Ζωή Κρονάκη για τις επιθέσεις στη Μαρία Μπακοδήμου: «Αυτές οι μίζερες γυναίκες, που μπορεί να είναι στο σπίτι τους και να μην έχουν ζωή»
Την ανάρτηση της Μαρίας Μπακοδήμου, με την οποία η παρουσιάστρια αναφέρθηκε στα αρνητικά σχόλια που δέχεται για την ηλικία της, σχολίασαν η Ζωή Κρονάκη και ο Τάσος Ιορδανίδης στην εκπομπή «Καλημέρα είπαμε;» της ΕΡΤ, το πρωί του Σαββάτου 17 Οκτωβρίου 2026.
Η συζήτηση επικεντρώθηκε στις επιθέσεις που δέχονται οι γυναίκες στα social media, αλλά και στον τρόπο με τον οποίο τα σχόλια αυτά μπορούν να επηρεάσουν την ψυχολογία και την καθημερινότητά τους. Η Ζωή Κρονάκη εξέφρασε την έντονη ενόχλησή της για το γεγονός ότι πολλές γυναίκες αισθάνονται πως πρέπει να απολογούνται για την ηλικία τους, την εμφάνισή τους ή τις επιλογές τους.
Ζωή Κρονάκη για τις επιθέσεις στη Μαρία Μπακοδήμου
«Δεν θα μπορούσε να το πει καλύτερα η Μαρία Μπακοδήμου. Μη γελάτε, παιδιά. Εσείς γελάτε, εμένα με στεναχωρεί», ανέφερε αρχικά η παρουσιάστρια, απευθυνόμενη στους συνεργάτες της εκπομπής.
Η ίδια εξήγησε πως την ενοχλεί βαθιά το γεγονός ότι μια γυναίκα μπορεί να βρίσκεται αντιμέτωπη με ειρωνικά ή προσβλητικά σχόλια μόνο και μόνο επειδή μεγαλώνει. Όπως σημείωσε, είναι ιδιαίτερα άδικο να ακούει κανείς νεότερες γυναίκες να χρησιμοποιούν εκφράσεις όπως «η γριά των σαράντα πέντε» ή «των πενήντα», σαν η ηλικία να αποτελεί μειονέκτημα ή κάτι για το οποίο πρέπει κάποιος να ντρέπεται.
«Μπορεί τη Μαρία Μπακοδήμου ή οτιδήποτε να μην τη στεναχωρεί. Εμένα με στεναχωρεί που πρέπει να απολογείται κανείς για τα χρόνια που έχει ζήσει και να ακούς νέα κορίτσια είκοσι και είκοσι πέντε ετών να λένε “άντε μωρέ, τη γριά των σαράντα πέντε, πενήντα ετών”», είπε χαρακτηριστικά.
Η Ζωή Κρονάκη αναρωτήθηκε, παράλληλα, τι είναι αυτό που οδηγεί ορισμένους ανθρώπους στο να γράφουν τόσο επιθετικά σχόλια. Όπως ανέφερε, ίσως πίσω από μια διαδικτυακή επίθεση να κρύβεται η επιθυμία να πληγωθεί ένας άνθρωπος που εμφανίζεται χαμογελαστός, όμορφος ή επιτυχημένος.
«Νομίζω ότι κάτι μέσα τους πυροδοτείται εσωτερικά. Δεν θα μπορέσω να αποκωδικοποιήσω τον ψυχισμό τους, αλλά αντιλαμβάνομαι ότι νιώθουν πως, πετώντας μια αιχμή ή ένα τέτοιο σχόλιο, θα πονέσουν τον άνθρωπο», πρόσθεσε.
Στη συνέχεια, η παρουσιάστρια χρησιμοποίησε ιδιαίτερα αιχμηρή γλώσσα, υποστηρίζοντας ότι ορισμένοι σχολιαστές μπορεί να συγκρίνουν τη δική τους ζωή με εκείνη των προσώπων που βλέπουν στη δημοσιότητα και να αντιδρούν με φθόνο ή εμπάθεια.
«Μπορεί να βλέπουν έναν άνθρωπο να βγαίνει σε μια φωτογραφία όμορφος και λαμπερός, να έχει φτιάξει μια ζωή καλύτερη από τη δική τους ή να ζει κάτι διαφορετικό από αυτό που ζουν εκείνες οι μίζερες γυναίκες, που μπορεί να είναι στο σπίτι τους και να μην έχουν ζωή. Και να σκέφτονται: “Αν πετάξω κάτι τέτοιο, θα την πονέσει”», είπε.
Η προσωπική εμπειρία της Ζωής Κρονάκη με τα αρνητικά σχόλια
Η Ζωή Κρονάκη αποκάλυψε, επίσης, πώς αντιδρά η ίδια όταν διαβάζει αρνητικά σχόλια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Όπως είπε, αρκετές φορές επισκέπτεται τα προφίλ των ανθρώπων που γράφουν προσβλητικά μηνύματα, προκειμένου να δει ποιοι είναι και τι εικόνα παρουσιάζουν οι ίδιοι στα social media.
«Εγώ, πολλές φορές, μπαίνω και βλέπω το προφίλ αυτών που γράφουν τα αρνητικά σχόλια», ανέφερε. Παράλληλα, σημείωσε πως υπάρχουν και χρήστες οι οποίοι απαντούν στους επικριτές, υπενθυμίζοντάς τους πως πριν κρίνουν τους άλλους θα πρέπει να κοιτούν πρώτα τον εαυτό τους.
Η ίδια στάθηκε στην ανάγκη να υπάρχει περισσότερη αυτογνωσία και λιγότερη σκληρότητα στις διαδικτυακές συζητήσεις. Τα social media δίνουν σε πολλούς ανθρώπους τη δυνατότητα να εκφράζουν άμεσα τη γνώμη τους, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι κάθε σχόλιο είναι ακίνδυνο ή ότι δεν έχει συνέπειες.
Η διαφορετική άποψη του Τάσου Ιορδανίδη
Από την πλευρά του, ο Τάσος Ιορδανίδης διαφώνησε με την άποψη ότι τέτοιου είδους σχόλια προέρχονται κυρίως από πολύ νεότερες γυναίκες. «Δεν τα λένε ιδιαίτερα οι εικοσιπεντάρες. Οι εικοσιπεντάρες δεν έχουν τέτοια θέματα, ασχολούνται με άλλα. Οι σαρανταπεντάρες τα λένε για τις σαρανταπεντάρες αντίστοιχα», σχολίασε.
Ο ηθοποιός και παρουσιαστής υπογράμμισε, ακόμη, ότι συχνά δίνουμε υπερβολική σημασία στα σχόλια που γράφονται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Όπως εξήγησε, οι αντιδράσεις στο διαδίκτυο δεν αποτελούν απαραίτητα αντιπροσωπευτική εικόνα της κοινωνίας ούτε μπορούν να λειτουργήσουν ως πραγματική «σφυγμομέτρηση» της κοινής γνώμης.
«Νομίζω ότι δίνουμε πάρα πολλή βάση στα σχόλια των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Δεν είναι αυτή η σφυγμομέτρηση μέσω των social media», τόνισε.
Η Ζωή Κρονάκη συμφώνησε εν μέρει, επισημαίνοντας ωστόσο ότι όταν δημιουργείται ένα οργανωμένο ή μαζικό κύμα hate, η κατάσταση μπορεί να γίνει ιδιαίτερα σοβαρή. «Όταν έχεις δημιουργήσει ένα κύμα hate, μπορεί όντως να είναι εις βάρος σου και να οδηγήσει ακόμη και σε ακραίες καταστάσεις», σημείωσε.
Η συζήτηση για τις επιθέσεις στη Μαρία Μπακοδήμου ανέδειξε για ακόμη μία φορά το ζήτημα της διαδικτυακής κακοποίησης, της ηλικιακής διάκρισης και της πίεσης που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες στον δημόσιο χώρο. Όπως υπογράμμισε η Ζωή Κρονάκη, η ηλικία δεν θα πρέπει να αποτελεί αντικείμενο χλευασμού, αλλά κομμάτι της ζωής και της εμπειρίας κάθε ανθρώπου. Οι επιθέσεις στη Μαρία Μπακοδήμου δείχνουν πόσο αναγκαίο είναι να περιοριστεί η τοξικότητα στα social media και να επικρατήσει περισσότερος σεβασμός στον δημόσιο διάλογο.
Σχετικά Άρθρα
Δείτε επίσης