Οικονομική προοπτική τριμήνου στην ΕΕ: Σπασμωδικό εμπόριο, ανεκμετάλλευτο δυναμικό εσωτερικά

Η Ευρωπαϊκή Ένωση αντιμετωπίζει σημαντικές προκλήσεις στην οικονομία της, λόγω της εξάρτησής της από το διεθνές εμπόριο και τις πρόσφατες αλλαγές στις παγκόσμιες εμπορικές πολιτικές. Σύμφωνα με την τριμηνιαία έκθεση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Ερευνών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (EPRS), οι προβλέψεις για την οικονομική ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια έχουν υποβαθμιστεί, αντικατοπτρίζοντας την αβεβαιότητα που προκύπτει από αυτές τις εξελίξεις.
Η ανάπτυξη του ΑΕΠ στην ΕΕ το 2024 αναμένεται να είναι στο 1,8%, ελαφρώς υψηλότερη από την αρχική πρόβλεψη του 1,6%, αλλά η συνολική συνεισφορά των εξαγωγών και των επενδύσεων παραμένει περιορισμένη. Εξαιρώντας την Ιρλανδία, η εξωτερική εμπορική δραστηριότητα και η γενική οικονομική εμπιστοσύνη έχουν επηρεαστεί αρνητικά από τις αβεβαιότητες που δημιουργούνται από τις αλλαγές στις εμπορικές πολιτικές των ΗΠΑ. Παρά την απρόβλεπτη φύση της μελλοντικής παγκόσμιας εμπορικής τάξης και τις τελικές ρυθμίσεις δασμών, η ΕΕ προσαρμόζεται σταδιακά.
Εμπορική δραστηριότητα
Η προληπτική εμπορική δραστηριότητα για την αποφυγή αμερικανικών δασμών κορυφώθηκε τον Μάρτιο του 2025, με τις εξαγωγές της ΕΕ προς τις ΗΠΑ να αυξάνονται κατά 59% στο πρώτο τρίμηνο. Ωστόσο, από τότε η δραστηριότητα έχει μειωθεί. Οι εξαγωγές αγαθών της ΕΕ προς τις ΗΠΑ ανήλθαν σε € 71 δισ. το πρώτο τρίμηνο του 2025, σημειώνοντας αύξηση 59% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπει ανάπτυξη του ΑΕΠ στο 1,1% για το 2025 και 1,5% για το 2026, με σημαντική αναθεώρηση προς τα κάτω σε σύγκριση με τις προηγούμενες προβλέψεις, αντανακλώντας την αβεβαιότητα στο τρέχον οικονομικό περιβάλλον.
Εσωτερικές προκλήσεις
Η έκθεση τονίζει ότι η φαρμακευτική βιομηχανία και οι εξαγωγές αναζητούν εναλλακτικές αγορές λόγω της επιβολής δασμών. Μέχρι τον Απρίλιο του 2025, η προληπτική συσσώρευση αποθεμάτων έχει μειωθεί, καθώς οι εταιρείες προσαρμόζονται στην αύξηση του εμπορίου αγαθών. Ωστόσο, η ανακοίνωση των αμερικανικών δασμών έχει προκαλέσει αβεβαιότητα, επηρεάζοντας τις προοπτικές ανάπτυξης. Ωστόσο, η Πολωνία και η Ουγγαρία, αναμένεται να παρουσιάσουν ισχυρότερη ανάπτυξη σε σύγκριση με την ευρωζώνη, με συνολική προβλεπόμενη ανάπτυξη 2,6% για τα επόμενα δύο χρόνια.
Η έκθεση του EPRS εκτιμά πως η ΕΕ καλείται να ενισχύσει τις εσωτερικές της επενδύσεις και να ολοκληρώσει την εφαρμογή των εθνικών σχεδίων ανάκαμψης και ανθεκτικότητας μέχρι τον Αύγουστο του 2026. Παρά τις προκλήσεις, η αξιοποίηση του εσωτερικού δυναμικού μπορεί να υποστηρίξει την οικονομική σταθερότητα σε έναν κόσμο με αυξανόμενη εμπορική αποσπασματικότητα.


Σχετικά Άρθρα
Δείτε επίσης