Συνάντηση Πιερρακάκη – Χούκστρα: Επιβολή τέλους 2€ στα δέματα από Κίνα και «ψηφιακός φόρος» – Εντυπωσιακή μείωση κενού ΦΠΑ στην Ελλάδα

Η επιβολήτέλους 2 ευρώ στα δέματα από την Κίνα, αλλά και ο φόρος στις ψηφιακές πολυεθνικές, βρέθηκαν, μεταξύ άλλων θεμάτων, στο επίκεντρο της συνάντησης που είχαν σήμερα στο Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, ο υπουργός Κυριάκος Πιερρακάκης, με τον Επίτροπο Κλίματος, Μηδενικού Ισοζυγίου Εκπομπών, Καθαρής Ανάπτυξης και Φορολογίας της ΕΕ, Βόπκε Μπαστιάν Χούκστρα.

Στη συνάντηση επιβεβαιώθηκε η αταλάντευτη δέσμευση της Ελλάδας στην πράσινη μετάβαση, τη δημοσιονομική εξυγίανση, καθώς και την πρόοδο σε κρίσιμους τομείς της οικονομίας.

Παράλληλα, όπως ανακοίνωσε ο κ. Περρακάκης, τέθηκαν επί τάπητος οι επερχόμενες προκλήσεις, με κυριότερη την προαναγγελία της επιβολής τέλους 2 ευρώ στα δέματα από Κίνα, αλλά και την «ιδέα που ωριμάζει» για ψηφιακό φόρο.

Όπως τόνισε ο υπουργός, η Ελλάδα παραμένει σταθερός υποστηρικτής του ελεύθερου εμπορίου και πολέμιος των δασμών, επιδιώκοντας την προστασία των καταναλωτών αλλά και της ανταγωνιστικότητας των ευρωπαϊκών προϊόντων, εν μέσω παγκόσμιων αναταράξεων.

Όσον αφορά στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής – θέμα το οποίο επίσης συζητήθηκε στη συνάντηση – ο κ. Πιερρακάκης αναφέρθηκε στη μείωση του κενού ΦΠΑ, τονίζοντας ότι περιορίστηκε από 17,5% το 2021 σε 13,4% το 2022, καταγράφοντας μία από τις μεγαλύτερες μειώσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Από την πλευρά του ο κ. Χούκστρα επαίνεσε την επίδοση, χαρακτηρίζοντάς την «παράδειγμα» για πολλές φορολογικές αρχές σε όλη την ΕΕ.

«Αυτό που έχει επιτύχει η ελληνική κυβέρνηση αποτελεί παράδειγμα για πολλές φορολογικές αρχές σε όλη την ΕΕ», σημείωσε και υπογράμμισε τη σημασία του κλεισίματος του φορολογικού κενού για τη βιώσιμη αύξηση των φορολογικών εσόδων.

Ο κοινοτικός επίτροπος είπε ακόμα ότι:

«Η τροχιά της χώρας προς την καθαρή οικονομική ανάπτυξη είναι πραγματικά θεαματική. Θέλω να συγχαρώ τον υπουργό για τα σπουδαία πράγματα που κάνει στη φορολογία η κυβέρνηση. Καλύψαμε εκτενώς τα στοιχεία του μηχανισμού συνοριακής προσαρμογής άνθρακα, τονίζοντας τη σημασία της διαδικασίας απλοποίησης που έχουμε ήδη θέσει σε κίνηση. Αλλά συζητήσαμε επίσης πώς θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε την καταστρατήγηση και τις εισαγωγές, προκειμένου να διασφαλίσουμε τους κλιματικούς στόχους και τη διαφύλαξη της ανταγωνιστικότητας και της βιομηχανίας μας, κάτι που είναι εξαιρετικά σημαντικό για την ΕΕ γενικότερα, αλλά σίγουρα και για την Ελλάδα».

Στο πεδίο της φορολογικής δικαιοσύνης, ανταλλάχθηκαν απόψεις για την υλοποίηση των Πυλώνων 1 και 2 της παγκόσμιας φορολογικής συμφωνίας του ΟΟΣΑ που αφορούν τη δίκαιη φορολόγηση των πολυεθνικών.

Όπως τόνισε ο Ολλανδός Επίτροπος, πρέπει να διασφαλιστεί και ότι «οι πολυεθνικές επιχειρήσεις θα πληρώνουν δίκαιο μερίδιο στη φορολογία».

 

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή