Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΚΥΜΠΙΖΗ από την Κυριακάτικη Kontra News
Ραγδαία φθορά της κυβέρνησης και μείωση της ψαλίδας με την αξιωματική αντιπολίτευση δείχνουν δύο νέες δημοσκοπήσεις, την ώρα που ο κόσμος φαίνεται δυσαρεστημένος από τα πεπραγμένα της ΝΔ. Πώς αναλύουν όμως τα κόμματα τα δημοσκοπικά ευρήματα; Ας δούμε τα δεδομένα πιο αναλυτικά: Μικρότερη από 10 μονάδες είναι η διαφορά μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Alco για το OPEN. Το κυβερνών κόμμα συγκεντρώνει 31,8%, ο ΣΥΡΙΖΑ 22,2%, το ΚΙΝΑΛ είναι στο 14,1%, το ΚΚΕ στο 5,2%, η Ελληνική Λύση στο 3,6% και το ΜέΡΑ25 στο 3%. Οι αναποφάσιστοι μετρήθηκαν στο 14,8%. Στη δημοσκόπηση της RealPolls που δημοσίευσε η «δημοκρατία», η διαφορά μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ πέφτει κάτω από τις 7 μονάδες. Η ΝΔ συγκεντρώνει 30,3% και ο ΣΥΡΙΖΑ 23,5%. Ακολουθεί το ΚΙΝΑΛ με 11,1%, το ΚΚΕ με 4,6% και το ΜέΡΑ25 με 3,2%.
Έκπληξη στη συγκεκριμένη δημοσκόπηση αποτελεί το ποσοστό της Ελληνικής Λύσης, η οποία συγκεντρώνει 2,5%. Στη συντριπτική πλειοψηφία των δημοσκοπήσεων τα τελευταία 2,5 χρόνια, το κόμμα του Κυριάκου Βελόπουλου φαίνεται ότι μπαίνει άνετα στη Βουλή με ποσοστό που κάποιες φορές αγγίζει και το 4,5 – 5%. Και εδώ οι αναποφάσιστοι βρίσκονται σε πολύ υψηλά επίπεδα (13,3%).
Ελπίδες στον ΣΥΡΙΖΑ από τη γαλάζια πτώση
Το πρώτο συμπέρασμα που προκύπτει με βάση τα παραπάνω είναι η φθορά και η πτώση των ποσοστών της ΝΔ. Πτώση η οποία αποτυπώνεται στις μετρήσεις μήνα με τον μήνα και βδομάδα με τη βδομάδα. Χαρακτηριστικό είναι ότι την Άνοιξη του 2020 η Alco έδινε 17 μονάδες προβάδισμα. Μέχρι και πριν λίγες εβδομάδες το προβάδισμα ήταν 11,5 μονάδες. Τώρα πλέον έπεσε σε μονοψήφιο αριθμό…
Στο Μαξίμου ξέρουν πως ο νούμερο ένα λόγος δυσαρέσκειας είναι η οικονομία. Και για αυτό ακριβώς διαρρέουν πως θα δώσουν αυτό το κάτι σαν «δώρο Πάσχα» στα χαμηλά εισοδήματα. Η ΝΔ φαίνεται να βρίσκεται κοντά στο ποσοστό που συγκέντρωσε ο ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του 2019 (31,5%), γεγονός που αναμφίβολα αναπτερώνει το ηθικό στην Κουμουνδούρου. Μπορεί το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να βρίσκεται δημοσκοπικά αρκετές μονάδες πίσω, όμως τα στελέχη του θεωρούν πως μπορούν να συσπειρώσουν τον προοδευτικό κόσμο, αλλά και να προσελκύσουν τους δυσαρεστημένους γαλάζιους ψηφοφόρους.

Βέβαια οι ποιοτικές μετρήσεις δείχνουν πως ακόμα και σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ δεν φέρεται να πείθει τον κόσμο πως θα τα κατάφερνε πολύ καλύτερα από τη ΝΔ, αλλά στην Κουμουνδούρου πιστεύουν ότι θα πείσουν την κοινή γνώμη πως η πολιτική που προτίθενται να εφαρμόσουν θα καλυτερεύσει την καθημερινότητα των πολλών.
Τι λένε δημόσια και τι… κρύβουν στο ΚΙΝΑΛ
Το άλλο σημαντικό στοιχείο είναι πως το ΚΙΝΑΛ παγιώνει το διψήφιο ποσοστό του. Αθροιστικά, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ ξεπερνούν σχετικά εύκολα το ποσοστό της ΝΔ, κάτι που κρατά στην επικαιρότητα τη συζήτηση για την πιθανότητα προοδευτικής κυβέρνησης. Πάντως μέχρι στιγμής φαίνεται πως είναι πολύ μακριά από το ποσοστό που θα τους χάριζε την αυτοδυναμία στην απλή αναλογική. Σε περίπτωση δεύτερων εκλογών, ουσιαστικά είναι αδύνατο να υπάρξει κυβέρνηση χωρίς το πρώτο κόμμα, αφού προβλέπεται μπόνους 50 εδρών. Μπορεί από τη Χαριλάου Τρικούπη να μην συζητούν ούτε για αστείο το ενδεχόμενο συγκυβέρνησης δημόσια, όμως, όπως έχει αποκαλύψει η Κυριακάτικη Kontranews εδώ και πολύ καιρό, στο εσωτερικό του κόμματος πολλοί είναι εκείνοι (μεταξύ αυτών και βαριά ονόματα του ΠΑΣΟΚ) που λένε πως το το ΚΙΝΑΛ θα είναι ο ρυθμιστής των επόμενων εκλογών με τον έναν ή τον άλλο τρόπο…
Το ΚΙΝΑΛ φαίνεται να αντλεί ψηφοφόρους από όλο το φάσμα του πολιτικού χώρου αλλά και από σημαντικό ποσοστό πολιτών που επέλεξαν να μην ψηφίσουν στις τελευταίες εκλογές, κάτι που ευνοεί προσώρας την τακτική των ίσων αποστάσεων από τον Νίκο Ανδρουλάκη. Επίσης, όπως θα δούμε παρακάτω, ένα πολύ σημαντικό ποσοστό όσων δηλώνουν ότι θα ψηφίσουν ΚΙΝΑΛ, αξιολογεί θετικά την κυβέρνηση…
Ρευστό σκηνικό
Όλα τα παραπάνω δείχνουν Βουλή με 6 κόμματα, αφού το ΚΚΕ παραμένει παραδοσιακά σταθερό, και Ελληνική Λύση και ΜέΡΑ25 φαίνεται να ξεπερνούν το όριο του 3%. Πάντως, όλα αυτά είναι αναλύσεις επί χαρτού, οι οποίες μπορεί ανά πάσα στιγμή να διαψευστούν, αφού το ποσοστό των αναποφάσιστων είναι εξαιρετικά μεγάλο. Μετρήσεις έχουν δείξει πως ένα μεγάλο ποσοστό των ψηφοφόρων αποφασίζει την τελευταία εβδομάδα των εκλογών τι θα ψηφίσει. Κάποιοι ακόμα και μέσα στο παραβάν…
Δυσαρέσκεια για την κυβέρνηση
Στη δημοσκόπηση της Alco, το 76% δηλώνει ότι τα μέτρα της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της αύξησης των τιμών και η μείωση του ΕΝΦΙΑ δεν βοήθησαν καθόλου ή βοήθησαν λίγο τα νοικοκυριά, σε αντίθεση με ένα 17% που θεωρεί ότι βοηθούν «αρκετά» ή «πολύ». Ταυτόχρονα, καθόλου ή λίγο ικανοποιημένοι δηλώνουν οι πολίτες σε ποσοστό 81% από τη λειτουργία του κράτους κατά την κακοκαιρία «Ελπίδα».
Στη δημοσκόπηση της RealPolls, μόλις το 12,2% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι η κυβέρνηση έχει κάνει ό,τι ήταν δυνατό να γίνει προκειμένου να αντιμετωπιστεί η ακρίβεια, ενώ το 65% θεωρεί ότι έχει κάνει πολύ λιγότερα από όσα έπρεπε. Το 39,6% πιστεύει πως η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι χειρότερη από όσο περίμενε. Το 17,6% απαντά πως «είναι κακή, όπως την περίμενα». Το 23,1% λέει πως είναι τόσο καλή, όσο την περίμενε και το 16,7% πως είναι καλύτερη απ’ όσο την περίμενε. Το ποσοστό των ικανοποιημένων από την κυβέρνηση είναι μεγαλύτερο από το ποσοστό που παίρνει η ΝΔ στην πρόθεση ψήφου, αφού 4 στους 10 ψηφοφόρους του ΚΙΝΑΛ δηλώνουν ευχαριστημένοι με την απόδοση της! Μεταξύ όλων των υπόλοιπων ψηφοφόρων, η αρνητική αξιολόγηση είναι συντριπτική (φτάνει στο 89%).
«Με ποιο κόμμα αισθάνεστε πιο κοντά;»
ΠΟΛΛΗ συζήτηση έγινε την εβδομάδα που μας πέρασε για τα ευρήματα της aboutpeople για το Eteron, του Ινστιτούτου για την Έρευνα και την Κοινωνική Αλλαγή. Στο Eteron επικεφαλής είναι ο πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, Γαβριήλ Σακελλαρίδης. Στο ερώτημα «με ποιο κόμμα αισθάνεστε πιο κοντά» η ΝΔ συγκεντρώνει ποσοστό 34,7%, ο ΣΥΡΙΖΑ 22,4%, το ΚΙΝΑΛ 16%, το ΚΚΕ 7,2%, η Ελληνική Λύση 3,5% και το ΜέΡΑ25 4,1%.
Ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης, σε ανάρτησή του ξεκαθάρισε πως τα παραπάνω ευρήματα δεν αποτελούν απάντηση σε ερώτηση για την πρόθεση ψήφου: «Είπαμε να γίνει διάλογος για την έρευνα του Eteron, αλλά θα προτιμούσαμε να γίνεται με -όσο το δυνατόν- σοβαρούς όρους.
Στην έρευνα του Eteron (που διεξήχθη τον Δεκέμβριο) δεν υπάρχει ερώτηση για πρόθεση ψήφου. Υπάρχει η εξής ερώτηση: “Από τα κόμματα που υπάρχουν σήμερα στη χώρα μας, υπάρχει κάποιο με το οποίο αισθάνεστε ότι βρίσκετε πιο κοντά σε σχέση με τα υπόλοιπα;”. Το 55,9% απαντάει “ναι”. Αυτό το 55,9% αναλύεται κατά κομματική προτίμηση στη συνέχεια. Πρόκειται λοιπόν για ερευνητικό εύρημα σε σχέση με την πολιτικοποίηση και τη σύνδεση με τα κόμματα. Δεν έχει να κάνει με εκτίμηση εκλογικού αποτελέσματος Αυτό γίνεται σαφές μέσα στην έρευνα. Δεν είναι καλό πράγμα η παραπληροφόρηση και αυτό φαίνεται και σε άλλο ερώτημα στην έρευνα σχετικά με την εμπιστοσύνη της κοινωνίας στα ΜΜΕ».