Κυριακή, 21 Ιουλίου 2024
ΑΘΗΝΑ ΚΑΙΡΟΣ

Δώρο Πάσχα 2024: Ανακοίνωση «βόμβα» από τον ΕΦΚΑ – Ποιοι θα πάρουν 487 ευρώ

Μοιραστείτε το

Δώρο Πάσχα: Την Παρασκευή (26/4/2024) καταβάλλεται σε 76.829 εργατοτεχνίτες οικοδόμους το ποσό ύψους 37.418.964,36 ευρώ, κατά μέσο όρο δηλαδή 487 ευρώ, που αφορά στο Αδειοδωρόσημο Πάσχα

Η καταβολή του ειδικού Δώρου Πάσχα θα πραγματοποιηθεί αποκλειστικά μέσω τραπεζών, με πίστωση των τραπεζικών λογαριασμών των ασφαλισμένων, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΕΦΚΑ.

Οι εργατοτεχνίτες οικοδόμοι, οι οποίοι δεν έχουν δηλώσει στοιχεία τραπεζικού λογαριασμού μπορούν να τα δηλώσουν αποκλειστικά μέσω διαδικτύου, είτε στην ιστοσελίδα του e-ΕΦΚΑ (επιλογή-> Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες ->Μισθωτοί ->Ατομικά Στοιχεία), είτε και μέσω αντίστοιχων επιλογών στην ενιαία ψηφιακή πύλη της δημόσιας διοίκησης (www.gov.gr).

Δώρο Πάσχα: Τι είναι το «αδειοδωρόσημο»

Λόγω της φύσεως του επαγγέλματος των εργατοτεχνιτών οικοδόμων (συχνή εναλλαγή εργοδοτών και τόπου απασχόλησης), με τις διατάξεις των άρθρων 1, 2, 3 και 4 του Ν 4321/63, όπως ισχύουν μετά την τροποποίησή τους με τις διατάξεις του Ν 4469/65, συστήθηκε στο τ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ «Ειδικός Λογαριασμός Δώρου και αποδοχών αδείας εργατοτεχνιτών οικοδόμων» (ΕΛΔΕΟ) για τη χορήγηση δώρου εορτών και αποδοχών αδείας στους ασφαλισμένους κατά τις διατάξεις του Κανονισμού Ασφάλισης οικοδόμων.

Πόρος του λογαριασμού είναι η εισφορά των εργοδοτών, ίση προς το 25% των αποδοχών επί των οποίων υπολογίζονται οι ασφαλιστικές εισφορές υπέρ του e-ΕΦΚΑ, η οποία συνεισπράττεται από τον e-ΕΦΚΑ μαζί με τις ασφαλιστικές εισφορές που αναλογούν υπέρ αυτού.

Το δικαίωμα του ασφαλισμένου να εισπράξει το Αδειοδωρόσημο από τον e-ΕΦΚΑ προϋποθέτει απασχόληση και ασφάλιση σύμφωνα με τις διατάξεις του Κανονισμού Ασφάλισης οικοδόμων και παραγράφεται μετά από πέντε (5) έτη από την πρώτη του επόμενου έτους της έκδοσης εντολής πληρωμής του (Ν 4321/63, Ν 4469/65, άρθρα 250 & 253 του Α.Κ.).

Η καταβολή του Αδειοδωροσήμου πραγματοποιείται αποκλειστικά μέσω τραπεζών, με πίστωση των τραπεζικών λογαριασμών των ασφαλισμένων.

Οι εργατοτεχνίτες οικοδόμοι, οι οποίοι δεν έχουν δηλώσει στοιχεία τραπεζικού λογαριασμού, πρέπει να τα δηλώσουν αποκλειστικά μέσω διαδικτύου, είτε στην ιστοσελίδα του e-ΕΦΚΑ www.efka.gov.gr (επιλογή-> Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες->Μισθωτοί ->Ατομικά Στοιχεία), είτε και μέσω αντίστοιχων επιλογών στην ενιαία ψηφιακή πύλη της δημόσιας διοίκησης (www.gov.gr).

Το Αδειοδωρόσημο καταβάλλεται τρεις φορές το χρόνο:

  • Για απασχόληση ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ έως ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ ως Α’ Τετράμηνο το Πάσχα
  • Για απασχόληση ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ έως ΑΠΡΙΛΙΟΥ ως Β’ Τετράμηνο τον Αύγουστο
  • Για απασχόληση ΜΑΪΟΥ έως ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ ως Γ’ Τετράμηνο τα Χριστούγεννα

Ο ασφαλισμένος λαμβάνει ως Αδειοδωρόσημο το ποσό που καταβάλλει ο εργοδότης αφού αφαιρεθεί η εργατική εισφορά.

Η εισφορά του εργοδότη για ΕΛΔΕΟ ανέρχεται σε ποσοστό 25% επί των μικτών αποδοχών που καταβάλλει στον ασφαλισμένο. Ο ασφαλισμένος λαμβάνει ως Αδειοδωρόσημο το ποσό που καταβάλλει ο εργοδότης, αφού αφαιρεθεί η εργατική εισφορά (17,32%, όπως ισχύει σήμερα).

π.χ. Μικτές αποδοχές 100 ευρώ Χ 25% = 25 ευρώ καταβάλλει ο εργοδότης στον e-ΕΦΚΑ για ΕΛΔΕΟ, 25 ευρώ – 4,33 ευρώ (17,32%) = 20,67 ευρώ λαμβάνει ο ασφαλισμένος ως Αδειοδωρόσημο.

Η εκκίνηση ροών υπολογισμού του εκάστοτε Αδειοδωροσήμου πραγματοποιείται έναν (1) μήνα πριν από την ημερομηνία καταβολής των ποσών στους δικαιούχους εργατοτεχνίτες οικοδόμους μέσω ΔΙΑΣ.

Ως εκ τούτου, σε περίπτωση που δεν δηλώσει ο δικαιούχος έγκαιρα τον αριθμό IBAN, δηλαδή τον δηλώσει μετά την ημερομηνία εκκίνησης ροών υπολογισμού του εκάστοτε Αδειοδωροσήμου, το δικαιούμενο ποσό θα σας καταβληθεί το αμέσως επόμενο Τετράμηνο.

Σε περίπτωση που δηλώσατε έγκαιρα τον αριθμό IBAN, αλλά υπάρχει πρόβλημα με την πίστωση του τραπεζικού σας λογαριασμού, θα πρέπει να απευθυνθείτε στην αρμόδια Τοπική Διεύθυνση e-ΕΦΚΑ του τόπου κατοικίας σας.

Σχετικά Άρθρα

Δείτε Επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή

Μην χάνετε καμία στιγμή ενημέρωσης. Παρακολουθήστε το τηλεοπτικό πρόγραμμα του Kontra Channel σε
απευθείας μετάδοση 24/7.