Δεν προαναγγέλλονται

Υπάρχουν δύο πράγματα που πρέπει να ξέρουμε, ως απόσταγμα της μέχρι τώρα εμπειρίας, σχετικά με τους ανασχηματισμούς.
Πρώτον και βασικότερο, δεν προαναγγέλλονται. Δεύτερον, ως φυσική συνέπεια, θα διαψεύδονται μέχρι και την προηγούμενη της πραγματοποίησής τους. Γι’ αυτό και ειλικρινά αναρωτιόμαστε, μια και είναι πάλι σε έξαρση η σχετική φημολογία, αν πρόκειται για συγκατάβαση ή συνδυασμό αφέλειας και άγνοιας, όταν κάποιοι συνάδελφοι μας δείχνουν να πείθονται από τις σχετικής κυβερνητικές ή πρωθυπουργικές διαβεβαιώσεις.

Ετσι κι αλλιώς, οι ανασχηματισμοί, είτε πραγματοποιούνται, είτε όχι, είναι από τα πιο ελκυστικά θέματα, στο χώρο του πολιτικού ρεπορτάζ, που προκαλούν πάντα το ενδιαφέρον του αναγνώστη ή τηλεθεατή.

Τα πράγματα δυσκολεύουν, όταν πρωθυπουργοί, όπως ο σημερινός, είναι πολύ φειδωλοί σε αλλαγές, στο κυβερνητικό σχήμα. Αυτή την παράδοση που, τουλάχιστον μεταπολιτευτικά, «εγκαθίδρυσε» ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, ακολούθησε πιστά ο ανιψιός του, Κώστας Καραμανλής.

Τόσο που να βρίσκονται διαρκώς εκτεθειμένοι οι συντάκτες του πολιτικού ρεπορτάζ, σε σημείο ώστε ανασχηματισμό να προαναγγέλλουν, κάθε τρεις και λίγο και ανασχηματισμός να μη γίνεται.
Επειδή δε, σε αυτή την περίοδο, της πρωθυπουργίας Κώστα Καραμανλή, κεντρικό πρόσωπο στη σχετική φημολογία ήταν η Ντόρα Μπακογιάννη, που, όταν η ΝΔ ανήλθε στην εξουσία, είχε ήδη εκλεγεί δήμαρχος Αθηναίων, συνέβη και το εξής ευτράπελο:

Ενώ όλοι γνώριζαν πως το κορυφαίο στέλεχος της συντηρητικής παράταξης, όταν επέστρεφε στην κυβέρνηση, θα αναλάμβανε επικεφαλής του υπουργείου Εξωτερικών, καθώς αυτό είχε συμφωνηθεί με τον Κώστα Καραμανλή, κάποια στιγμή μεταδόθηκε ως ρεπορτάζ ότι «η κα. Μπακογιάννη μετακινείται τελικά στο υπουργείο Εσωτερικών»!

Στην πραγματικότητα βέβαια η κα. Μπακογιάννη παρέμενε δήμαρχος Αθηνών και, περίπου στα μισά της συνταγματικά προβλεπόμενης θητείας της κυβέρνησης, ανέλαβε όντως το υπουργείο Εξωτερικών, όπως προέβλεπε η σιωπηρή συμφωνία της με τον πρωθυπουργό.

Παρέμεινε δε σε αυτό το υπουργείο και μετά τη νέα εκλογική νίκη της ΝΔ, τον Σεπτέμβριο του 2007, μέχρι την πτώση της, τον Οκτώβριο του 2009. Παρ’ ότι εξακολουθούσαν να εμφανίζονται κατά καιρούς δημοσιεύματα, που την έφεραν να μετακινείται, πού αλλού, στο υπουργείο Εσωτερικών.

Ως υπουργός Εξωτερικών, μάλιστα, πιστώθηκε και από τον πρωθυπουργό, τους επιτυχείς χειρισμούς στην περίφημη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, τον Απρίλιο του 2008, στο Βουκουρέστι, όταν η οπότε κυβέρνηση απέτρεψε, με την απειλή προβολής ΒΕΤΟ, την ένταξη της τότε FYROM, στην Ατλαντική Συμμαχία.

Πάντως, ο τελευταίος ανασχηματισμός του Κώστα Καραμανλή, τον Ιανουάριο του 2009, σε συνθήκες ασφυκτικής πίεσης στην τότε κυβέρνηση, προκάλεσε αίσθηση με την απομάκρυνση του πανίσχυρου υπουργού Οικονομικών Γιώργου Αλογοσκούφη, όπως και του εξαδέλφου Μιχάλη Λιάπη, τότε υπουργού Πολιτισμού, που αντικαταστάθηκε από τον Αντώνη Σαμαρά.

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή