Red alert στην ΕΚΤ: Επικοινωνία με ευρωπαϊκές τράπεζες για τυχόν ανοίγματα στην Credit Suisse

Σύμφωνα με πληροφορίες της WSJ αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας έχουν επικοινωνήσει ήδη με ευρωπαϊκές τράπεζες ώστε να ενημερωθούν για τυχόν οικονομικά ανοίγματά τους στην Credit Suisse

Έπειτα από τον καταιγισμό εξελίξεων σχετικά με την κρίση της Creddit Suisse και τους φόβους για ενδεχόμενη κατάρρευση, με τη σειρά της η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) προσπαθεί να διασφαλίσει ότι η διαφαινόμενη κρίση δεν θα εξαπλωθεί περαιτέρω παρασύροντας και άλλα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Έτσι, όπως αποκαλύπτει η Wall Street Journal, αξιωματούχοι της ΕΚΤ έχουν επικοινωνήσει ήδη με τα ευρωπαϊκές τράπεζες που βρίσκονται υπό την εποπτεία της κεντρικής τράπεζας ώστε να ενημερωθούν για τυχόν οικονομικά ανοίγματά τους στην Credit Suisse. Παρόλα αυτά ο εκπρόσωπος της ΕΚΤ, αρνήθηκε να σχολιάσει σχετικά, σε επικοινωνία που είχε μαζί του η WSJ.

Υπενθυμίζεται ότι το πρωί της Τετάρτης η προσοχή στρέφεται στην Credit Suisse η οποία κατρακυλάει στο χαμηλότερο επίπεδο όλων των εποχών. Μάλιστα, οι χρηματιστηριακές αρχές της Ευρώπης αναγκάστηκαν να αναστείλουν προσωρινά τη διαπραγμάτευση της μετοχής. Αυτήν την στιγμή, η πτώση φθάνει στο -30%.  

Η αναταραχή προκλήθηκε μετά την παρέμβαση του μεγαλύτερου μετόχου της Credit Suisse, δηλαδή της Saudi National Bank, η οποία απέκλεισε το ενδεχόμενο να «ρίξει» περισσότερα χρήματα στην τράπεζα, καθώς δεν επιθυμεί το ποσοστό της να ξεπεράσει το όριο του 10% (σήμερα βρίσκεται στο 9,9%).

 

Ξεπούλημα με ισχυρό τζίρο στο Χρηματιστήριο

Η στήλη εδώ και αρκετές συνεδριάσεις, έχει ειδοποιήσει ότι τα χαρτοφυλάκια που δεν χαρακτηρίζονται για τις γρήγορες κινήσεις τους, καλό θα είναι να παρακολουθήσουν τις εξελίξεις με μειωμένες θέσεις και αυξημένη ρευστότητα, έστω και αν αυτή η εκτίμηση δεν άρεσε στους βραχυπρόθεσμους παίκτες που δεν μπορούν να φανταστούν ότι μπορεί να περάσει μέρα που δεν θα “κόψουν πινακίδιο”, όμως η ταχύτητα και η ένταση με την οποία επέστρεψαν σήμερα οι πωλητές στις Αγορές, αιφνιδίασε και τους πλέον απαισιόδοξους.

Σημαντικό ρόλο έπαιξαν και οι εξελίξεις στην Credit Suisse, οι μετοχές της οποίας κινούνται σε νέα ιστορικά χαμηλά, καθώς ο μεγαλύτερος Επενδυτής της δήλωσε ότι δεν μπορεί να παράσχει στην Ελβετική Τράπεζα περισσότερη οικονομική βοήθεια. “Δεν μπορούμε, γιατί θα πάμε πάνω από το 10%. Είναι ένα ρυθμιστικό ζήτημα”, δήλωσε ο πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας της Σαουδικής Αραβίας, Ammar Al Khudairy.

Ήταν ένα ακόμα χτύπημα εμπιστοσύνης στον Τραπεζικό κλάδο, που ήλθε μετά την κατάρρευση των Silicon Valley Bank, Silvergate Capital Corp. και Signature Bank, αναγκάζοντας τη Moody’s να αναθεωρήσει τις προοπτικές του Αμερικανικού Τραπεζικού Συστήματος, σε “αρνητικές”, από “σταθερές”, επισημαίνοντας “την επιδείνωση του λειτουργικού περιβάλλοντος στον κλάδο, που τώρα βρίσκεται αντιμέτωπος με μια κρίση εμπιστοσύνης τόσο από τους επενδυτές, όσο και από τους καταθέτες”.

Ήταν τέτοια η ένταση των πωλήσεων, που οι Εποπτικές Αρχές προχώρησαν σε προσωρινή αναστολή διαπραγμάτευσης για τις μετοχές των Credit Suisse, Societe Generale, Monte dei Paschi, FinecoΒank και UniCredit, ενώ οι ανησυχίες των traders εντάθηκαν καθώς η Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας αρνήθηκε να σχολιάσει στο Reuters την κατάσταση στην Credit Suisse.

Σύμφωνα με παράγοντες της Αγοράς με τους οποίους ήλθε σε επικοινωνία η στήλη, “στα Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια επέστρεψαν οι Τραπεζικές ανησυχίες, ενώ σημαντικό ρόλο έπαιξε και το δημοσίευμα του Reuters σύμφωνα με το οποίο ‘η ΕΚΤ αναμένεται να προχωρήσει σε αύξηση επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης, καθώς τίθεται θέμα αξιοπιστίας της, αλλά και γιατί τα στοιχεία για τον πληθωρισμό που έχει στη διάθεσή της, δείχνουν ότι θα επιμείνει σε ψηλά επίπεδα για πολύ καιρό ακόμη”.

Στα παραπάνω, να προστεθεί και η αύξηση του γεωπολιτικού κινδύνου, μετά την κατάρριψη του Αμερικανικού drone στη Μαύρη Θάλασσα.

Έτσι και η σημερινή συνεδρίαση ήλθε να επιβεβαιώσει την υψηλή συσχέτιση που έχει ξανααποκτήσει το Χ.Α. με τις Ευρωπαϊκές Αγορές και η οποία συνεδρίαση μπορεί να ξεκίνησε με ήπια ανοδικές διαθέσεις, όμως μετά το πρώτο ημίωρο οι εν δυνάμει πωλητές έριξαν στο σύστημα “νηοπομπή” από εντολές πώλησης στον Βαρύδεικτο Τραπεζικό κλάδο και στο Χ.Α. γενικεύθηκε η εικόνα “mini sell off”.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στα χαμηλά ημέρας και όταν οι απώλειες στους βασικούς δείκτες ξεπερνούσαν κατά πολύ τα χθεσινά σημαντικά κέρδη, δεν υπήρχε τίτλος του FTSE25 που να διασώζεται, έστω αμετάβλητος, ενώ οι πτωτικές μετοχές ήταν επταπλάσιες των ανοδικών, αναλογία που δεν βελτιώθηκε μέχρι τέλους.

Επίσης, αξίζει υποσημείωσης ότι η σημερινή επιστροφή των πωλητών συνοδεύτηκε με ένταση και αυξημένο τζίρο (ο υψηλότερος των τελευταίων 11 συνεδριάσεων) και αυτό μόνο θετική ένδειξη δεν μπορεί να αποτελεί για τη συνέχεια.

Στην πλευρά των πωλητών Εγχώρια και Ξένα χαρτοφυλάκια, με τα δεύτερα να κινούνται πιο επιθετικά, φοβούμενα την “ρηχότητα” της Εγχώριας Αγοράς και πιθανούς “συνωστισμούς στην θύρα εξόδου”.

Ενώ απομένουν μόλις δύο συνεδριάσεις για την τριπλή λήξη των συμβολαίων στις Αγορές Παραγώγων, μένει να φανεί αν θα επιχειρηθεί νέα ανασύνταξη δυνάμεων από πλευράς των “buyers”, προκειμένου να ολοκληρωθεί το κλείσιμο θέσεων, ή αν οι “sellers” θα οδηγήσουν τις Αγορές προς χαμηλότερα επίπεδα.

Σε ακόμα πιο δύσκολη θέση το Ελληνικό Χρηματιστήριο, που έχει μπροστά του και ανοιχτά πολιτικά θέματα, τα οποία το καθιστούν πιο ευάλωτο σε κάθε επιδείνωση του διεθνούς κλίματος.

Αυτοσυγκράτηση συστήνουν οι περισσότεροι επαγγελματίες του χώρου στους πελάτες τους, τονίζοντας ότι “ακόμα οι τιμές δεν έχουν εισέλθει στη ζώνη της ευκαιρίας”.

Από την άλλη, “red alert” έχει σημάνει στις περισσότερες ΑΧΕ καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες της στήλης, έχουν αποδοθεί σε αγώνα συμμαζέματος ανοιχτών υπολοίπων.

Υπενθυμίζεται ότι πριν την έναρξη της συνεδρίασης ανακοίνωσε αποτελέσματα χρήσης 2022 η Alpha BankΑΛΦΑ -10,39% και μετά την λήξη των συναλλαγών ανακοινώνουν ΟΠΑΠ, Αεροπορία Αιγαίου και Lavipharm. Την Παρασκευή ανακοινώνει ο ΟΛΠ, την ίδια μέρα είναι προγραμματισμένο το triple witching Μαρτίου, ενώ στο τέλος της συνεδρίασης θα πραγματοποιηθούν οι αναδιαρθρώσεις του δείκτη FTSE-Russel με κυριότερη εξέλιξη της είσοδο της μετοχής της TITC στην σύνθεση του δείκτη.

Το βράδυ της Παρασκευής είναι προγραμματισμένη η πιστοληπτική αξιολόγηση της Moody’s, η οποία έχει το Ελληνικό αξιόχρεο τρία επίπεδα κάτω από την επενδυτική βαθμίδα (“Βa3”, σταθερή προοπτική).

Για όσους επιμένουν να ασχολούνται μα τα στατιστικά, η σημερινή υποχώρηση του Γενικού Δείκτη είναι η μεγαλύτερη του τελευταίου 9μηνου, με την αμέσως μεγαλύτερη να έχει σημειωθεί στις 14/6/2022 (-4,60%), ενώ το σημερινό -8,44% του κλαδικού δείκτη των Τραπεζών είναι η μεγαλύτερη πτώση του τελευταίου 8μηνου, με την αμέσως μεγαλύτερη να έχει σημειωθεί στις 5/7/2022 (-9%).

Ακόμα μία μέρα επιθετικών τοποθετήσεων στην Αγορά ομολόγων (η στήλη είχε ειδοποιήσει εγκαίρως για μεταφορές κεφαλαίων από τις μετοχές στα ομόλογα), με αποτέλεσμα την νέα σημαντική υποχώρηση των αποδόσεων για όλους τους Εκδότες.

Πιο συγκεκριμένα, στο 3,77% υποχωρεί η απόδοση του Αμερικανικού 2ετους τίτλου, στο 3,38% αυτή του αντίστοιχου 10ετους, ενώ στο 4,221% διολισθαίνει η απόδοση του Ελληνικού 10ετους.

Ερχόμενοι στα στατιστικά της σημερινής συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 1078,96 (+0,46%) και 1023,69 μονάδων (-4,69%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 1025,04 (-4,56%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1025,22 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 4,55%.

Ο τζίρος εκτοξεύτηκε στα 177,8 εκατ., από τα οποία τα 19,1 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΕΤΕ, ΔΕΗ, ΜΠΕΛΑ, ΕΥΡΩΒ, ΑΛΦΑ, ΙΝΛΙΦ), ενώ ΕΤΕ, ΑΛΦΑ, ΠΕΙΡ και ΔΕΗ απασχόλησαν το 53% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τον συνολικό τζίρο των 177,8 εκατ., τα 168,2 εκατ. αφορούν συναλλαγές σε μετοχές του FTSE25.

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή