Ο Μιχάλης Οικονόμου αποκάλυψε την σπάνια ασθένεια με την οποία πάλευε για τη ζωή του ο Γεράσιμος Μιχελής

Το δικό του «αντίο» μέσα από τα social media θέλησε να πει ο Μιχάλης Οικονόμου στον Γεράσιμο Μιχελή που έφυγε από τη ζωή το πρωί της 15ης Ιουλίου, αποκαλύπτοντας παράλληλα ότι ο ηθοποιός που είχε γίνει ιδιαίτερα γνωστός στο τηλεοπτικό κοινό μέσα από τον ρόλο του «κακού» στη σειρά «Στο Πάρα Πέντε», έπασχε από τη νόσο του κινητικού νευρώνα (ALS). Πρόκειται για τη νόσο από την οποία έπασχε ο Στίβεν Χόκινγκ και με την οποία έχει διαγνωστεί και ο πρωταγωνιστής του Grey’s Anatomy, Έρικ Ντέιν.
Οι δύο άντρες είχαν συνεργαστεί στο θέατρο και στο ραδιόφωνο και αποκαλούσε ο ένας τον άλλο πνευματικό αδερφό. Ο Μιχάλης Οικονόμου ανέφερε ότι παρά την προοδευτική παράλυση, ο Γεράσιμος Μιχελής στράφηκε στην ποίηση.
Όπως έγραψε στην ανάρτησή του: «Καλό ταξίδι αδερφέ μου Γεράσιμε, πέτα στο φως. Με τον Γεράσιμο Μιχελή δουλέψαμε μαζί στον Ξένο του Καμύ σε σκηνοθεσία Δημήτρη Τσιάμη, και στο θέατρο στο ραδιόφωνο στον Οικοδιδάσκαλο του φεστιβάλ Αθηνών το 2017, ξαναβρεθήκαμε στην εκδήλωση για τη Γαλιλαία στο Μέγαρο το 2019, αλλά -κυρίως – μας άρεσε να αποκαλούμε ο ένας τον άλλο, πνευματικά αδέρφια. Από τη στιγμή που διαγνώστηκε με την τρομερή νόσο του κινητικού νευρώνα στράφηκε όμως ακόμα πιο βαθειά στην ποίησή του, ατενίζοντας ήδη με μια ελπιδοφόρα ευχαριστία τον ουρανό».
Δείτε τη δημοσίευσή του
View this post on Instagram
Τι είναι η νόσος του κινητικού νευρώνα ALS
Σύμφωνα με την Mayo Clinic, η ALS είναι μια ανίατη ασθένεια που προσβάλλει τα νευρικά κύτταρα του εγκεφάλου και του νωτιαίου μυελού, οδηγώντας σε προοδευτική απώλεια του ελέγχου των μυών. Σταδιακά οδηγεί στην παράλυση και στον θάνατο.
Η ALS, γνωστή και ως νόσος του Lou Gehrig, είναι μια σπάνια εκφυλιστική νόσος που προκαλεί προοδευτική παράλυση των μυών. Οι ασθενείς εμφανίζουν αρχικά συσπάσεις ή αδυναμία σε ένα άκρο, συχνά ακολουθούμενη από συγκεχυμένη ομιλία. Επειδή η νόσος επηρεάζει τα νευρικά κύτταρα στον εγκέφαλο και τη σπονδυλική στήλη που ελέγχουν την κίνηση των μυών, οι ασθενείς χάνουν σιγά-σιγά την ικανότητά τους να μιλούν, να τρώνε, να περπατούν και να αναπνέουν ανεξάρτητα.
Δεν υπάρχει θεραπεία για την ALS και οι άνθρωποι συνήθως ζουν τρία έως πέντε χρόνια μετά τη διάγνωση, σύμφωνα με την Ένωση Μυϊκής Δυστροφίας. Ωστόσο, ορισμένοι ασθενείς μπορούν να ζήσουν δεκαετίες.
Πρόκειται για τη νόσο που είχε ο Στίβεν Χόκινγκ ενώ και ο σύντροφος της Σάντρα Μπούλοκ, είχε φύγει από τη ζωή από τη συγκεκριμένη ασθένεια. Η Ρομπέρτα Φλακ είχε επίσης, διαγνωστεί με την ασθένεια. Η ALS είναι η 3η σε συχνότητα νευροεκφυλιστική διαταραχή, μετά το Alzheimer και το Parkinson. Εμφανίζεται σε συχνότητα 1 στα 100.000 άτομα κάθε χρόνο. Ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος στους άνδρες. Η κύρια ηλικία εμφάνισης είναι τα 50 με 75 έτη, ενώ μετά τα 80 έτη ο κίνδυνος μειώνεται δραματικά.
Σχετικά Άρθρα
Δείτε επίσης