Πληθωρισμός και επιτόκια πιέζουν ασφυκτικά τους Αμερικανούς με στεγαστικό δάνειο
Η παγκόσμια οικονομία αντιμετωπίζει σήμερα πρωτοφανείς προκλήσεις, κυρίως εξαιτίας του πολέμου στο Ιράν, που έχει επιφέρει σοβαρές επιπτώσεις. Σε αυτό το μη ευνοϊκό πλαίσιο, ο συνδυασμός πληθωρισμού και υψηλών επιτοκίων έχει αρχίσει να επηρεάζει δραστικά τη στεγαστική αγορά στις Ηνωμένες Πολιτείες. Τα επιτόκια για τα στεγαστικά δάνεια 30 ετών συνεχίζουν να ανεβαίνουν, προκαλώντας ανησυχία στους υποψήφιους αγοραστές.
Το μέσο επιτόκιο για στεγαστικό δάνειο 30 ετών έχει φτάσει το 6,51%, το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων εννέα μηνών. Αυτή η αύξηση είναι ενδεικτική της ασφυκτικής πίεσης που ασκεί ο πληθωρισμός, ο οποίος παραμένει σε ανησυχητικά ύψη. Αξιοσημείωτο είναι ότι μόλις μια εβδομάδα νωρίτερα, το επιτόκιο βρισκόταν στο 6,36%, αποδεικνύοντας πόσο γρήγορα αλλάζουν οι συνθήκες χρηματοδότησης.
Η αύξηση των επιτοκίων έρχεται σε μια κρίσιμη περίοδο για την αγορά ακινήτων, γνωστή και ως spring buying season. Οι αναλυτές προειδοποιούν ότι αυτή η νέα άνοδος μπορεί να παγώσει την ήδη αποδυναμωμένη αγορά κατοικίας, η οποία βρίσκεται σε υποτονική κατάσταση για τέσσερα διαδοχικά χρόνια μετά την αύξηση των επιτοκίων από τη Federal Reserve το 2022.
Τα οικονομικά στοιχεία αποτυπώνουν την πίεση που υφίστανται τα αμερικανικά νοικοκυριά. Σύμφωνα με την National Association of Home Builders, μια οικογένεια με μεσαίο εισόδημα χρειάζεται πλέον περίπου το 32% του εισοδήματός της αποκλειστικά για την πληρωμή της δόσης του στεγαστικού δανείου. Σε χαμηλότερα εισοδηματικά στρώματα, το ποσοστό αυτό μπορεί να φτάσει έως και τα δύο τρίτα του διαθέσιμου εισοδήματος.
Οι αιτήσεις για νέα στεγαστικά δάνεια μειώθηκαν κατά 2,3% μέσα σε μόλις μία εβδομάδα, ενώ οι αιτήσεις αγοράς κατοικίας κατέγραψαν πτώση άνω του 4%, σύμφωνα με στοιχεία της Mortgage Bankers Association. Οι αγοραστές γίνονται ολοένα και πιο διστακτικοί απέναντι στο υψηλό κόστος χρηματοδότησης, που συνδυάζεται με τις ανυπόφορες τιμές ακινήτων και την αύξηση των ασφαλίστρων.
Το πρόβλημα δεν περιορίζεται εξάλλου μόνο στις ΗΠΑ. Οι αυξανόμενες αποδόσεις ομολόγων επηρεάζουν και τις κυβερνήσεις, καθώς το κόστος εξυπηρέτησης χρέους αρχίζει πάλι να αυξάνεται μετά από μια δεκαετία σχεδόν μηδενικών επιτοκίων. Χώρες με υψηλό δημόσιο χρέος, όπως η Ιαπωνία και πολλά κράτη της Ευρωζώνης, σκέφτονται νέα πακέτα στήριξης για να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες της ενεργειακής κρίσης και του πληθωρισμού, επιβαρύνοντας έτσι κι άλλο τα δημόσια οικονομικά.
Στην αγορά επικρατεί έντονος φόβος ότι η παγκόσμια οικονομία μπορεί να αναδείξει ένα νέο περιβάλλον υψηλού κόστους χρήματος. Μέχρι πρόσφατα, οι προβλέψεις υπέδειξαν ότι τα στεγαστικά επιτόκια θα υποχωρούσαν κάτω από το 6% το 2026. Τώρα, ωστόσο, οι περισσότεροι αναλυτές εκτιμούν ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν κοντά ή και πάνω από το 6,5% για μεγάλο χρονικό διάστημα, λόγω του σχεδόν διαρκούς πληθωρισμού που οφείλεται στις υψηλές τιμές ενέργειας και τους γεωπολιτικούς κινδύνους.
Η στεγαστική αγορά συνεχίζει να είναι βασικός δείκτης της οικονομικής κατάστασης των νοικοκυριών. Κατασκευαστικές εταιρείες, τράπεζες και επενδυτές ακινήτων παρακολουθούν στενά τις αποφάσεις της Fed και τις διεθνείς εξελίξεις, γνωρίζοντας ότι κάθε νέα αύξηση της τιμής του πετρελαίου μεταφράζεται σχεδόν αυτόματα σε ακριβότερο δανεισμό και χαμηλότερη κατανάλωση.
Σχετικά Άρθρα
24/05/2026 - 11:50
24/05/2026 - 11:10
Δείτε επίσης