Τρίτη, 27 Φεβρουαρίου 2024
ΑΘΗΝΑ ΚΑΙΡΟΣ

ΕΚΤ: Περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων κι ας υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος ύφεσης

Μοιραστείτε το

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πρέπει να συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια για να καταπολεμήσει τον πληθωρισμό, ακόμη και αν έχει αυξηθεί η πιθανότητα ύφεσης της ευρωζώνης, δήλωσε η Κριστίν Λαγκάρντ σε συνέντευξή της που δημοσιεύθηκε σήμερα, Τρίτη.

“Η εντολή μας είναι η σταθερότητα των τιμών και πρέπει να το εκπληρώσουμε χρησιμοποιώντας όλα τα εργαλεία που έχουμε διαθέσιμα”, είπε η πρόεδρος της ΕΚΤ στο λετονικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Delfi, επαναλαμβάνοντας σε μεγάλο βαθμό το μήνυμα πολιτικής της περασμένης εβδομάδας.

“Είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο για να επαναφέρουμε τον πληθωρισμό στο στόχο του 2%”, πρόσθεσε και ξεκαθάρισε:

“Ο προορισμός είναι ξεκάθαρος και δεν είμαστε ακόμη εκεί», είπε η Λαγκάρντ χωρίς να διευκρινίσει πού μπορεί να καταλήξουν οι αυξήσεις επιτοκίων. «Θα έχουμε περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων στο μέλλον”.

Υπενθυμίζεται πως την περασμένη Πέμπτη, η ΕΚΤ προχώρησε στη δεύτερη διαδοχική αύξηση των επιτοκίων της κατά 75 μονάδες βάσης.

Πρόκειται για την τρίτη κατά σειρά αύξηση των ευρωπαϊκών επιτοκίων φέτος, με την ΕΚΤ να κάνει το πρώτο βήμα τον περασμένο Ιούλιο. Συνολικά, η κεντρική τράπεζα έχει αυξήσει φέτος τα επιτόκια της κατά 200 μονάδες βάσης δρομολογώντας την επιθετικότερη καμπάνια στην ιστορία της για να αντιμετωπίσει τα διαδοχικά ρεκόρ του πληθωρισμού από 8,9% τον Ιούλιο στο 9,1% τον Αύγουστο, στο 9,9% τον Σεπτέμβριο και ακόμα υψηλότερα στο 10,7% τον Οκτώβριο.

Σχετικά Άρθρα

Δείτε Επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή

Μην χάνετε καμία στιγμή ενημέρωσης. Παρακολουθήστε το τηλεοπτικό πρόγραμμα του Kontra Channel σε
απευθείας μετάδοση 24/7.