Σχετικά Άρθρα

Δείτε Επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή

Μην χάνετε καμία στιγμή ενημέρωσης. Παρακολουθήστε το τηλεοπτικό πρόγραμμα του Kontra Channel σε
απευθείας μετάδοση 24/7.