Δευτέρα, 17 Αυγούστου 2026

Εγκρίθηκε το νέο σχέδιο ανάπτυξης του ΔΕΔΔΗΕ – Ποια έργα «ψαλιδίστηκαν» από τη ΡΑΑΕΥ

Η ΡΑΑΕΥ ενέκρινε το νέο πενταετές σχέδιο ανάπτυξης του ΔΕΔΔΗΕ για την περίοδο 2026-2030, το οποίο στοχεύει στην ανάπτυξη και ισχυροποίηση του δικτύου διανομής ηλεκτρισμού. Στην αρχική εισήγηση του ΔΕΔΔΗΕ προς τη ΡΑΑΕΥ, το σχέδιο προέβλεπε συνολικές επενδύσεις ύψους 5,9 δισ. ευρώ στην πενταετία. Το ύψος αυτό αποτελεί αύξηση σε σύγκριση με τα 4,36 δισ. ευρώ της περιόδου 2024-2028, με τον διαχειριστή να αποδίδει τη μεταβολή σε παράγοντες όπως ο ακριβότερος εξοπλισμός και τα αυξημένα εργολαβικά κόστη.

Ως ενδεικτικό παράδειγμα της εξέλιξης του κόστους, ο ΔΕΔΔΗΕ ανέφερε ότι το κόστος ηλεκτροδότησης καταναλωτών αυξήθηκε από 101 εκατ. ευρώ το 2023 σε 140,5 εκατ. ευρώ το 2025. Η αύξηση αυτή αποδίδεται, όπως αναφέρεται, στην αύξηση του μήκους και των απαιτήσεων του προς κατασκευή δικτύου, αλλά και στις πληθωριστικές τάσεις στα εργολαβικά κόστη, που καταγράφονται στο +42%, καθώς και στα βασικά υλικά, που αναφέρονται στο +13%.

Από την πλευρά της, η ΡΑΑΕΥ αναγνώρισε τους παράγοντες που επικαλείται ο διαχειριστής, επισημαίνοντας παράλληλα ότι το κόστος αυξάνεται και λόγω υστέρησης στην έγκαιρη υλοποίηση των έργων.

Κατά την ίδια επισήμανση, έργα που έπρεπε να είχαν υλοποιηθεί ήδη, προχωρούν τελικά με βάση νέες παραδοχές. Στο πλαίσιο της αξιολόγησης, η Αρχή δεν έκανε δεκτά επτά από τα προτεινόμενα έργα του διαχειριστή, ενώ προχώρησε σε προσαρμογές προϋπολογισμού σε άλλα εννέα. Στις προσαρμογές που αναφέρονται, τα έργα σύνδεσης χρηστών μειώθηκαν από τα προτεινόμενα 800 εκατ. ευρώ σε 760 εκατ. ευρώ.

Αντίστοιχα, οι παραλλαγές μειώθηκαν από 150 εκατ. ευρώ σε 115 εκατ. ευρώ, ο εξοπλισμός από 43,7 εκατ. ευρώ σε 35 εκατ. ευρώ, ενώ η επέκταση της τηλεμέτρησης προσαρμόστηκε από 1.604 εκατ. ευρώ σε 1.461 εκατ. ευρώ. Επιπλέον, η ΡΑΑΕΥ ζήτησε να επισπεύσει ο ΔΕΔΔΗΕ τις ενέργειες από κοινού με τον ΑΔΜΗΕ για την ηλεκτρική διασύνδεση της Δωδεκανήσου και του ΒΑ Αιγαίου. Παράλληλα, για τα επώνυμα έργα άνω των 50 εκατ. ευρώ, η Αρχή ζητά να εκπονηθούν μελέτες κόστους-οφέλους εντός του επομένου εξαμήνου.

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή