Πέμπτη, 5 Νοεμβρίου 2026

Τα τέσσερα ελληνικά έργα ενεργειακής και βιομηχανικής μετάβασης που έχουν επιλεγεί από την ΕΕ

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σταύρος Παπασταύρου υποδέχθηκε στις 5 Νοεμβρίου 2026 στην Αθήνα τον Ευρωπαίο επίτροπο για το Κλίμα, το Μηδενικό Ισοζύγιο Εκπομπών (Net Zero) και την Καθαρή Ανάπτυξη, Βόπκε Χούκστρα. Στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκαν οι ευρωπαϊκές πολιτικές για το κλίμα και την ενέργεια, αλλά και η σημαντική διάκριση τεσσάρων ελληνικών έργων ενεργειακής και βιομηχανικής μετάβασης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ο κ. Χούκστρα πραγματοποίησε την τρίτη επίσημη επίσκεψή του στην Ελλάδα και συναντήθηκε στο υπουργείο με τον κ. Παπασταύρου και τον υφυπουργό Νίκο Τσάφο. Οι συζητήσεις επικεντρώθηκαν, μεταξύ άλλων, στην αναθεώρηση του Συστήματος Εμπορίας Δικαιωμάτων Εκπομπών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EU ETS), καθώς και στην επικείμενη Διάσκεψη του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή (COP31), η οποία θα πραγματοποιηθεί στην Αττάλεια της Τουρκίας.

Τα τέσσερα ελληνικά έργα ενεργειακής και βιομηχανικής μετάβασης

Στη συνέχεια, οι δύο αξιωματούχοι υποδέχθηκαν τους επικεφαλής των ελληνικών εταιρειών που έχουν επιλεγεί για την υλοποίηση τεσσάρων έργων στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου. Τα έργα θα χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Καινοτομίας της ΕΕ και καλύπτουν κρίσιμους τομείς, όπως η απανθρακοποίηση της βιομηχανίας, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η αποθήκευση ηλεκτρικής ενέργειας και το ανανεώσιμο υδρογόνο.

Τα τέσσερα έργα είναι τα εξής:

– ORION, του Ομίλου ΗΡΑΚΛΗΣ, μέλους της Holcim. Το έργο αφορά την απανθρακοποίηση της παραγωγής τσιμέντου μέσω της πλήρως εξηλεκτρισμένης παραγωγής πυρωμένης αργίλου. Η συγκεκριμένη τεχνολογία μπορεί να περιορίσει σημαντικά τις εκπομπές ενός ιδιαίτερα ενεργοβόρου βιομηχανικού κλάδου.

– TALOS, της PPC Renewables. Προβλέπει την ανάπτυξη ενός μεγάλης κλίμακας μικροδικτύου που θα συνδυάζει ανανεώσιμες πηγές ενέργειας με τεχνολογίες πολύωρης αποθήκευσης στην Κρήτη. Στόχος είναι η ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας και η καλύτερη αξιοποίηση της παραγωγής από ΑΠΕ.

– AEGEANFLOAT, της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή. Πρόκειται για πιλοτικό έργο ανάπτυξης πλωτού υπεράκτιου αιολικού πάρκου ισχύος 45 MW στο Αιγαίο. Η πλωτή αιολική ενέργεια θεωρείται ιδιαίτερα σημαντική για χώρες με μεγάλο θαλάσσιο δυναμικό και περιορισμένες διαθέσιμες χερσαίες εκτάσεις.

– AN-1-B, της Hellenic Hydrogen. Το έργο αφορά την παραγωγή ανανεώσιμου υδρογόνου μέσω ηλεκτρόλυσης, με συνολική ισχύ 50 MW. Το ανανεώσιμο υδρογόνο μπορεί να συμβάλει στη μείωση των εκπομπών σε βιομηχανικές εφαρμογές και σε τομείς όπου ο εξηλεκτρισμός είναι δύσκολος.

Τον Όμιλο ΗΡΑΚΛΗΣ εκπροσώπησαν ο διευθύνων σύμβουλος Δημήτρης Χανής και ο CCUS Manager Νικόλαος Μπόζος. Από την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή συμμετείχε ο δρ. Αλέξανδρος Καρυωτάκης, Director of Strategy and M&A Eastern Europe. Τη Hellenic Hydrogen εκπροσώπησε ο διευθύνων σύμβουλος Δημήτρης Τριανταφυλλόπουλος, ενώ την PPC Renewables οι Κωνσταντίνος Μαύρος και Γεώργιος Βαρθολομαίος, CEO και Head of Business Development αντίστοιχα.

Χρηματοδότηση 3,4 δισ. ευρώ από το Ταμείο Καινοτομίας

Το Ταμείο Καινοτομίας αποτελεί το βασικό χρηματοδοτικό εργαλείο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ανάπτυξη και την εμπορική αξιοποίηση καινοτόμων τεχνολογιών μηδενικού ισοζυγίου εκπομπών στους τομείς της ενέργειας και της βιομηχανίας. Για την περίοδο 2020–2030 διαθέτει προϋπολογισμό περίπου 40 δισ. ευρώ, ο οποίος προέρχεται από τη ρευστοποίηση περίπου 530 εκατομμυρίων δικαιωμάτων εκπομπών στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Συστήματος Εμπορίας Δικαιωμάτων Εκπομπών.

Στις 19 Οκτωβρίου 2026, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε την επιλογή 77 έργων σε 23 χώρες του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου. Τα έργα προτείνεται να λάβουν συνολικά επιχορηγήσεις ύψους 3,4 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Επιτροπής, μπορούν να αποτρέψουν περίπου 290 εκατομμύρια τόνους εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά την πρώτη δεκαετία λειτουργίας τους.

Η επιλογή τεσσάρων ελληνικών έργων ανάμεσα στα 77 ευρωπαϊκά αποτελεί σημαντική ένδειξη της τεχνογνωσίας και της δυναμικής των ελληνικών επιχειρήσεων. Παράλληλα, αναδεικνύει τον ρόλο της Ελλάδας στην ανάπτυξη τεχνολογιών που μπορούν να ενισχύσουν τόσο την κλιματική ουδετερότητα όσο και την ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας.

Οι δηλώσεις Παπασταύρου και Χούκστρα

Μετά τη συνάντηση, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σταύρος Παπασταύρου υπογράμμισε ότι τέσσερις από τις 77 επιχειρήσεις που διακρίθηκαν σε ευρωπαϊκό επίπεδο είναι ελληνικές. Όπως σημείωσε, οι εταιρείες δραστηριοποιούνται σε τομείς αιχμής, όπως τα πλωτά υπεράκτια αιολικά, η απανθρακοποίηση της παραγωγής τσιμέντου, οι νέες τεχνολογίες αποθήκευσης και το υδρογόνο.

Ο Ευρωπαίος επίτροπος Βόπκε Χούκστρα χαρακτήρισε ιδιαίτερα σημαντική τη συνάντηση με τις ελληνικές επιχειρήσεις. Επισήμανε ότι οι ευρωπαϊκοί πόροι κατευθύνονται σε εταιρείες που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή των εξελίξεων στην κλιματική τεχνολογία και την ανταγωνιστικότητα. Παράλληλα, τόνισε ότι τα έργα αυτά αποδεικνύουν τις μεγάλες δυνατότητες της ελληνικής επιχειρηματικότητας, όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για την Ευρώπη και τη διεθνή αγορά.

Η επίσκεψη στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος»

Νωρίτερα, ο κ. Χούκστρα επισκέφθηκε μαζί με τον κ. Παπασταύρου τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος» και τις εγκαταστάσεις του φωτοβολταϊκού πάρκου του. Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε με αφορμή την ολοκλήρωση της πρωτοβουλίας «ROUTE 2025», του στρατηγικού οδικού χάρτη του αεροδρομίου για την επίτευξη μηδενικού ισοζυγίου άνθρακα και ενεργειακής αυτονομίας.

Η επένδυση ανέρχεται σε 70 εκατ. ευρώ, ενώ σημαντικό μέρος της υλοποιήθηκε με δανειακή στήριξη από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η πρωτοβουλία εντάσσεται στη γενικότερη προσπάθεια μείωσης του ενεργειακού αποτυπώματος των υποδομών και ενίσχυσης της παραγωγής καθαρής ενέργειας.

Κατά την επίσκεψή του στην Ελλάδα, ο Ευρωπαίος επίτροπος συμμετείχε επίσης σε κοινή συνεδρίαση κοινοβουλευτικών επιτροπών, μεταξύ των οποίων η Ειδική Διαρκής Επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, η Διαρκής Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου και η Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Προστασίας Περιβάλλοντος. Εκεί παρουσίασε τις προτεραιότητες του χαρτοφυλακίου του και συζήτησε με τους βουλευτές τις ευρωπαϊκές πολιτικές για το κλίμα, την ενέργεια και την καθαρή ανάπτυξη.

Τα τέσσερα ελληνικά έργα ενεργειακής και βιομηχανικής μετάβασης επιβεβαιώνουν ότι η χώρα μπορεί να διαδραματίσει ουσιαστικό ρόλο στην πράσινη μετάβαση της Ευρώπης. Μέσα από επενδύσεις σε καθαρές τεχνολογίες, αποθήκευση, υπεράκτια αιολική ενέργεια και ανανεώσιμο υδρογόνο, η Ελλάδα ενισχύει τη θέση της στον ευρωπαϊκό χάρτη της καινοτομίας και δημιουργεί προϋποθέσεις για μια πιο ανταγωνιστική και βιώσιμη οικονομία.

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή