Απάντηση Τσίπρα σε επίδοξους Τσακαλώτους

Toυ ΘΑΝΑΣΗ ΛΥΡΤΣΟΓΙΑΝΝΗ στην Κυριακάτικη Kontra News
Αν ο Ευκλείδης Τσακαλώτος έδινε τη συνέντευξη σε εφημερίδα αυτή την Κυριακή και όχι την προηγούμενη, μέσω της οποίας επιχείρησε να πλήξει τον Αλέξη Τσίπρα και τους συνεργάτες του με υποτιμητικά σχόλια, μπορεί και να μην συμμετείχε στο Συνέδριο του κόμματος, γιατί είναι πολύ πιθανό να αναστελλόταν η κομματική του ιδιότητα, τουλάχιστον μέχρι το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.
Είναι η θεσμική αντίδραση του Αλέξη Τσίπρα στην αήθη επίθεση που δέχτηκε από τον άτυπο επικεφαλής της «Ομπρέλας» και της ομάδας των «53». Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑΠΣ δεν αντέδρασε εν θερμώ στην επίθεση που δέχτηκε και δεν έδωσε συνέχεια για να μην πυροδοτήσει την εσωστρέφεια στο κόμμα, ενόψει των κρίσιμων πολιτικών εξελίξεων και του ενδεχομένου να προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές.
Αντιθέτως, ο Αλέξης Τσίπρας στο Πολιτικό Συμβούλιο της Παρασκευής έκανε μία ρηξικέλευθη πρόταση για να αποτρέψει τις «αήθεις, υβριστικές αναφορές απέναντι σε συντρόφους», όπως ο ίδιος είπε.
Σε όποιον προβαίνει στις προαναφερόμενες ενέργειες, ο γραμματέας του κόμματος Δημήτρης Τζανακόπουλος και η γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Όλγα Γεροβασίλη, έχουν εξουσιοδοτηθεί να αναστέλλουν την κομματική ιδιότητα, τουλάχιστον μέχρι το Συνέδριο.
Το παρασκήνιο της πρότασης
Το παρασκήνιο που οδήγησε τον Αλέξη Τσίπρα στην προαναφερόμενη πρόταση, που έγινε ομόφωνα δεκτή στο Πολιτικό Συμβούλιο, είναι γνωστό. Ξεκίνησε από τη συνέντευξη που έδωσε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και η οποία δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Καθημερινή της περασμένης Κυριακής.
Μεταξύ άλλων, ο πρώην «τσάρος της οικονομίας» είπε για τον Αλέξη Τσίπρα: «Έχει μια ανασφάλεια που δεν δικαιολογείται. Και σε ένα πράγμα που είναι χειρότερος από τον Κυριάκο Μητσοτάκη είναι στην επιλογή συμβούλων.
Για να είμαι όμως δίκαιος αυτό το λέει και ο ίδιος». Ο… δίκαιος Ευκλείδης Τσακαλώτος με την πρόταση αυτή είναι πασιφανές ότι επιχειρεί να κοντύνει τον Αλέξη Τσίπρα. Μάλιστα τον συγκρίνει με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον βγάζει κατώτερο στην επιλογή των συνεργατών, πράγμα που από συνεργάτες του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. ερμηνεύτηκε (και είναι) ως σωσίβιο στον Κυριάκο Μητσοτάκη, που τούτη την περίοδο δέχεται απανωτά χτυπήματα και βρίσκεται σε κατάσταση αποδόμησης και ραγδαίας φθοράς.
Το τελευταίο ερμηνεύτηκε (και ασφαλώς ήταν) ως προσβολή στους συντρόφους του Ευκλείδη Τσακαλώτου που είναι συνεργάτες του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.
Αναταραχή στο εσωτερικό
Όπως κανείς αντιλαμβάνεται, η δήλωση αυτή προκάλεσε κύματα οργής στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, σε στελέχη και μέλη. Αρχικά κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί ποια θα ήταν η συνέχεια (κάποιοι μίλησαν ακόμα και για διαγραφή), γιατί δεν επρόκειτο για μία πολιτική θέση, μία πολιτική αντίθεση ή ακόμα και αντιπαράθεση, που με βάση τα ισχύοντα στον ΣΥΡΙΖΑΠΣ θα μπορούσε να απορροφηθεί στο όνομα της ελευθερίας της έκφρασης και του πλουραλισμού των απόψεων.
Ήταν μία ευθεία βολή στο πρόσωπο και την προσωπικότητα του Αλέξη Τσίπρα, κάτι που δεν είχε ξαναγίνει και σύμφωνα με πληροφορίες οι προεδρικοί ήταν έτοιμοι να ξιφουλκήσουν. Και δικαιολογημένα διεμήνυσαν ότι τέτοιες προσωπικές επιθέσεις δεν γίνονται ανεκτές.
Όλοι περίμεναν να δουν πως θα αντιδράσει ο Αλέξης Τσίπρας. Όμως, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεν είναι μία προσωπικότητα που αντιδρά εν θερμώ. Ζυγίζει τις καταστάσεις και κάνει την παρέμβασή την κατάλληλη πολιτικά στιγμή, πράγμα που έκανε σε πρώτη φάση με την πρόταση στο Πολιτικό Συμβούλιο της περασμένης Παρασκευής για την αναστολή της κομματικής ιδιότητας. Δεύτερη φάση μπορεί να υπάρξει. Αλλά και αυτή θα εξαρτηθεί από την πολιτική αιτία ή αφορμή που θα δοθεί.
Επλήγη ο ίδιος
Ενας πολύ μεγάλος λόγος που δεν υπήρξε αντίδραση σε επίπεδο κορυφαίων στελεχών, ήταν η αντίδραση των μελών και φίλων του κόμματος στα κοινωνικά δίκτυα. Ήταν πάρα πολύ μαζική και πάρα πολύ σκληρή. Τόσο που ερμηνεύτηκε από όλες τις πλευρές πως ο Ευκλείδης Τσακαλώτος άνοιξε το λάκκο για να ρίξει τον Τσίπρα, αλλά έπεσε ο ίδιος μέσα. Αυτή ακριβώς η αντίδραση των μελών και φίλων προκάλεσε τρία πράγματα στο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.
Πρώτον. Οι προεδρικοί και οι ευρισκόμενοι πλησίον του Αλέξη Τσίπρα (και οι συνεργάτες που πρόσβαλε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος) έθαψαν το τσεκούρι του εσωκομματικού πολέμου που θα προκαλούσε εσωστρέφεια στο κόμμα.
Δεύτερον. Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος δέχτηκε ένα πολύ ισχυρό πλήγμα ως πολιτική οντότητα, εκφραστής και άτυπος αρχηγός της «Ομπρέλας» και των «53», τόσο ισχυρό που δύσκολα θα ορθοποδήσει πολιτικά, εκτιμούν υψηλόβαθμα στελέχη του κόμματος.
Τρίτον. Οι συνοδοιπόροι στην «Ομπρέλα» και στους «53» μούδιασαν και πάγωσαν με τις δηλώσεις Τσακαλώτου, αφού δέχθηκαν και οι δύο τάσεις ένα χτύπημα σε επίπεδο πολιτικού ήθους, που μειώνει πλέον την εμβέλεια του λόγου τους στα εσωκομματικά δρώμενα, ιδίως ενόψει του κρίσιμου συνεδρίου του κόμματος.
Και κρίνονται πολύ λογικά τα προηγούμενα, αφού η επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα συνοδεύτηκε από μία αστική οίηση που πηγάζει από την «αστική αυτοπεποίθηση» που επικαλέστηκε στην ίδια συνέντευξη ο Ευκλείδης Τσακαλώτος όταν ερωτώμενος αν τον επηρέασε η αίγλη της εξουσίας κατά την υπουργική του θητεία απαντά: «Λιγότερο από άλλους. Δεν σημαίνει ότι είμαι καλύτερος άνθρωπος αλλά αν έχεις πάει σε ένα σχολείο που ιδρύθηκε το 1500, σε ένα κολέγιο στην Οξφόρδη που ιδρύθηκε το 1341 δεν έχεις ανασφάλεια.
Έχεις μια «αστική αυτοπεποίθηση». Δεν το λέω με υπεροψία. Το αντίθετο. Η Αριστερά θα ήθελε όλοι οι άνθρωποι να έχουν αυτοπεποίθηση και τα εφόδια για να την αποκτήσουν». Πρόκειται για μία δήλωση ταφόπλακα, αφού η προσωπική οίηση δεν είναι κάτι που είναι δεκτό όχι μόνο στην Αριστερά, αλλά στην κοινωνία ολόκληρη.
Και για να μην ξεχνιόμαστε, όλα τα προαναφερόμενα γίνονται στην πορεία προς το Συνέδριο του κόμματος, στο οποίο μεταξύ άλλων θα συζητηθεί η πρόταση του Αλέξη Τσίπρα για εκλογή από τα κομματικά μέλη του προέδρου του κόμματος και των μελών της Κεντρικής Επιτροπής. Και ως γνωστόν η «Ομπρέλα» και οι «53» αντιδρούν με σφοδρότητα, γιατί κατά την εκτίμησή μας φοβούνται την ετυμηγορία της κάλπης.
Η πρόταση Τσίπρα
Αφήσαμε για το τέλος τη συνολική πρόταση-απάντηση του Αλέξη Τσίπρα στην επίθεση που δέχτηκε από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο και η οποία είναι: «Είμαστε ενάμιση μήνα πριν το Συνέδριο. Το πρώτο που θέλω να πω και θέλω να είμαι πολύ σαφής είναι ότι οφείλουμε στην πορεία προς το Συνέδριο να περιφρουρήσουμε την ποιότητα του πολιτικού διαλόγου.
Να περιφρουρήσουμε την συντροφικότητα και την ενότητα του κόμματος. Η πολιτική διαφωνία είναι στοιχείο της εσωκομματικής δημοκρατίας, αναμφισβήτητα. Κι αυτό δεν πρέπει να το αγνοούμε. Ίσα ίσα πρέπει να το ενισχύσουμε. Οι ύβρεις ή οι αήθεις αντιδικίες δεν είναι στοιχείο εσωκομματικής δημοκρατίας. Είναι στοιχείο διαλυτικό.
Θέλω να σας ζητήσω να εξουσιοδοτήσουμε τον γραμματέα του κόμματος και την γραμματέα της Κ.Ο., ώστε από δω και στο εξής οποιοσδήποτε σύντροφος ή συντρόφισσα, εννοώ μέλος του κόμματος -δεν μιλάω προφανώς για τους φίλους μας αλλά για τα μέλη μας- που προβεί όχι σε κατάθεση πολιτικής θέσης ή απόψεων αλλά σε αήθεις αναφορές υβριστικές απέναντι σε συντρόφους, να λαμβάνουν μέτρα αναστολής της κομματικής τους ιδιότητας, τουλάχιστον, μέχρι το Συνέδριο».
Σχετικά Άρθρα
27/05/2025 - 10:38
20/05/2025 - 12:50
Δείτε επίσης