Eurostat: 1 στους 2 Έλληνες δεν μπορεί να καταφέρει να πάει ούτε μια βδομάδα διακοπές

Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία της Eurostat για τη στενότητα των Ελλήνων καθώς αποδεικνύεται πως, στη χώρα που διατυμπανίζει ότι ο τουρισμός είναι η «βαριά μας βιομηχανία», ένας στους δύο Έλληνες δεν μπορεί να κάνει διακοπές -έστω- μίας εβδομάδας.

Ειδικότερα, περίπου οι μισοί Έλληνες άνω των 16 ετών (46%) δεν αντέχουν να πληρώσουν ούτε για μια συνεχόμενη εβδομάδα διακοπές μακριά από το σπίτι τους.

Με αυτά τα ποσοστά η χώρα μας κατατάσσεται στη δεύτερη χειρότερη θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μετά τη Ρουμανία, όπου σχεδόν οι έξι στους δέκα (58,6%) δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να πάνε διακοπές για επτά μέρες.

Η Βουλγαρία βρίσκεται, πλέον, σε ελαφρώς καλύτερη θέση από εμάς, με το 41,4% να δηλώνουν οικονομική αδυναμία για διακοπές έστω μιας εβδομάδας.

Τα στοιχεία της Εurostat φαίνεται να συγκλίνουν με την πρόσφατη έρευνα του IΕΛΚΑ για το 2025, όπου το 52% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι δεν σκοπεύει να πάει καθόλου διακοπές αυτό το καλοκαίρι.

eurostat

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, το 27% των πολιτών της Ε.Ε. δεν μπορούσαν να καλύψουν το κόστος εβδομαδιαίων διακοπών το 2024.

Πρόκειται για ποσοστό ελαφρώς μειωμένο, κατά 1,5% σε σχέση με το 2023 και κατά 10,6 μονάδες χαμηλότερο από το αντίστοιχο του 2014.

Χειροτερεύει η εικόνα στην Ελλάδα

Όμως, ενώ σε αρκετές χώρες της ΕΕ η «φτώχεια των διακοπών» ή αλλιώς «τουριστικός αποκλεισμός» μειώνεται στην Ελλάδα ακολουθεί αυξητική πορεία.

Στην έρευνα της Εurostat για το 2023, το ποσοστό των Ελλήνων που δεν μπορούσαν να κάνουν ούτε μια εβδομάδα διακοπές μακριά από το σπίτι τους ανερχόταν στο 43%, στο ίδιο ύψος με την Ουγγαρία. Η φτώχεια διακοπών στην Ουγγαρία μειώθηκε κατά 3,7 ποσοστιαίες μονάδες, φτάνοντας πλέον το 39,3%.

Βελτίωση σημειώθηκε και στη Βουλγαρία, με μείωση των αποκλεισμένων από τις διακοπές κατά 2,6 ποσοστιαίες μονάδες.

Οι «τυχεροί» της Ευρώπης

Δεν προκαλεί έκπληξη ότι οι δείκτες τουριστικού αποκλεισμού είναι χαμηλότεροι στις πιο ευκατάστατες χώρες.

Για παράδειγμα στο Λουξεμβούργο, όπου ο μέσος μισθός είναι υπετριπλάσιος από τη χώρα μας, το ποσοστό των κατοίκων που δεν μπορούν να πάνε ούτε μια εβδομάδα διακοπές λόγω οικονομικής δυσχέρειας ανήλθε το 2024 στο 8,9% (από 11% το 2023).

Η Σουηδία παραμένει στη δεύτερη καλύτερη θέση, αν και τα ποσοστά τουριστικού αποκλεισμού αυξήθηκαν οριακά, στο 11,6% από 11%.

Η Ολλανδία βρίσκεται σταθερά στην τρίτη θέση, με 13% να δηλώνουν οικονομική αδυναμία να πάνε διακοπές για επτά ημέρες, ποσοστό που παρέμεινε σταθερό.

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή