Μήνυμα Τσίπρα σε βουλευτές: Ελάτε χωρίς βουλευτικές έδρες
- Ο Αλέξης Τσίπρας δεν δέχεται βουλευτές στην ΕΛ.Α.Σ. αν δεν παραδώσουν τις έδρες τους, τονίζοντας ότι δεν υπάρχουν «προκρατημένες θέσεις».
- Οι πόρτες της ΕΛ.Α.Σ. είναι ανοιχτές, αλλά η συγκρότηση ψηφοδελτίων και υποψηφιοτήτων θα καθοριστεί από τα συλλογικά όργανα, χωρίς να παίρνουν βουλευτές για κοινοβουλευτική ομάδα.
- Στόχος της ΕΛ.Α.Σ. είναι η πολιτική αλλαγή και η απομάκρυνση της κυβέρνησης Μητσοτάκη, καθώς και η δημιουργία ενός ισχυρού διπόλου στην πολιτική σκηνή.
Επιμένει ο επικεφαλής της ΕΛΑ.Σ. Αλέξης Τσίπρας ότι δεν θα δεχτεί να ενταχτούν στο κόμμα του βουλευτές αν δεν έχουν παραδώσει την έδρα τους και ότι δεν υπάρχουν «προκρατημένες θέσεις» για τα ψηφοδέλτια. Τις δυο επισημάνσεις έκανε σε δημόσια παρέμβαση του (Skai TV -23/9) ο οποίος αναφορικά με τα παλιά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και την προοπτική ένταξή τους στην ΕΛ.Α.Σ. σημείωσε ότι «είναι έξω όποιος επιθυμεί να είναι έξω», ρίχνοντας τις ευθύνες στους άλλους…
Υπογράμμισε ότι « όταν αξιώνω τους νέους, δεν απαξιώνω τους παλιούς» και υποστήριξε ότι « εδώ υπάρχει μια αλλαγή, ένα νέο αίμα, το νέο σύστημα στην πολιτική ζωή. Δεν είναι απαξίωση των παλιότερων. Και πρέπει να σας πω ότι έχω πολλούς έμπειρους ανθρώπους. Και έχω συνεργάτες που ήταν τα πρώτα χρόνια». Τόνισε ότι « οι πόρτες μας δεν είναι κλειστές για κανέναν» και προέταξε ως «ηθικό και πολιτικά ορθό», να μην δεχτεί βουλευτές στην ΕΛ.Α.Σ. Όπως είπε, « δεν νομίζω ότι βοηθάει την αξιοπιστία της πολιτικής. Βγαίνει από ένα κόμμα ο βουλευτής πάει στο άλλο κομμάτι, μετά παίρνει τον έδρα του, πάει ξανά τρίτο κομμάτι. Εμείς θα αποκτήσουμε κοινοβουλευτική ομάδα, όταν με το καλό ο ελληνικός λαός να μας ψηφίσει. Δεν θα πάρουμε άλλους βουλευτές για να φτιάξουμε κοινοβουλευτική ομάδα». Παράλληλα, επεσήμανε ότι δεν υπάρχουν προκρατημένες θέσεις και ότι τη συγκρότηση των ψηφοδελτίων και τις υποψηφιότητες θα τις ορίσουν τα συλλογικά όργανα.
Τάχθηκε κατά ενός μεγάλου κυβερνητικού συνασπισμού στην Ελλάδα, σημειώνοντας ότι « δεν θα ήταν μια ευνοϊκή θετική εξέλιξη για το πολιτικό σύστημα». Επεσήμανε ότι η απόφασή του να επιστρέψει στην ενεργή πολιτική σκηνή συνδέεται μεταξύ άλλων με το ότι δεν υπήρχε ένας πόλος απέναντι στην κυβέρνηση Μητσοτάκη. Τόνισε ότι «το πολιτικό σύστημα χρειάζεται ένα δίπολο και εναλλαγή στη διακυβέρνηση, αλλά και να υπάρχει ένα δίπολο ώστε η κάθε κυβέρνηση να έχει μια αντιπολίτευση δυνατή που να την ελέγχει».
Ο Αλέξης Τσίπρας επεσήμανε ότι εκλογικός στόχος της ΕΛ.Α.Σ. είναι η πολιτική αλλαγή και το να φύγει η κυβέρνηση Μητσοτάκη ενώ έθεσε ως προσωπικό του στόχο «να είμαι χρήσιμος στην παράταξη, στην χώρα».
Εθεσε ως εκλογικό δίλημμα «ή εμείς ή κανείς» και τόνισε ότι «αν υπάρχει κάποιος σήμερα που μπορεί να νικήσει τον Μητσοτάκη; Αν υπάρχει κάποιος, είναι αυτός ο οποίος είναι πιο κοντά του. Αν υπάρχει κάποιος, είναι αυτός ο οποίος έχει εμπειρία διακυβέρνησης. Αυτός που μπορεί να κυβερνήσει τη χώρα. Αυτός που έχει ρεαλιστικό σχέδιο. Αυτός που έχει εναλλακτικό σχέδιο».
Επιχείρησε να εμφανίσει το πρόγραμμα της ΕΛ.Α.Σ. ως ρεαλιστικό εντός δημοσιονομικού πλαισίου σημειώνοντας πως «ό,τι λοιπόν εξαγγείλαμε, χωράει στο δημοσιονομικό χώρο που προκύπτει από το μεσοπρόθεσμο που η ίδια κυβέρνηση εξηγεί». Μάλιστα, ρώτησε ρητορικά: «Πιστεύετε δεν ήθελα να εξαγγείλω 13η σύνταξη και 13ο μισθό;» και πρόσθεσε ότι «για κάποιους ο λογαριασμός βγαίνει και έχουν και υπερκέρδη – κάποιοι κονομάνε με ευθύνη της κυβέρνησης».
Αναφορικά με τα ποσοστά που δίνουν στην ΕΛ.Α.Σ. οι δημοσκοπήσεις σημείωσε ότι πρόκειται για ένα κόμμα τριών μηνών ενώ πρόσθεσε ότι οι δημοσκοπήσεις δεν ισοδυναμούν με αποτέλεσμα εκλογών. Υπογράμμισε ότι «όσο εφικτό είναι ο Κ. Μητσοτάκης να πάει από το 28-29 στο 37, που θέλει η αυτοδυναμία, 9-10 μονάδες, άλλο τόσο εφικτό είναι αυτές οι 9-10 μονάδες να περάσουν σε εμάς».
Αναφορικά με την ακροδεξιά και τους φασίστες επεσήμανε ότι «προφανώς και υπάρχει ο κίνδυνος. Και πρέπει να λέμε κάθε φορά που μιλάμε για τον κ. Κασιδιάρη, ότι δεν πήγε στη φυλακή για τις ιδέες του, πήγε στη φυλακή διότι ήταν εγκληματίας».
Σχετικά Άρθρα
23/09/2026 - 15:11
23/09/2026 - 14:15
23/09/2026 - 13:34
Δείτε επίσης