Κώστας Ζαχαριάδης: Η πολυδιάσπαση της ευρύτερης προοδευτικής παράταξης ευνοεί τη Νέα Δημοκρατία

Συνέντευξη στον ΑΛΦΟΝΣΟ ΒΙΤΑΛΗ

«Οι πετυχημένες ιδέες και οι πετυχημένες πρακτικές μπορούν να προετοιμάσουν με σταθερότητα και προσοχή το επόμενο βήμα. Δεν χρειάζεται ούτε να προτρέχουμε, ούτε να βιαζόμαστε. Χρειάζεται να βάλουμε γερά θεμέλια στην συνεργασία στην αυτοδιοίκηση. Όχι κάτι λιγότερο, όχι κάτι παραπάνω», επισημαίνει το μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. και υπεύθυνος για την Τοπική Αυτοδιοίκηση Κώστας Ζαχαριάδης. Προσθέτει πως η δήλωση του Χάρη Δούκα αναφορικά με τις επικείμενες εκλογές για την ανάδειξη Προέδρου και διοικητικού συμβουλίου της ΚΕΔΕ, «είναι αδιαμφισβήτητα μια σημαντική και θετική εξέλιξη».

Σε ό,τι αφορά στην τροπολογία για την «Ανάπλαση Α.Ε.», σημειώνει πως «πρόκειται για μια απαράδεκτη, αντιδημοκρατική, καθεστωτική αντιμετώπιση της νέας κατάστασης που διαμόρφωσε η ετυμηγορία των πολιτών στις 15 Οκτωβρίου 2023 στον Δήμο Αθηναίων».
Τονίζει πως «για να ηττηθεί η ΝΔ απαιτείται ένας ισχυρός πολιτικός αντίπαλος με κυβερνώσα προοπτική, να γίνει η νέα στέγη των πολιτών από την αριστερά ως το προοδευτικό κέντρο».
Το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του κ. Ζαχαριάδη έχει ως εξής:

  • » Αποστείλατε πρόσφατα επιστολή στο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και στη Νέα Αριστερά για συνεργασία στα αυτοδιοικητικά, στις εκλογές της ΚΕΔΕ και της ΠΕΔ. Αναζητείτε κοινούς υποψήφιους απλά στα συνδικαλιστικά όργανα της αυτοδίοικησης; Αυτή η πρόσκληση / προτροπή πάει πιο πέρα από τα αυτοδιοικητικά;

Απευθύνθηκα σε όλο τον προοδευτικό κόσμο της αυτοδιοίκησης, Οι πρόσφατες εκλογές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση έδειξαν με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο τους δυο δρόμους, τις δυο προτάσεις για τον θεσμό και την εκπροσώπησή του. Ο πρώτος δρόμος ήταν η πρόταση της συντήρησης του κ. Μητσοτάκη και της κυβέρνησής του. Ο άλλος δρόμος είναι η πρόταση των προοδευτικών δυνάμεων που θέλει την Τ.Α. ανεξάρτητη, χειραφετημένη, δημιουργική, σύγχρονη, κοντά στον πολίτη και τις ανάγκες του. Αυτή η πρόταση έγινε αποδεκτή από τους προοδευτικούς πολίτες και δημιούργησε νικηφόρες νησίδες στην αριθμητική παντοδυναμία της κυβέρνησης, όταν οι τοπικές πολιτικές δυνάμεις συνεργάστηκαν σε προγράμματα και πρόσωπα. Αυτή η πρόταση βάζει τα θεμέλια για μια προοδευτική και ισχυρή αυτοδιοίκηση τα επόμενα χρόνια.

Οι πετυχημένες ιδέες και οι πετυχημένες πρακτικές μπορούν να προετοιμάσουν με σταθερότητα και προσοχή το επόμενο βήμα. Δεν χρειάζεται ούτε να προτρέχουμε, ούτε να βιαζόμαστε. Χρειάζεται να βάλουμε γερά θεμέλια στην συνεργασία στην αυτοδιοίκηση. Όχι κάτι λιγότερο, όχι κάτι παραπάνω. Η δήλωση του φίλου και συναγωνιστή Χάρη Δούκα αναφορικά με τις επικείμενες εκλογές για την ανάδειξη Προέδρου και διοικητικού συμβουλίου της ΚΕΔΕ, είναι αδιαμφισβήτητα μια σημαντική και θετική εξέλιξη. Είναι η ώρα να συνδιαμορφώσουμε τους προγραμματικούς όρους για «ένα νέο αυτοδιοικητικό κίνημα που θα διεκδικήσει και θα στηρίξει τις μεγάλες αλλαγές και τις μεταρρυθμίσεις που χρειάζονται οι πόλεις μας, τα χωριά μας, για να βελτιώσουμε τη ζωή των κατοίκων» όπως αναφέρει στη δήλωσή του. Όλοι μαζί με πρόγραμμα και φερέγγυα πρόσωπα μπορούμε να τα καταφέρουμε.

  • » Υπάρχουν προϋποθέσεις σύγκλιση και συνεργασίας του λεγόμενου προοδευτικού χώρου;

Η πολυδιάσπαση της ευρύτερης προοδευτικής παράταξης ευνοεί τη ΝΔ. Οι πρόσφατες εκλογές στην αυτοδιοίκηση έδειξαν ότι κανείς δεν είναι άτρωτος, ότι η αλαζονεία και η έπαρση τιμωρούνται από τους πολίτες. Για να ηττηθεί η ΝΔ απαιτείται ένας ισχυρός πολιτικός αντίπαλος με κυβερνώσα προοπτική, να γίνει η νέα στέγη των πολιτών από την αριστερά ως το προοδευτικό κέντρο. Κατά τη γνώμη μου αυτή η πολιτική δύναμη μπορεί να είναι ο ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία. Χρειάζεται όμως μεγάλες αλλαγές και προσαρμογές στη νέα πραγματικότητα. Να το πω σε μία φράση, να συστηθούμε ξανά με την ελληνική κοινωνία πολιτικά και προγραμματικά, να μιλήσουμε για την νέα μας πολιτική ταυτότητα και για τη νέα μας στρατηγική, να αντιμετωπίσουμε με θάρρος τις προκλήσεις του παρόντος και του μέλλοντος. Να μιλήσουμε με σύγχρονους όρους για τις ανισότητες, το κοινωνικό κράτος, το κράτος δικαίου, την παραγωγική Ελλάδα, τα ζητήματα της κλιματικής αλλαγής, την νέα ψηφιακή πραγματικότητα που διαμορφώνεται.

  • » Βαριά ήττα στις εκλογές, διάσπαση-αποχωρήσεις…Υπάρχουν παρ’ όλα αυτά προϋποθέσεις για ανάκαμψη του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ.;

Ναι, υπάρχουν, όχι ως μια νοσταλγία του παρελθόντος αλλά ως μια πρόκληση του μέλλοντος.

» Φαίνεται πως γίνεται ένα πρώτο βήμα για ιδιωτικά Πανεπιστήμια. Πόσο έτοιμος είναι ο ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. να μετάσχει τουλάχιστον σε μια οργανωμένη συζήτηση για το θέμα αυτό;
Είμαστε απολύτως έτοιμοι για όλες τις συζητήσεις. Υπερασπιζόμαστε το Σύνταγμα. Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρει απολύτως υποκριτικά ως πρώτη προτεραιότητα το δημόσιο πανεπιστήμιο. Επί σχεδόν 5 χρόνια κάνει τα πάντα για την απαξίωσή του. Τι να πρωτοθυμηθούμε; Ο κ.Μητσοτάκης αντί να προσλάβει χίλιους καθηγητές και ερευνητές προσέλαβε χίλιους στην πανεπιστημιακή αστυνομία για να στηρίξει και να αναβαθμίσει την τριτοβάθμια εκπαίδευση και μετά κατήργησε την πανεπιστημιακή αστυνομία. Ούτε δημόσιο ούτε ελεύθερο θέλει το πανεπιστήμιο ο Πρωθυπουργός.

Να δούμε όμως και το λεγόμενο «μη κερδοσκοπικό». Τι σημαίνει; Σημαίνει ότι δεν υπάρχει διανομή κερδών όπως κάνει μια επιχείρηση αν έχει κέρδη στους μετόχους της. Δεν σημαίνει όμως ότι δεν υπάρχουν για παράδειγμα δίδακτρα. Υπάρχουν και μάλιστα υψηλά. Αλλιώς δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν τα έξοδά τους τα ιδρύματα αυτά.

Μας ενδιαφέρει η ενίσχυση του Δημοσίου Πανεπιστημίου όχι μόνο ως θεσμού επιμορφωτικού για την μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία αλλά και ως δυνατότητα κοινωνικής κινητικότητας. Το ισχυρό, μαζικό, δημόσιο πανεπιστήμιο διαμόρφωσε συνθήκες υψηλότερης μόρφωσης για την ελληνική κοινωνία κατά το παρελθόν αλλά και συγκρότησης της μεσαίας τάξης οικονομικοκοινωνικά και αυτό τον σκοπό πρέπει να υπηρετεί και στο μέλλον.

  • » Τι συμβαίνει με την «Ανάπλαση Α.Ε.»; Πού αποβλέπει η πρόσφατη τροπολογία;

Με τροπολογία της τελευταίας στιγμής ο έλεγχος της εταιρείας περνά εξολοκλήρου στην κυβέρνηση, αφού τόσο ο διορισμός του νέου Διευθύνοντος Συμβούλου, όσο και των μελών του ΔΣ γίνεται μέσω αποφασεων των εποπτευόντων Υπουργών. Στην αρχική μορφή του ο νόμος 4539/2018 δεν προέβλεπε ότι πρόεδρος του ΔΣ είναι ο Δήμαρχος Αθηναίων. Προστέθηκε με νόμο της ΝΔ (άρθρο 59 ν. 4663/2020). Ο λόγος νομίζω είναι προφανής. Αυταπόδεικτα, για τον ίδιο λόγο καταργούν αυτόν τον νόμο τώρα που άλλαξε η δημοτική αρχή. Πρόκειται για μια απαράδεκτη, αντιδημοκρατική, καθεστωτική αντιμετώπιση της νέας κατάστασης που διαμόρφωσε η ετυμηγορία των πολιτών στις 15 Οκτωβρίου 2023 στον Δήμο Αθηναίων. Ας το καταλάβουν, ο Δήμος Αθηναίων δεν είναι πια στο κυριακάτικο μενού της οικογένειας.

  • » Τι μπορεί να σημαίνει η διαφοροποίηση Σαμαρά από την κυβερνητική τροπολογία για άδεια διαμονής για εργασία σε λεγόμενους «παράτυπους» μετανάστες;

Ο κ. Σαμαράς και σε αυτό το θέμα έχει μια ακραία συντηρητική άποψη, όπως και σε άλλα πολλά, π.χ. Μακεδονικό, γάμος ομόφυλων ζευγαριών, τεκνοθεσία, επίσκεψη Ερντογάν κ.ά. Το ερώτημα δεν είναι οι απόψεις Σαμαρά που είναι γνωστές, ακραίες και αμετάβλητες, αλλά οι απόψεις Μητσοτάκη που είναι διαφορετικές ανάλογα με το αν κάθεται στην θέση του Πρωθυπουργού ή του αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.

Πάντα η Δεξιά αντιμετωπίζει σοβαρά ζητήματα της χώρας ως θέματα εκλογικής κερδοσκοπίας και εσωκομματικής ισορροπίας. Πάντα αυτή η στάση έχει κόστος όχι για το κόμμα τους αλλά για τη χώρα. Ο λογαριασμός έρχεται άλλες φορές πιο γρήγορα, άλλες πιο αργά. Έρχεται όμως.

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή