Πρωτοφανής αριθμός αφίξεων μεταναστευτικών ροών στην Κρήτη. Τα κυκλώματα συνεχίζουν να «σφυροκοπούν» μόλις λίγες μέρες μετά από τα μηνύματα της ελληνικής πλευράς.
Με απροσδόκητο τρόπο εξελίσσονται στην Κρήτη οι μεταναστευτικές ροές, οι οποίες έχουν λάβει ανεξέλεγκτες καταστάσεις καθώς το νησί δεν διαθέτει ούτε τις κατάλληλες δομές αλλά ούτε και το απαραίτητο προσωπικό για τη διαχείριση του πρωτοφανούς αριθμού αφίξεων.
Χαρακτηριστικό είναι ότι μέχρι αργά χθες βρίσκονταν στο λιμάνι του Ρεθύμνου 442 πρόσφυγες και μετανάστες για τους οποίους δεν υπήρχε χώρος φιλοξενίας, με αποτέλεσμα να μείνουν κυριολεκτικά στον δρόμο.
Πηγές από το Λιμενικού εξηγούν στο iΕidiseis ότι κατά τη χθεσινή ημέρα καταγράφηκε ρεκόρ αφίξεων στο νησί, καθώς έλαβαν χώρα 10 διαφορετικά περιστατικά κατά τα οποία έφτασαν στις ακτές της Κρήτης περίπου 900 άτομα.
Ανάλογα ασφυκτική ήταν η κατάσταση το διήμερο 19 και 20 Ιουνίου όταν είχαν φτάσει στο νησί μέσα σε δύο 24ωρα 1.375 πρόσφυγες και μετανάστες. Πηγές από την Κρήτη σημειώνουν ότι «το σκηνικό άλλαξε όταν οι διακινητές άρχισαν να φέρνουν κόσμο με μεγάλα σκάφη, όπως για παράδειγμα είναι τα αλιευτικά.
Όταν για παράδειγμα με ένα σκάφος φτάνουν στο νησί 400-500 άτομα -όπως έγινε χθες- τότε το πράγμα γίνεται ανεξέλεγκτο. Συγκεκριμένα εντοπίστηκε ανοιχτά της Γαύδου υπερφορτωμένο αλιευτικό σκάφος, στο οποίο επέβαιναν 442 άτομα.
Η εικόνα θύμιζε το αλιευτικό της Πύλου, το οποίο βούλιαξε τον Ιούνιο του 2023 με αποτέλεσμα να βρουν τραγικό θάνατο εκατοντάδες άνθρωποι. Τα σκάφη αυτά για να φτάσουν από τη Λιβύη στην Κρήτη μπορεί να χρειάζονται ακόμα και 20 ώρες.
Πηγαίνουν αργά και οι μηχανές δε μπορούν να σηκώσουν το βάρος. Πλέον στην Κρήτη οι μόνες ημέρες κατά τις οποίες δεν υπάρχουν ροές είναι όταν ο καιρός αγριεύει και οι άνεμοι δυσχεραίνουν τα ταξίδια».
Οι αποκαρδιωτικές εικόνες με τους μετανάστες στο λιμάνι του Ρεθύμνου αποκάλυψαν με τον πιο εμφατικό τρόπο ότι η Κρήτη δεν διαθέτει ούτε δομές για τη φιλοξενία αυτών των ανθρώπων αλλά ούτε και το προσωπικό για την καταγραφή, επιτήρηση και φροντίδα τους.
Πηγές από το Λιμενικό εξηγούν ότι «η ενίσχυση σε προσωπικό είναι μηδαμινή σε σχέση με το φαινόμενο που βλέπουμε να εξελίσσεται. Υπάρχουν περιπτώσεις που 500 άτομα επιτηρούνται από τέσσερις λιμενικούς».
Τα κυκλώματα συνεχίζουν «απτόητα»
Τα κυκλώματα με έδρα το Τομπρούκ της Λιβύης συνεχίζουν να «σφυροκοπούν» την Κρήτη και τη Γαύδο μόλις λίγες ημέρες μετά τα μηνύματα της ελληνικής κυβέρνησης προς τις Αρχές της Λιβύης για την ανακοπή των μεταναστευτικών ροών αλλά και της απόφασης για περιπολίες ελληνικών φρεγατών νότια της Κρήτης.
Η αποστολή των φρεγατών εκτός από το συμβολικό χαρακτήρα έχει και επιχειρησιακό, διότι διαθέτουν ραντάρ που μπορούν να ανιχνεύσουν σκάφη διακινητών από μεγάλη απόσταση.
Μέχρι στιγμής πάντως, όπως διαπιστώνουν πηγές με γνώση του μεταναστευτικού, τόσο τα μηνύματα της ελληνικής πλευράς προς τη Λιβύη όσο και το μέτρο με τις φρεγάτες, δεν «αγγίζουν» τα δίκτυα των διακινητών που εκμεταλλευόμενα το καλοκαίρι για να εντείνουν τη δραστηριότητά τους στοχοποιώντας έτσι περαιτέρω την Κρήτη και τη Γαύδο.
πηγή ieidiseis.gr