Παπασταύρου: Τι χρειάζεται για να λειτουργήσει πλήρως ο Κάθετος Διάδρομος φυσικού αερίου

Η ενέργεια αποτελεί παράγοντα που ενώνει τις χώρες της Ανατολικής Μεσογείου και των Βαλκανίων, δήλωσε σήμερα (26.5.2026) ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σταύρος Παπασταύρου, στο 11ο Συμπόσιο Ενεργειακής Μετάβασης.

Σχετική συζήτηση είχε ο Σταύρος Παπασταύρου με τον ειδικό απεσταλμένο των ΗΠΑ, Τζόσουα Βολτς και τον ΓΓ του Φόρουμ Φυσικού Αερίου Αν. Μεσογείου, Οσάμα Μομπάρεζ. Συντονιστής ήταν ο καθηγητής ενεργειακής οικονομίας, Κωνσταντίνος Ανδριοσόπουλος. Όπως δήλωσε σχετικά ο υπουργός, η ενέργεια είναι ο τομέας γύρω από τον οποίο όλη η περιοχή της Αν. Μεσογείου πρέπει να ενωθεί. Τα σχήματα 3+1 αντανακλούν μια κουλτούρα όπου η ενέργεια γίνεται φορέας σταθερότητας. Ταυτόχρονα, περιθωριοποιούν τις όποιες μονόπλευρες απόψεις και απειλές.

Χρειάζεται εφαρμογή των νέων ρυθμίσεων για τον Κάθετο Διάδρομο

Ο υπουργός αναφέρθηκε και στον Κάθετο Διάδρομο φυσικού αερίου, λέγοντας ότι όλες οι πλευρές κινήθηκαν γρήγορα για να αντιμετωπιστεί η ρυθμιστική αβεβαιότητα που υπήρχε. Πλέον γίνονται μηνιαίες δημοπρασίες και οι εμπλεκόμενοι γνωρίζουν ποιο ακριβώς είναι το πλαίσιο.

Η αγορά, πάντως, δεν δείχνει να πιστεύει ακόμα 100% στον Κάθετο Διάδρομο. Βασικό εμπόδιο είναι η ανάγκη εφαρμογής των ρυθμιστικών αλλαγών στην πράξη και να μην λειτουργεί ο αγωγός Turk Stream ως είσοδος για το ρωσικό αέριο στην Ευρώπη. Επίσης, πρέπει να υπάρξουν οι κατάλληλες υποδομές για την αντικατάστασή του με άλλες πηγές.

Τέλος, σημασία έχει ότι ο Κάθετος Διάδρομος επεκτείνεται πλέον σε Σερβία και Β. Μακεδονία, οι οποίες τον βλέπουν ως πυλώνα σταθερότητας για την οικονομία τους. Η επόμενη συνάντηση με τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων προγραμματίζεται για το Σεπτέμβριο, σημείωσε ο κ. Παπασταύρου.

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή