Η περίοδος της διακυβέρνησης του Κώστα Καραμανλή, έχει αφήσει μια πικρή γεύση, καθώς συνέπεσε με την κορύφωση της οικονομικής κρίσης.
Ενδεχομένως η ιστορική κρίση, όταν έρθει το «πλήρωμα του χρόνου», να είναι πιο γενναιόδωρη ή πιο επιεικής μαζί του, αξιολογώντας και σταθμίζοντας όλες τις παραμέτρους.
Σίγουρα πάντως, με όσα συνοδεύουν την παρούσα διακυβέρνηση, μπορεί κανείς να κάνει χρήσιμες και μάλλον μελαγχολικές συγκρίσεις, με εκείνη την περίοδο, σε ό,τι αφορά στη στάση εκείνης της διακυβέρνησης, σε ζητήματα ηθικής τάξης.
Δεν αμφισβητεί άλλωστε ούτε ο πιο σκληρός επικριτής του, πως το «σεμνά και ταπεινά», που διακήρυξε εξ αρχής και έγινε «μότο» της πρωθυπουργικής του θητείας, μπορεί να μην το ακολούθησαν πολλοί εκ των αξιωματούχων της κυβέρνησης του -μαθημένοι αλλιώς βλέπετε- όμως ο ίδιος το εφάρμοσε μέχρι κεραίας και μετά την αποχώρησή του από την πρωθυπουργία και την ηγεσία της ΝΔ.
Το έκανε δε πράξη και στη διακυβέρνησή του, όποτε προέκυψαν ζητήματα διαφθοράς, σκανδάλων ή «σκανδάλων». Σε τέτοιες περιπτώσεις, ο πρωθυπουργός της περιόδου 2004-2009, εξαντλούσε την αυστηρότητα και την πυγμή, ακόμη και απέναντι σε επιστήθιους φίλους του.
Μέχρι τώρα το φέρει βαριά ο Σάββας Τσιτουρίδης, ένας εκ των «λοχαγών», των «καμικάζι» που μπήκαν μπροστά για τη στήριξη της υποψηφιότητας του Κώστα Καραμανλή, για την αρχηγία της συντηρητικής παράταξης.
Στην πρώτη κυβέρνηση που σχημάτισε ο Κώστας Καραμανλής, ο εκ Κιλκίς πολιτικός ανέλαβε υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης. Δεν κράτησε όμως πολύ η χαρά του, καθώς υποχρεώθηκε σε παραίτηση, επειδή αποκαλύφθηκε ότι είχε πετύχει μεταγραφή του φοιτητή-γιου του, σε εκπαιδευτικό ίδρυμα της Αθήνας, επειδή αποδεδειγμένα -με ιατρική γνωμάτευση- παρουσίαζε προβλήματα ψυχικής υγείας.
Ακόμη και αντίπαλοι της τότε κυβέρνησης αναγνώρισαν ότι ήταν υπερβολική η απόφαση αποπομπής. Γι’ αυτό και στην κυβέρνηση που σχημάτισε, μετά τη δεύτερη εκλογική του νίκη, τον Σεπτέμβριο του 2007, ο Κώστας Καραμανλής θέλησε να αποκαταστήσει την αδικία, επαναφέροντας τον Σάββα Τσιτουρίδη στην κυβέρνηση, ως υπουργό Εργασίας.
Η ατυχία όμως τον «ξαναχτύπησε», όπως και η αυστηρή αντίληψη του τότε πρωθυπουργού, σε θέματα ηθικής, καθώς η εμπλοκή στενού του συνεργάτη, σε μία υπόθεση φερόμενου ως σκανδάλου, συμπαρέσυρε και τον ίδιο στην έξοδο.
Παρ’ ότι δε και ο συνεργάτης του δικαιώθηκε δικαστικά, ο Σάββας Τσιτουρίδης συνέχισε να πληρώνει το τίμημα, καθώς βρέθηκε εκτός ψηφοδελτίων της ΝΔ, στις εκλογές του 2009. Εκεί ο άνθρωπος εξερράγη και επήλθε η ρήξη. Χρειάστηκε να περάσουν χρόνια, για να αποκατασταθεί η προσωπική τους σχέση.
Δεν ήταν όμως η μόνη περίπτωση. Τα σκάνδαλα ή «σκάνδαλα» θα ταλαιπωρούσαν συχνά την τότε διακυβέρνηση.