Τετάρτη, 31 Μαΐου 2023
ΑΘΗΝΑ ΚΑΙΡΟΣ

ΔΕΗ: Μείωση των τιμολογίων ρεύματος για τον Απρίλιο

Μοιραστείτε το

Μειώνει κατά 3,5 λεπτά ανά κιλοβατώρα το βασικό της τιμολόγιο η ΔΕΗ για τον επόμενο μήνα, για κατανάλωση έως 500 κιλοβατώρες. Έτσι διαμορφώνεται στα 16,5 λεπτά/κιλοβατώρα, μειωμένο κατά 16% περίπου σε σχέση με το τιμολόγιο Μαρτίου που είχε διαμορφωθεί στα 19,5 λεπτά/κιλοβατώρα.

Για καταναλώσεις πάνω από 500 κιλοβατώρες η τιμή πάει στα 17,70 λεπτά/κιλοβατώρα. Το νυχτερινό τιμολόγιο διαμορφώνεται στα 12,5 λεπτά/κιλοβατώρα. Υπενθυμίζεται ότι για κατανάλωση έως 500 κιλοβατώρες, 19,5 λεπτά ανά κιλοβατώρα (από 19,9 τον Φεβρουάριο). Για υψηλότερη κατανάλωση, 20,7 λεπτά ανά κιλοβατώρα (από 21,1). Νυχτερινό τιμολόγιο: 15,4 λεπτά ανά κιλοβατώρα (από 15,8).

Η Protergia της Mytilineos ανακοίνωσε τιμή στα 14 λεπτά ανά κιλοβατώρα χωρίς το ΦΠΑ στο πρόγραμμα Protergia Οικιακό Value, δηλαδή τελική τιμή στα 20 λεπτά.

Η ELPEDISON ανακοίνωσε για το πρόγραμμα ELPEDISON ΣΥΝΕΠΕΙΑ DAY, δηλαδή με την έκπτωση συνέπειειας, τιμή στα 16,77 λεπτά/ κιλοβατώρα με αρχική στα 22,77 λεπτά ανά κιλοβατώρα.

Η ΗΡΩΝ στο πρόγραμμα ΗΡΩΝ Generous η τιμή διαμορφώνεται στα 19,6 λεπτά/κιλοβατώρα και με την έκπτωση συνέπειας πάει στα 15,68 λεπτά/κιλοβατώρα.

Η Volterra τιμολογεί για τον Απρίλιο στα 18,8 λεπτά/ κιλοβατώρα.

Σταδιακά, βέβαια, ανακοινώνουν και τα υπόλοιπα τιμολόγια και οι άλλες εταιρείες προμήθειας.

Οι τιμές Μαρτίου

Υπενθυμίζεται ότι για το Μάρτιο 2023 οι τιμές είχαν ως εξής:

Protergia: Χωρίς έκπτωση συνέπειας 24,8 λεπτά ανά κιλοβατώρα, με έκπτωση συνέπειας 18,8 λεπτά ανά κιλοβατώρα (αμετάβλητα).

Ηρων Protect: 24,6 λεπτά ανά κιλοβατώρα (από 24,9 τον Φεβρουάριο).

Elpedison: 23 λεπτά ανά κιλοβατώρα ημερήσια χρέωση και 22,33 λεπτά το νυχτερινό (από 19,5 λεπτά ανά κιλοβατώρα και 18,83 αντίστοιχα τον Φεβρουάριο).

NRG: 19,9 λεπτά ανά κιλοβατώρα χωρίς έκπτωση συνέπειας (από 22,5 λεπτά ανά κιλοβατώρα τον Φεβρουάριο).

Watt&Volt: Αμετάβλητο στα 24,5 λεπτά ανά κιλοβατώρα.

Φυσικό Αέριο Ελλάδος: 24,7 λεπτά ανά κιλοβατώρα χωρίς έκπτωση συνέπειας (από 25,1) και 18,5 με έκπτωση (από 18,8).

Zenith: 19,4 λεπτά ανά κιλοβατώρα (από 19,49) για μηνιαία κατανάλωση έως 270 κιλοβατώρες και 20,4 λεπτά (από 20,49) για την υπερβάλλουσα.

Η αξία της επιδότησης του ρεύματος για νοικοκυριά και αγρότες τον Μάρτιο ανήλθε σε 58,5 εκατ. ευρώ ενώ για τον Απρίλιο το συνολικό ύψος των επιδοτήσεων αναμένεται να είναι χαμηλότερο.

Πού οφείλεται η πτώση τιμών;

Ο βασικός λόγος για τη μείωση των ονομαστικών τιμολογίων ρεύματος είναι η πτώση της χονδρικής τιμής λόγω της πτώσης των τιμών του φυσικού αερίου στα διεθνή χρηματιστήρια κατά την τρέχουσα περίοδο.

Συγκεκριμένα, μειωμένες κατά 20% περίπου είναι οι τιμές του ρεύματος, στην προημερησία αγορά, κατά το πρώτο μισό του Μαρτίου, ενώ σε σχέση με τον Δεκέμβριο η μείωση πλησιάζει το 55 %.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Χρηματιστηρίου Ενέργειας η μέση τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας το Μάρτιο (μέχρι την περασμένη Παρασκευή) διαμορφώνεται στα 125,73 ευρώ ανά μεγαβατώρα έναντι 156,24 ευρώ το Φεβρουάριο (μείωση 19,5 %) και 276,89 ευρώ το Δεκέμβριο (μείωση 55 %).

Οι παράμετροι, όπως τους περιγράφουν στελέχη της αγοράς, που καθορίζουν τις εμπορικές τους πολιτικές, είναι οι εξής:

1. Η πορεία των τιμών στο Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας και το φυσικό αέριο TTF: Μπορεί οι τιμές να υποχωρούν, ωστόσο, οι εταιρείες ενέργειας εμφανίζονται συγκρατημένες καθώς θεωρούν ότι η ενεργειακή κρίση δεν έχει τελειώσει και οι αγορές είναι ευμετάβλητες. Πάντως ο ήπιος χειμώνας, η εξασφάλιση των απαραίτητων ποσοτήτων φυσικού αερίου για την Ευρώπη μετά τη διακοπή του ρωσικού εφοδιασμού και η διατήρηση υψηλών αποθεμάτων στις αποθήκες φυσικού αερίου στο τέλος του χειμώνα είναι ορισμένες από τις αιτίες της πτώσης των διεθνών τιμών.

2. Η ειδική εισφορά των 10 ευρώ/MWh: Ανήκει στο παρελθόν και ήδη οι εταιρείες έχουν προγραμματίσει να περάσουν το όφελος στην τελική κατανάλωση (18 ευρώ/MWh). Σημειωτέον ότι έχει αλλάξει ο τρόπος υπολογισμού.

3. Η φορολόγηση των πρόσθετων εσόδων: Η αγορά είναι σε αναμονή της κοινής υπουργικής απόφασης που θα καθορίζει τον τρόπο φορολόγησης των πρόσθετων εσόδων. Επί της ουσίας η φόρμουλα που θα οριστεί θα υπολογίζει και το περιθώριο κέρδους των εταιρειών.

Επιπλέον, η αυξημένη συμμετοχή των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο ενεργειακό μείγμα, πιέζει προς τα κάτω τις τιμές καθώς οι ΑΠΕ βγάζουν εκτός αγοράς τις ακριβότερες μονάδες παραγωγής σε συνδυασμό με την σχετικά χαμηλή, λόγω καιρικών συνθηκών, ζήτηση ενέργειας. Είναι χαρακτηριστικό ότι την περασμένη Δευτέρα και Τρίτη με τη συμμετοχή των ΑΠΕ κοντά στο 50% στην κάλυψη του φορτίου, η τιμή χονδρικής υποχώρησε κάτω από τα 100 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Σχετικά Άρθρα

Δείτε Επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή

Μην χάνετε καμία στιγμή ενημέρωσης. Παρακολουθήστε το τηλεοπτικό πρόγραμμα του Kontra Channel σε
απευθείας μετάδοση 24/7.