Εκεί που αναρωτιόμασταν πόθεν το σύστημα εξουσίας περί τον κ. Σημίτη, θυμήθηκε τις ελληνοτουρκικές συνομιλίες, επί ημερών του, μας προέκυψε «σφήνα» από αριστερά.
Η φράση που φέρεται να είπε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ότι… δεν πρέπει να φαινόμαστε (στον ΣΥΡΙΖΑ) πιο πατριώτες από τη ΝΔ, πραγματικά μάς ξεπερνάει.
Δεν αγνοεί μόνο τις πιο λαμπρές παραδόσεις του αριστερού και κομμουνιστικού χώρου, όπως στην Εθνική Αντίσταση (1941-44) που καθίσταται και επετειακά επίκαιρη, αλλά δε γίνεται κατανοητή ούτε καν υπό το πρίσμα μιας αντίληψης, σε τμήματα της αριστεράς, που υποβαθμίζουν ή και παρακάμπτουν την έννοια του έθνους, ως παρωχημένη και αντιδραστική.
Δεν ξέρουμε αν πρόκειται για ιδεοληπτική εμμονή ή προσπάθεια «αντιπολίτευσης» στον κ. Τσίπρα, καθώς στην ίδια συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής εκδηλώθηκε αντίδραση στη θέση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, για επέκταση των χωρικών μας υδάτων στα 12 μίλια.
Εμειναν έκπληκτα κάποια στελέχη της μειοψηφίας, ζητώντας μάλιστα να γίνει ειδική συνεδρίαση για το θέμα. Λες και αγνοούν ότι πρόκειται για μια θέση, που είχε εκφραστεί από την εποχή που ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν στην κυβέρνηση και είχε γίνει κατ’ αρχή δεκτή η πρόταση του πρώην υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά, όπως διατυπώθηκε κατά την αποχώρησή του.
Το γιατί δεν προχώρησε, επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, παρ’ ότι ο πρώην υπουργός είχε ολοκληρώσει όλες τις προπαρασκευαστικές ενέργειες (κλείσιμο κόλπων, χάραξη ευθειών γραμμών βάσης) θα μπορούσε πράγματι να αποτελέσει στοιχείο βάσιμης κριτικής, προς τον ίδιο τον κ. Τσίπρα. Δε νομίζουμε να έχουν κάτι τέτοιο υπόψιν τους, τα στελέχη της «Ομπρέλας».
Μάλλον, σε αυτό το πεδίο, συμβαδίζουν περισσότερο με κυβερνητικά στελέχη, όπως ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, αλλά και ο υφυπουργός Παιδείας, που αναιρούν την πολιτική κυρώσεων, κατά της Τουρκίας, της ίδιας της σημερινής κυβέρνησης, με το «φοβερό» επιχείρημα ότι η γειτονική χώρα δεν έχει διαπράξει και τίποτα παράνομο.
Φανταζόμαστε ότι γίνεται αποδεκτή και η θέση, που έμπρακτα επιχείρησε να στηρίξει και η κυβέρνηση Σημίτη, που εκφράστηκε παραστατικά από τον υπουργό Επικρατείας, ότι η εθνική μας κυριαρχία σταματά στα 6 ναυτικά μίλια και τέλος.
Αυτή η οριζόντια, «οικουμενική» σύμπλευση, πού μας οδηγεί, αν όχι σε διάλογο προαποφασισμένης παράδοσης;
ΛΕΥΤ. ΚΑΝΑΣ