Σάββατο, 22 Ιουνίου 2024
ΑΘΗΝΑ ΚΑΙΡΟΣ

Σελίν Ντιόν: Τι είναι το σύνδρομο Stiff Person με το οποίο διαγνώστηκε

Μοιραστείτε το

Η Σελίν Ντιόν ανακοίνωσε μέσα από βίντεο που ανέβασε στο προφίλ της στο Instagram ότι πάσχει από μια σπάνια ανίατη νευρολογική ασθένεια, η οποία λέγεται Stiff Person Syndrome (SPS). Το σύνδρομο Stiff Person Syndrome (SPS) χαρακτηρίζεται από κορμική δυσκαμψία, η οποία επεκτείνεται στα κεντρομελικά σημεία των μυών. Οι πάσχοντες προσλαμβάνουν λορδωτή ή κυφωσκολιωτική θέση κατά τη βάδιση.

Κατά τα αρχικά στάδια οι ασθενείς εμφανίζουν άλγη στη ράχη και την οσφύ (η περιοχή της ράχης μεταξύ του θώρακα και των γλουτών), διαταραχές ύπνου και αίσθημα αιφνίδιας κόπωσης, επιδεινούμενα κατά την έντονη συναισθηματική φόρτιση. Η βάδιση του ασθενούς καθίσταται σταδιακώς δυσχερέστερη και αδύνατη στα τελικά στάδια και παράλληλα εμφανίζονται διαταραχές της κατάποσης, της φώνησης και επώδυνες μυϊκές συσπάσεις.

 

Το κλινικό φάσμα της νόσου συμπληρώνεται από τρόμο, νυσταγμό, δυσαρθρία, σακχαρώδη διαβήτη, θυρεοειδίτιδα, επιληπτικές κρίσεις και διαταραχές του νευρικού συστήματος, που οδηγεί σε υπερπυρεξία  (η κατάσταση κατά την οποία η θερμοκρασία του ανθρώπινου σώματος υπερβαίνει τους 40°C) και αιφνίδιο θάνατο. Το σύνδρομο του δύσκαμπτου ατόμου (SPS) επηρεάζει μόνο ένα ή δύο άτομα στο εκατομμύριο. Η διάγνωση αυτής της πολύ σπάνιας πάθησης μπορεί να αφήσει τους ασθενείς και τις οικογένειές τους με πολλά ερωτήματα και λίγες απαντήσεις.

Το σύνδρομο είναι πιο συχνό στις γυναίκες από ότι στους άνδρες. Συνήθως εμφανίζεται μεταξύ των ηλικιών 20 – 50 ετών και είναι εξαιρετικά σπάνιο στα παιδιά. Το SPS αναφέρθηκε για πρώτη φορά το 1956. Τα διαγνωστικά κριτήρια προτάθηκαν τη δεκαετία του 1960 και βελτιώθηκαν δύο δεκαετίες αργότερα.

Σχετικά Άρθρα

Δείτε Επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή

Μην χάνετε καμία στιγμή ενημέρωσης. Παρακολουθήστε το τηλεοπτικό πρόγραμμα του Kontra Channel σε
απευθείας μετάδοση 24/7.