Η ΕΚΤ προειδοποιεί για νέες πληθωριστικές πιέσεις τους επόμενους μήνες

Με τις πολιτικές αναταραχές και τις εξελίξεις που σχετίζονται με τον πόλεμο στο Ιράν να συνεχίζουν να επηρεάζουν την παγκόσμια οικονομία, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) εκφράζει ανησυχίες για τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη.

Ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ, Φίλιπ Λέιν, δήλωσε ότι ο πληθωρισμός δεν αναμένεται να προσεγγίσει το 2% στο άμεσο μέλλον, γεγονός που συνεχίζει να αποτελεί αγκάθι για την οικονομική ανάπτυξη.

Η εκτίμηση της ΕΚΤ για τον πληθωρισμό

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Λέιν, διάφοροι δείκτες προμηνύουν ότι θα υπάρχουν πληθωριστικές πιέσεις τους επόμενους μήνες. Ο ίδιος ανέφερε χαρακτηριστικά στο Ευρωκοινοβούλιο στις Βρυξέλλες ότι «είναι σαφές πως δεν αναμένουμε να δούμε τον πληθωρισμό στο επιθυμητό επίπεδο του 2% για αρκετό καιρό».

Αυτή η δήλωση καταδεικνύει τη συνεχιζόμενη ανησυχία της ΕΚΤ σχετικά με τις δυναμικές που επηρεάζουν την οικονομία της Ευρωζώνης.

Στοιχεία από την Eurostat

Η Eurostat, η στατιστική υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ανακοίνωσε πως τον Μάιο, ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη έφτασε το 3,2%, σημειώνοντας αύξηση από το 3% του Απριλίου.

Αυτή η άνοδος καταδεικνύει τις χρόνιες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η περιοχή, καθώς οι τιμές συνεχίζουν να πιέζουν τους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις.

Η στρατηγική της ΕΚΤ

Ο Λέιν εξήγησε ότι, παρά την πρόσφατη αύξηση των επιτοκίων από την ΕΚΤ, η κεντρική τράπεζα ενδέχεται να χρειαστεί να διατηρήσει μια αυστηρή νομισματική πολιτική για ένα σημαντικό διάστημα. Αυτό οφείλεται στο ότι ακόμη και αν οι συνθήκες στη Μέση Ανατολή βελτιωθούν, ο πληθωρισμός θ’ εξακολουθήσει να είναι υψηλός και πάνω από τον στόχο.

Ο Χοσέ Λουίς Εσκριβά, ο κεντρικός τραπεζίτης της Ισπανίας και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, προειδοποίησε για πιθανές δευτερογενείς επιπτώσεις στους μισθούς λόγω των αυξήσεων στα καύσιμα.

Αυτή η κατάσταση απαιτεί συνεχώς επαγρύπνηση από τη μεριά της ΕΚΤ και άλλων φορέων ώστε να επιτευχθεί η σταθερότητα και η ανάπτυξη.

Η επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, ανέφερε ότι, με βάση τα έως τώρα δεδομένα, δεν αναμένεται άμεση νέα αύξηση επιτοκίων. Αν και οι τιμές ενέργειας διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην άνοδο του πληθωρισμού, η Λαγκάρντ δήλωσε πως δεν φαίνεται να έχει δημιουργηθεί ένας φαύλος κύκλος, όπου οι αυξήσεις τιμών θα οδηγούν σε αυξήσεις μισθών και, κατ’ επέκταση, σε περαιτέρω ανατιμήσεις από τις επιχειρήσεις.

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή