Πέμπτη, 8 Ιανουαρίου 2026

FIR Αθηνών: Άγνωστη μέχρι στιγμής η αιτία πίσω από το μπλακ άουτ

Το υπουργείο Μεταφορών συγκρότησε ειδική επιτροπή για τη διερεύνηση του περιστατικού

Οι επικοινωνίες διακόπηκαν, αεροσκάφη καθηλώθηκαν, πτήσεις ακυρώθηκαν και χιλιάδες επιβάτες βρέθηκαν σε αναμονή, ενώ στις συχνότητες ακούγονταν μόνο παρεμβολές από τα ραντάρ.

Το εφεδρικό σύστημα δεν τέθηκε σε λειτουργία, ενώ παράλληλα «νέκρωσαν» τηλέφωνα και ηλεκτρονικά μέσα, δημιουργώντας εικόνα πλήρους αποδιοργάνωσης.

Η ΥΠΑ αρχικά έκανε λόγο για μαζικές παρεμβολές, ωστόσο στη συνέχεια απέδωσε το συμβάν σε τεχνική βλάβη.

Η καθήλωση των αεροσκαφών οδήγησε σε εισαγγελική παρέμβαση, με εντολή να διερευνηθεί αν υπήρξε επικίνδυνη παρέμβαση στις αερομεταφορές και από πού προήλθαν οι παρεμβολές στις συχνότητες του ελληνικού FIR.

Παράλληλα, το υπουργείο Μεταφορών συγκρότησε ειδική επιτροπή για τη διερεύνηση του περιστατικού.

Την ίδια στιγμή, οι ελεγκτές υπενθυμίζουν ότι εδώ και χρόνια προειδοποιούν για την παλαιότητα των υποδομών και τις ελλείψεις σε εξοπλισμό και προσωπικό.

Στα «χαρτιά» η σύμβαση υπερσύγχρονου συστήματος επικοινωνιών

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μόλις τον Δεκέμβριο ανακοίνωσε ότι παραπέμπει την Ελλάδα στο Δικαστήριο της ΕΕ, επειδή η χώρα δεν έχει λάβει τα αναγκαία μέτρα για την ασφάλεια και τον εκσυγχρονισμό των συστημάτων στα ελληνικά αεροδρόμια, όπως προβλέπει ο σχετικός ευρωπαϊκός κανονισμός.

Μάλιστα, όπως φαίνεται, στα «χαρτιά» έμεινε η σύμβαση, πολλών εκατομμυρίων, υπερσύγχρονου συστήματος επικοινωνιών η οποία υπεγράφη το 2019, έμεινε ωστόσο στο συρτάρι χωρίς να εκτελεστεί ποτέ.

Η σύμβαση αυτή, η οποία αφορούσε την προμήθεια και την τοποθέτηση συστήματος επικοινωνίας, δεν προχώρησε και μάλιστα πριν από 8 μήνες ο νυν υπουργός προσπάθησε να την επαναφέρει, ωστόσο δεν έλαβε το πράσινο φως από το Ελεγκτικό Συνέδριο, καθώς η προθεσμία είχε λήξει από το 2021.

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή