Τρίτη, 28 Μαΐου 2024
ΑΘΗΝΑ ΚΑΙΡΟΣ

Χάος με τα 600 ευρώ: Οι λογαριασμοί ρεύματος αυξάνονται και το επίδομα παραμένει… ασαφές

Λίγο τα μαθηματικά που δεν «βγαίνουν» λίγο που άλλα λέει ο Χρήστος Σταϊκούρας κι άλλα ο Γιάννης Οικονόμου και η αποζημίωση των 600 ευρώ για τους υπέρογκους λογαριασμούς ρεύματος ίσως αποδειχτεί σταγόνα στον ωκεανό

Μοιραστείτε το

Στο χάος του υπολογισμού της ρήτρας αναπροσαρμόγης, που κανείς δεν έχει καταλάβει πως υπολογίζεται, έρχεται τώρα να προστεθεί και το αλαλούμ στο επίδομα των 600 ευρώ, που τελικά δεν θα είναι ακριβώς 600 ευρώ.

Χάος και στις δηλώσεις του πρωθυπουργού και των υπουργών της δείχνει η κυβέρνηση μετά την εξειδίκευση των μέτρων για τη μείωση των επιβαρύνσεων στους λογαριασμούς ρεύματος.

Δεν έχουν περάσει καν 24 ώρες το διάγγελμα του πρωθυπουργού, όπου ανακοινώθηκε η αποζημίωση των 600 ευρώ στους πολίτες που εδώ και εννέα μήνες έχουν γονατίσει για να πληρώσουν τους λογαριασμούς ρεύματος και η κυβέρνηση δείχνει να τα… «μασάει», κατά το κοινώς λεγόμενο. Και αυτό γιατί τα νούμερα όσον αφορά στους δικαιούχους της επιστροφής του 60%, δεν… βγαίνουν.

Το εν λόγω θέμα ανέδειξε ο Αλέξης Τσίπρας, σημειώνοντας ότι “το μέγεθος της πολιτικής απάτης θα αποκαλυφθεί στους τραπεζικούς λογαριασμούς.”

«Ο Κυριάκος Μητσοτάκης,» έγραψε σε ανάρτησή του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ «υποσχέθηκε χθες 600€ αναδρομικά σε κάθε καταναλωτή. Μόνο που σήμερα κοστολογεί το μέτρο στα 280 εκ. ευρώ για 4,2 εκ. καταναλωτές. Όποιος κάνει τη διαίρεση καταλαβαίνει το μέγεθος της πολιτικής απάτης που θα αποκαλυφθεί στους τραπεζικούς λογαριασμούς».

Στη συνέχεια του απάντησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου ο οποίος σημείωσε ότι δικαιούχοι «είναι όσοι έχουν μέχρι 45.000 ευρώ οικογενειακό εισόδημα από τα νοικοκυριά τα οποία δεν είχαν καλυφθεί από τις εκπτώσεις, που ήδη έχουν δοθεί από το κράτος και τους παρόχους και όχι 4,2 εκ. που είναι το σύνολο των νοικοκυριών».

Κατά την εξειδίκευση των μέτρων, όμως, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας είχε πει άλλα, τονίζοντας ότι «το ποσοστό επιδότησης αφορά νοικοκυριά με δηλωθέν οικογενειακό εισόδημα έως 45.000 ευρώ, δηλαδή των 95% των νοικοκυριών».

Τα νέα μέτρα στήριξης και το κόστος τους

Σειρά από ερωτήματα και σκοτεινά σημεία πιθανότατα θα δυσκολέψουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις, αναφορικά με τις εξαγγελίες Μητσοτάκη για το επίδομα ρεύματος.

Πρόκειται τελικά, μετά και από την εξειδίκευση των μέτρων χθες για επίδομα 600 ευρώ, που ουσιαστικά ξεκινάει από τα 18 ευρώ.
Παράλληλα, η απόφαση της κυβέρνησης να αφήσει εκτός αναδρομικών επιδομάτων για τους λογαριασμούς του ρεύματος τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις αλλά και αρκετές άλλες κατηγορίες πολιτών, προκαλεί περαιτέρω αντιδράσεις.

Ο Νάσος Ηλιόπουλος σχολίασε ότι «ο κ. Οικονόμου έχει αρχίσει να μαζεύει τα περί 600 ευρώ. Ας πουν την αλήθεια στους πολίτες, η εξαπάτηση θα αποκαλυφθεί». Συγκεκριμένα, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ τόνισε ότι «μπορεί ο κ. Οικονόμου να μην μιλάει με τον κ. Σταϊκούρα γιατί έχουν κόντρα από παλιά, αλλά ας κάνει ένα κόπο να διαβάσει τη δήλωση του υπουργού Οικονομικών, με βάση την οποία η επιδότηση θα αφορά το 95% των νοικοκυριών και ας ξανακάνει τα μαθηματικά του».

 

«Εμείς λέμε το απλό: Με 280 εκατ. ευρώ κονδύλι για τα αναδρομικά σε 4,2 εκατ. καταναλωτές που έχουν πληρώσει ήδη χιλιάδες ευρώ σε λογαριασμούς ρεύματος, σύντομα θα αποκαλυφθεί η πολιτική εξαπάτηση του κ. Μητσοτάκη.

Αν πάλι έχουν αρχίσει να τα μαζεύουν για τα 600 ευρώ, γιατί αποκαλύπτεται το επικείμενο φιάσκο, ας πουν την αλήθεια στους πολίτες», κατέληξε ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ.

Τι ισχύει για όσους δεν έχουν τον λογαριασμό στο όνομά τους

 

Η επιστροφή χρημάτων που ανακοίνωσε η κυβέρνηση καλύπτει την κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος μόνο για την κύρια κατοικία.

Όσοι δηλαδή έχουν δηλώσει στην εφορία δευτερεύουσες ή εξοχικές κατοικίες ανεξάρτητα από το ύψος της επιβάρυνσης, δεν θα λάβουν την ενίσχυση για το διάστημα Δεκεμβρίου-Μαΐου.

Επισημαίνεται ότι ο χαρακτηρισμός πρώτης κατοικίας προκύπτει από τα στοιχεία που έχει δηλώσει ο φορολογούμενος στον αντίστοιχο πίνακα και τους κωδικούς του εντύπου Ε1 και τα οποία δεν μπορούν να αλλάξουν εκ των υστέρων.

Η αποζημίωση θα δοθεί στον καταναλωτή που ο αριθμός παροχής του ηλεκτρικού ρεύματος είναι στο όνομά του και συνεπώς, αν δεν πιστοποιείται κάτι τέτοιο από τους λογαριασμούς ή το Ε1, το χάνει.

Το ίδιο ισχύει και για τους ενοικιαστές πρώτης κατοικίας σε περίπτωση που ο λογαριασμός ρεύματος δεν είναι στο όνομα τους.

Το ερώτημα είναι τι θα γίνει με όσους άλλαξαν κύρια κατοικία μετά την υποβολή των περυσινών φορολογικών δηλώσεων, δηλαδή μετά το πρώτο εξάμηνο του 2021.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, θα χάσουν την επιδότηση αν δεν μπουν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα που θα αναμένεται να ανοίξει στις αρχές Ιουνίου και δεν δηλώσουν τα στοιχεία για την νέα πρώτη κατοικία τους.

Τι ισχύει με τα αναδρομικά έως 600 ευρώ

Το επίδομα ξεκινάει από τα 18 ευρώ και φτάνει στα 600 ευρώ, ενδεχομένως σε κάποιες περιπτώσεις. Όμως ακόμη και αυτό το επίδομα δεν αφορά όλους τους καταναλωτές.

Η λύση που επιλέχθηκε είναι να γίνει μια νέα πλατφόρμα. Και εδώ ως συνήθως ξεκινούν οι γραφειοκρατικοί μπελάδες. Γιατί το ζήτημα είναι τα στοιχεία που θα έχει μέσα αυτή η πλατφόρμα για να γίνουν οι αιτήσεις.

 

Σε αυτή την πλατφόρμα θα εγγραφούν οι ιδιοκτήτες προκειμένου να λάβουν αναδρομική επιστροφή για λογαριασμούς κύριας κατοικίας που έχουν εκδοθεί από 1η Δεκεμβρίου 2021 έως την 21 Μαΐου 2022. Το επίδομα έως 600 ευρώ δηλαδή για το ρεύμα. Το μέτρο όμως καταρχήν δεν αφορά όλα τα νοικοκυριά και δεν αφορά τις επιχειρήσεις. Αφορά σε νοικοκυριά με δηλωθέν εισόδημα έως 45.000 ευρώ, που δεν έχουν λάβει μέχρι τώρα εκπτώσεις από το κράτος ή τους παρόχους ενέργειας, ενώ για την επιστροφή θα μετρήσει η ημερομηνία έκδοσης του λογαριασμού και όχι η περίοδος κατανάλωσης.

Η πλατφόρμα αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία στις αρχές Ιουνίου, σύμφωνα με τον Θ. Σκυλακάκη, ωστόσο, υπάρχει πάντα ο κίνδυνος να δημιουργηθεί ένα νέο μπάχαλο. Αυτή τη στιγμή που υπάρχουν διαφορετικά στοιχεία σε εφορίες και ΔΕΗ για ιδιοκτήτες και ρολόγια ρεύματος.

 

Επίσης, το επίδομα 600 ευρώ αφορά μόνο σε πρώτες και κύριες κατοικίες, εφόσον κάτι τέτοιο είναι δηλωμένο σωστά στην εφορία. Επιχειρήσεις και εξοχικά μένουν εκτός.

Από το ποσό των 600 ευρώ, θα αφαιρείται το ποσό των εκπτώσεων και των επιδοτήσεων που έχουν ήδη δοθεί.

Ποιοι κινδυνεύουν να χάσουν το επίδομα ρεύματος

Φορολογητέο εισόδημα: Εκτός μένουν όσοι στις φορολογικές δηλώσεις του 2020 εμφάνισαν εισόδημα από όλες τις πηγές (μισθοί, συντάξεις, επιδόματα, κέρδη από επιχειρηματική δραστηριότητα, αποζημιώσεις, ενοίκια κ.α) πάνω από 45.000 ευρώ.

Σημειώνεται ότι πρόκειται για οικογενειακό εισόδημα που σημαίνει ότι στη περίπτωση εγγάμων προστίθενται τα εισοδήματα των συζύγων.

Δηλαδή αν ο ένας έχει δηλώσει 20.000 ευρώ και ο άλλος 26.000 ευρώ δεν θα λάβουν το επίδομα.

Πώς υπολογίζετε πόσα χρήματα θα πάρετε

Υπογραμμίζεται πως το επίδομα θα είναι έως και 600 ευρώ και οι καταναλωτές μπορούν να υπολογίσουν περίπου τι ποσό δικαιούνται. Με απλά λόγια, θα πρέπει να αφαιρέσουν αρχικά το ποσό της επιδότησης που ήδη έχουν λάβει από το συνολικό ποσό της ρήτρας αναπροσαρμογής και στη συνέχεια να υπολογίσουν από το ποσό που θα μείνει το 60%. Αυτά θα είναι και τα χρήματα που θα λάβουν.

Πιο αναλυτικά:

  • Εάν είχατε ρήτρα αναπροσαρμογής έφτασε αθροιστικά τα 1.500 ευρώ και λάβατε επιδότηση 500 ευρώ, απομένουν 1.000 ευρώ επιβάρυνσης που απομένει. Το 60% είναι επιδότηση 600 ευρώ.
  • Αν η ρήτρα αναπροσαρμογής ήταν διπλάσια, 3.000 ευρώ και η επιδότηση 1.000 ευρώ, το 60% των 2.000 ευρώ της καθαρής επιβάρυνσης που απομένει δεν οδηγεί σε επιδότηση 1.200 ευρώ: Σε αυτή την περίπτωση ενεργοποιείται ο «κόφτης» των 600 ευρώ. Συνεπώς, αυτός ο καταναλωτής θα λάβει 600 ευρώ στον τραπεζικό του λογαριασμό.
  • Aν η επιβάρυνση από τη ρήτρα αναπροσαρμογής είναι 1.000 ευρώ για νοικοκυριό που έχει καταναλώσει πάνω από 4.000 κιλοβατώρες και οι επιδοτήσεις που έχουν ήδη δοθεί είναι 400 ευρώ, τότε το νοικοκυριό θα εισπράξει 360 ευρώ στον λογαριασμό του, δηλαδή το 60% της διαφοράς.

Τα κριτήρια για το επίδομα 600 ευρώ

Με την αίτηση στη σχετική πλατφόρμα, το σύστημα θα διασταυρώνει:

Αν πληροί ο ενδιαφερόμενος το κριτήριο του οικογενειακού εισοδήματος. Δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 45.000 ευρώ ετησίως

  • Το ύψος της κατανάλωσης ρεύματος που έχει καταγράψει με την τελική μέτρηση ο ΔΕΔΔΗΕ
  • Το ποσό της επιδότησης που έχει ήδη καταβληθεί. Η πληροφορία είναι διαθέσιμη στις εταιρείες ηλεκτρικής ενέργειας
  • Τις εκπτώσεις στις οποίες έχει προχωρήσει ο πάροχος προς τον καταναλωτή.
  • Το ποσό της επιβάρυνσης του καταναλωτή από τη ρήτρα αναπροσαρμογής.
  • Αν το ακίνητο είναι δηλωμένο στο Ε9 και αν προκύπτει κατόπιν διασταύρωσης με το Ε1 ότι χρησιμοποιείται ως κύρια κατοικία. Η αναδρομική επιδότηση αφορά μόνο σε αυτούς που χρησιμοποιούν το ακίνητο ως κύρια κατοικία.

Σχετικά Άρθρα

Δείτε Επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή

Μην χάνετε καμία στιγμή ενημέρωσης. Παρακολουθήστε το τηλεοπτικό πρόγραμμα του Kontra Channel σε
απευθείας μετάδοση 24/7.